2015 yılı ihracat rakamları açıklandı

Finans
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. 2015 yılına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayan ve geçen yıla...
EMOJİLE

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. 2015 yılına ilişkin dış ticaret verilerini açıklayan ve geçen yıla yönelik değerlendirmelerde bulunan Elitaş, siyasi olaylar ve çatışmaların özellikle Türkiye çevresinde büyük bir istikrarsızlık kaynağı olduğunu belirtti.

Bu yeni duruma, kısa sürede yeni stratejilerle cevap vermek zorunda kaldıklarını ifade eden Elitaş, “Dalgalar ne kadar yaman olursa olsun dümenin başında, Türkiye ekonomisi için ustalıkla gelişmeleri takip ediyor, gerekli önlemleri derhal alıyoruz” diye konuştu.

“İhracat miktar bazında arttı”

Ekonomi Bakanı Elitaş, Türkiye’nin yakın çevresinin siyasi ve ekonomik buhranına ve dünya ekonomisinin içinden geçtiği durgunluğa rağmen yakalanan 143,9 milyar dolarlık ihracat rakamının, oldukça önemli bir seviye olduğuna işaret ederek, ihracatın 2015 yılında değer bazında düşse de miktar bazında yüzde 1,5 arttığını söyledi.

Elitaş, “2015 yılında ihracatımız yüzde 8,6 gerileyerek 143,9 milyar dolar, ithalatımız ise yüzde 14,5 gerileyerek 207,1 milyar dolar oldu. Bu yıl dış ticaret açığımız yüzde 25,5 gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 65,1’den yüzde 69,5’e yükseldi” diye konuştu.

En çok ihracat İstanbul’dan

Elitaş, “2015 yılında en çok ihracat yapan iller İstanbul, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Ankara oldu” dedi.