Bir Fincan Keyif: Kahve Nasıl Üretilir?

Alışveriş
10 adımda kahve nasıl üretilir sorusunu yanıtlıyor, kahvenin yolculuğunu sizler için özetliyoruz.
EMOJİLE

Sabahları güne hazırlanmamıza yardımcı olan, misafirlerimiz için lezzetli bir ikramlık olarak değerlendirdiğimiz, mis kokusuyla her zaman favori içeceklerden biri olan kahvenin mutfağımıza ulaşana kadar hangi süreçlerden geçtiğini biliyor musunuz? Bugün içeriğimizde sizler için kahve nasıl üretilir sorusuna yanıt arayacak ve mükemmel bir kahve içeceği için olmazsa olmaz aşamaları inceleyeceğiz.

 

10 Adımda Kahve Üretimi

Genellikle tropikal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişen kahve ağacından elde edilen kahve çekirdeklerinin içilebilir hale gelene kadarki serüvenini 10 adımda özetliyoruz. Siz de mest eden kokusu ile kalpleri fetheden bir fincan kahve eşliğinde kahve nasıl üretilir sorusunun yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz.

 

1. Kahve Bitkisi Ekilir

Kahvenin üretimi için öncelikle elbette kahve ağacının meyvelerine ihtiyaç duyuluyor. Bunun için de ilk olarak çekirdeklerin toprağa ekilmesi gerekiyor. Ortalama 3-4 yıllık sürenin sonunda kahve ağacı ilk meyvelerini vermek için hazır hale geliyor.

Kahve ağacı meyve vermeden önce birçok ağaç türüne benzer şekilde çiçek açıyor. Genellikle yılda bir kez çiçek açsa da kahve ağacının kimi zaman birden fazla kez çiçek açtığına da rastlanabiliyor. Beyaz renkli kahve çiçekleri açıp bir süre sonra soluyor ve yerlerini kahve meyvesine bırakıyor.

 

2. Kahve Hasadı Yapılır

Çiçeklenen ve daha sonra ilk meyvelerini veren kahve ağacının meyvelerini toplamak için olgunlaşma süreci bekleniyor. Yaklaşık 9 ila 11 aylık bekleyişin sonunda olgunlaşan ve parlak kırmızıya dönen kahve meyveleri elle tek tek toplanarak veya ağacı toplu şekilde sıyırarak hasat ediliyor.

Kahvenin elle toplanması, kahve kalitesinin düşmesinin önüne geçtiği için daha değerli olmakla birlikte daha zahmetli bir süreç olarak değerlendirilebilir. Diğer yöntemde ise olgunlaşan meyvelerin yanı sıra henüz ham halde olan meyvelerin de toplanması söz konusu olduğu için kahvelerin kalitesi diğer yönteme göre düşük olabiliyor.

 

3. Meyveler İşlenir

Kahveler toplandıktan sonra ise çekirdeğin meyve kısmından ayrılması için bir dizi işlem gerçekleştiriliyor. Bu noktada kuru ve yaş olmak üzere iki farklı işleme yönteminden söz etmek mümkün.

Kahvenin toplandığı bölgede su kaynakları bakımından bir sıkıntı bulunmuyorsa, genellikle yaş işleme metoduna başvuruluyor. Buna göre çekirdekler makine yardımıyla meyveden ayrılıyor ve ardından yıkandıktan sonra ayıklanıp büyüklüğüne göre sınıflandırılıyor.

Su kaynakları sınırlı olan bölgelerde tercih edilen kuru işleme yönteminde ise meyveler önce güneşte kurutuluyor. Ardından çekirdekleri meyvesinden ayıklamak için geliştirilen makineler aracılığıyla işlem tamamlanıyor.

 

4. Kahve Çekirdekleri Kurutulur

Eğer meyvelerin işlenmesinde yaş işleme metodu tercih ediliyorsa, çekirdeklerin depolamaya uygun hale gelmesi için bir de kurutma işlemi uygulanıyor. Büyük tamburlu makinelerde veya zemine yayılıp güneşte kurutulan kahve çekirdekleri, ihracat öncesinde depolamak üzere torbalanıyor.

 

5. Kahve Çekirdekleri Ayıklanır

Kahve çekirdekleri, ihraç edilmeden önce ayıklama işlemine tabii tutuluyor. Bu işlemde çekirdekler, parşömen adlı zar halindeki üst katmanından ayrılıyor. İşlem sırasında hasarlı olduğu tespit edilen çekirdekler de ayıklanarak en iyi kahvelerin satışa hazır hale gelmesi sağlanıyor.

