Bugüne kadar Makedonya Cumhuriyeti’nin Savunma Bakanlığı başta olmak üzere, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları, Bilgi Toplumu ve Enformasyon Bakanlığı, TAV, Halkbank, Uluslararası Balkan Üniversitesi ve diğer birçok resmi kurum ve kuruluşta çeşitli seviyelerde Türkçe kursları düzenleyen Enstitü ayrıca; Üsküp Aziz Kiril ve Metodiy, Kalkandelen ve İştip Goce Delçev Üniversitelerinde de düzenli olarak Türkçe dersleri veriyor.
2017 yılı içerisinde Savunma Bakanlığının askeri personeline yönelik A1 seviyesinde 3 yeni grup açan Enstitü, Türkçe kurslarında başarılı olan 19 kursiyere sertifikalarını Bakanlık binasında gerçekleşen törenle verdi.
Törene Türkçe kursunu tamamlayan askeri personellerin yanı sıra Makedonya Genelkurmay Başkanı Metodiya Veliçkovski, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Müsteşarı Tahir Bora Atatanır, Askeri Ataşe Yarbay Ruşen Abidinoğlu, Yunus Emre Enstitüsü Strateji Geliştirme Müdürü Bülent Üçpunar ve Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fuat Korkmaz katıldı.
“Dostlar arasında protokol olmaz”
Samimi bir havada geçen törenin açılış konuşmasını yapan Genelkurmay Başkanı Veliçkovski, “Bu törende özellikle protokol uygulamadık, çünkü dostlar arasında protokol olmaz” cümlesiyle sözlerine başladı. “Dünyada önemli bir güç olan Türkiye’yi dost olarak yanımızda görmek çok güzel. NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin bize verdiği destek çok önemli. Diğer yandan Türkiye’de eğitim görmüş tüm Makedonyalı askerler bugün ordumuzda çok kilit noktalarda önemli görevler üstleniyor. Askerlerimizi her alanda eğitime tabi tutarken Türkçeyi de ihmal etmedik. Üsküp Yunus Emre Enstitüsünün Bakanlığımız bünyesinde askeri personelimiz için düzenlediği Türkçe kursları, dostluğumuzu derinleştirmek ve aradaki dil engelinin üzerine köprü kurmak için çok için güzel bir vesile” ifadelerini kullanan Veliçkovski konuşmasını tüm ordu mensupları ve Makedonya halkı adına Türkiye’ye teşekkür ederek bitirdi.
“Biz Türkiye olarak Makedonya’yı anayasal ismiyle tanımaktan gurur duyuyoruz”
Genelkurmay Başkanı Metodiya Veliçkovski’nin ardından Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Müsteşarı Tahir Bora Atatanır da bir konuşma yaptı. “Biz Türkiye olarak Makedonya’yı anayasal ismiyle tanımaktan gurur duyuyoruz. Türkiye ile Makedonya arasında ikili ilişkilerin yanı sıra askeri ilişkilerin de üst düzey olduğunu görmek bizi mutlu ediyor. Bu ilişkinin mevcuttaki en önemli hedefi ise Makedonya’nın NATO üyeliğini sağlanması. Bu üyeliğin birebir takipçisiyiz. Makedonya’nın üyeliğinin bölge güvenliği için önemli bir unsur olacağına inanıyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Müsteşar Atatanır, sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Bu törenin spontane bir ortamda olması, protokolün bir kenara bırakılması sevindirici. Dostlarla birlikte olmak engelleri ortadan kaldırıyor. Burada kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Bize böyle hissettirdiğiniz için teşekkürler.”
Törende son konuşmayı yapan Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Fuat Korkmaz ise, “2012 yılı güzü itibariyle Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Askeri Ataşeliğinin destekleriyle, Makedonya Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı bünyesinde 7 askeri personelin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Türkçe kurslarına 4 yıl içerisinde 110 askeri personelin katılması çok sevindirici. Savunma Bakanlığı yetkililerine, Askeri Ateşeliğimize ve emeği geçen okutmanlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
19 askeri personele sertifikalarının takdimi sonrasında yapılan toplu fotoğraf çekimiyle tören sona erdi.