Dünya uyuşturucu cirosu 1.3 trilyon dolar. Afganistan’dan başlayarak İran, Türkiye ve Balkanlar üzerinden devam eden uyuşturucu trafiğinde her yıl 155 ton eroin ve esrar taşınıyor. Dünyada uyuşturucu kullanan insan sayısı ise 250 milyon civarında. Beyaz zehirin yüzde 30’u İran’da, yüzde 17’si Türkiye’de ve yüzde 6’sı Avrupa ülkelerinde yakalansa da gerekli önlemler alınmadığı takdirde kullanıcı oranının 2050 yılına kadar yüzde 25 oranında artacağı belirtiliyor.
TÜRKİYE MÜCADELEDE MODEL ÜLKE
Yenişafak’ın haberine göre, geçtiğimiz yıl “Uyuşturucuyla mücadele acil eylem planı”nı devreye sokan Türkiye, 51 tondan fazla uyuşturucu madde ele geçirdi. Yurtdışından gönderilen miktar, zehir tacirlerinin sıkı takibi ve izlenen yolların deşifre edilmesiyle yüzde 80 oranında azaldı. Türkiye’nin bu mücadelesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından üyelerine örnek gösterildi.
ABD’NİN UYUŞTURUCU TARLASI AFGANİSTAN
Peki ya dünyadaki bu uyuşturucunun kaynağı neresi? Hangi devletler pastadan en büyük payı alıyor? Sorunun cevabı için dikkatleri öncelikle dağıtım için ana merkez konumda bulunan Afganistan üzerine çekmek gerekiyor. Dünyadaki afyonlu uyuşturucuların yüzde 90’ı Afganistan’da üretiliyor. Üstelik ülkenin 35 milyonluk nüfusunun bir milyondan fazlası uyuşturucu bağımlısı ve oransal olarak bu yönü ile dünyada ilk sırada.
Eroin ticaretinin Afganistan’da ciddi oranda artışı ise işgal sonrası döneme denk geliyor. ABD’nin müdahalesi ardından eroin trafiğinin 40 kat artışında CIA’in büyük rolü olduğu dile getiriliyor. 2001 yılında 200 tona kadar gerileyen üretim, ABD’nin bölgeye yerleşmesinden 1 yıl sonra 3.4 bin ton gibi astronomik bir rakama ulaştı. Bu üretim ve ticaret birçok uzmana göre büyük devletlerin önemli bir finansal kaynağı durumunda.
YENİ SÖMÜRÜ ARACI
Aynı zamanda az gelişmiş ülkelerde yaşayan halklara satılarak daha iyi bir sömürünün önünü açıyor. Hizbuttahrir Medya Bürosu Afganistan tarafından yapılan araştırma; olayın büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Buna göre; Afganistan’ın imarı için ABD’nin Özel Müfettişi [SIGAR], bu ülkede uyuşturucu üretimi ile mücadelede 7,6 milyar dolar harcadı. Ancak, Afganistan’da uyuşturucu üretimi geçmişe göre giderek arttı. Başlangıçta 138 ton olan yıllık üretim, şok edici bir şekilde 5 bin 500 tona ulaştı. Ayrıca 2005’te bağımlı sayısı 130 bin iken şimdilerde bu rakam 1,3 milyonu aştı.
HER YIL 200 BİN CAN ALIYOR
Madde kullanımı nedeniyle dünya genelinde her yıl 200 bin kişi hayatını kaybediyor. Terörizm ve uyuşturucu ticareti, ABD’nin dünyayı işgal ve kontrol etmede kullandığı ikiz kardeşler olarak siyasi ağızlar tarafından dillendiriliyor. Ortadoğu da akan kanın müsebbibi olan bu ülkeler, terörizm ve uyuşturucu ile hem öldürüyor hem de para kazanıyor.Esrar trafiğinde Orta ve Güney Koridoru ABD’nin değnekçisi PKK terör örgütünün yönettiği biliniyor. Örgütün Kandil dağı eteklerinden taşıdığı uyuşturucular, Irak’ın kuzeyinden ve Sincar bölgesinden geçtikten sonra Suriye uzantısı PYD ile Akdeniz’e ulaştırılmaya başlandı. Bölgede yaşanan sıcak savaş beyaz ticareti bir müddet kesse de ABD’nin Akdeniz üzerinden gemilerle uyuşturucu taşıdığı bilinen bir gerçek.
ÜRETİM DÜŞTÜ 11 EYLÜL OLDU
Adli Bilimler Uzmanı Bağımlılık Danışmanı-Yazar Zafer Ercan, “Amerika’nın Afganistan’a Getirdiği Özgürlük” isimli kitabındaki önemli bilgileri bizimle paylaşıyor. Afganistan’da üretimin 200 tona düştüğü 2001 yılında, afyon ekilen alan miktarının 8 bin hektar olduğunu dile getiren Ercan, “Taliban yönetimi dünyanın istediğini yerine getiriyoruz diyerek üretimi 2001’de kısıtladı. Son yılların en az afyon üretimi yapılmıştır ve aynı sene Amerika’da 11 Eylül saldırıları gerçekleştirildi. Devamında NATO, BM bu topraklardaki yerini almıştır” diyor.
RAKAMLAR KONUŞUYOR
İşgalden sonraki sürece dikkat çeken Ercan, şunları anlatıyor: “2002’de afyon ekilen alan sayısı 74 bin hektara çıktı, elde edilen afyon miktarı da 3 bin 400 ton oldu. Yani 2001 yılı Taliban kısıtlamasından bir yıl önceki rakamlara anında ulaşıldı. Aslında bu artışı ve artışın olduğu yıl olan olayları yorumladığınızda karşınıza basit bir matematik çıkıyor. Ve rakamlar her zaman doğruyu söyler.” Afganistan’a girildiği sene İngiltere Başbakanı Tony Blair’ın “İngiltere’ye gelen eroinin % 95’i Afganistan’dan geliyor. Zaten bu sebep bile orada olmamız için yeterlidir” sözlerini hatırlatan Zafer Ercan, 2006 yılında afyon üretiminin özgürlüğün zirvesine ulaştığını, 165 bin hektarlık alana ekilen üründen 6 bin 100 ton uyuşturucu madde elde edildiğini aktarıyor.
AVRUPA’YA 28 MİLYAR DOLAR PARA AKTI
Birleşmiş Miletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin de konuya ilişkin yayımladığı raporda da; Afganistan’dan Avrupa’ya yıllık 28 milyar dolar değerinde uyuşturucu gönderildiği bilgisine yer verildi. Avrupa’daki en büyük “eroin piyasasını” oluşturan ülkelerin Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya olduğu vurgulanan raporda, uyuşturucudan elde edilen 18 milyar doların Batı ve Orta Avrupa’dan geldiği aktarıldı.
Afganistan
Uyuşturucu ticaretinin yüzde 92’si Afganistan, kalan yüzde 5’lik kısmı Burma-Laos-Tayland ve yüzde 3’lük payı da Meksika ve Kolombiya’dan karşılanıyor. Afganistan güzergahı ise genelde Orta Asya’dan Avrupa’ya uzanıyor.