 

6. Dünyaya İhraç Edilir

Büyüklüklerine göre sınıflandırılan kahve çekirdekleri, nakliye konteynerlerine yükleniyor ve dünyanın farklı bölgelerine ulaştırılmak üzere yola çıkıyor. Bugün dünyanın hemen her yerinde erişilebilir hale gelen kahve, dünyada en çok ticareti yapılan ürünlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

 

7. Kalite Kontrol Yapılır

Farklı ülkelere ulaşan kahveler, son kullanıcı ile buluşmadan önce kalite ve tat bakımından bir dizi testten geçirilerek kontrol ediliyor. “Cupping” terimi ile anılan kahve tadımlarında öncelikle çekirdeklerin dış görünüşü, demlendikten sonraki kokusu ve lezzeti test ediliyor.

 

Bu tadımı gerçekleştiren uzmanlara ise “cupper” adı veriliyor.  Cupper adlı uzmanlar, kahvelerin kalitesini doğru tayin edebilmek adına analiz sürecini defalarca kez tekrar edebilirler.

 

8. Kahveler Kavrulur

Fincanlara dolmak üzere seçilen kahveler, yaklaşık 280 derece sıcaklıkta kavrularak hem aroma kazanır hem de kahverengiye dönüşürler. Ancak bu aşamada kahvelerin yanması istenmediği için kahveler sürekli olarak karıştırılır. Kavrulma işlemi sonrasında kahvenin o mükemmel tat ve kokusunu kaybetmemesi için hızlı bir şekilde soğutulması gerekir.

 

9. Kahve Öğütülür

Bu aşamada artık kahvenin demlenme yöntemine uygun şekilde öğütülmesi gerekmektedir. Çünkü bir demleme yöntemine uygun olmayan boyutlardaki kahveden yeterince verim alabilmek pek mümkün olmayacaktır.

 

Örneğin espresso makinesine göre öğütülen kahveyi filtre kahve demlemek için kullandığınız takdirde bu kahveden beklediğiniz kadar keyif alamayacağınızı söyleyebiliriz. Buna benzer şekilde, kültürel miraslarımızdan biri olan Türk kahvesi için de farklı bir öğütülme metodu uygulanması gerekmektedir.

 

Demleme yöntemine göre öğütme biçimlerini ise aşağıda bulabilirsiniz:

  • Soğuk demleme yöntemi için kahveler çok kalın biçimde öğütülmeli
  • French press aracılığı ile demleme için kahveler kalın şekilde öğütülmeli
  • Chemex, dripper, sifon ve filtre kahve makinesi ile demleme için kahveler orta kalınlıkta öğütülmeli
  • Aeropress, moka pot ve espresso makinesi ile demleme için kahveler ince öğütülmeli
  • Türk kahvesi için ise kahveler çok ince şekilde öğütülmeli

Türk kahvesinin diğer tüm kahve demleme yöntemlerinden farklı şekilde öğütülmüş, kaliteli kahve çekirdeklerinden yapılmış olması, onun bugünkü ününe kavuşmasında en büyük etkendir. Dolayısıyla sizlerin de Türk kahvesi ikram ederken doğru şekilde öğütülmüş kahveyi kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu seçim, kahve kültürümüzün tanıtımı açısından da büyük bir önem taşıyor.

 

Diğer değerlerimiz gibi Türk kahvesi kültürünün de dünyaya tanıtılması kapsamında birçok çalışmaya imza atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da her fırsatta konuklarını Türk kültürünün zengin ögeleri ile tanıştırmak için çalışmalar yürütüyor.

 

2015 yılında Antalya’da gerçekleştirilen G-20 zirvesine katılan konuk liderlerin eşlerine Türk kahvesi ve Türk lokumu ikram eden Emine Erdoğan, bu eşsiz lezzetlerin dünyaya açılmasında deyim yerindeyse kilit bir rol üstleniyor.

 

10. İçecekler Servise Hazırlanır

Mükemmel bir kahve deneyimi için hangi demleme yöntemi tercih ediliyorsa, ona uygun şekilde öğütülmüş kahveler seçilir. Daha sonra demlenen ve mis kokusu etrafı saran kahveler afiyetle yudumlanır.

Kahve üretimi hakkında merak ettiğiniz detayları öğrendikten sonra Türk mutfağının en zor lezzetleri hakkında bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107