Bölümlere Göre Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri

Üniversiteler
Akademik danışmanlık hizmeti veren TurEdu firması, tıp, mimarlık, mühendislik, ekonomi, hukuk gibi bölümlerin yer aldığı 15 bölüm için Türkiye’nin en iyi üniversitelerini sıraladı. Üniversite te...
EMOJİLE

Akademik danışmanlık hizmeti veren TurEdu firması, tıp, mimarlık, mühendislik, ekonomi, hukuk gibi bölümlerin yer aldığı 15 bölüm için Türkiye’nin en iyi üniversitelerini sıraladı.

Üniversite tercihleri için 18 Temmuz Perşembe günü son gün. Üniversite tercihlerini yaparken adayların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi “En iyi üniversite hangisi?” oluyor. Türkiye’deki en iyi üniversiteler sıralaması ilk olarak ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde kurulan URAP (University Ranking by Academic Performance) Laboratuvarı’nın yaptığı bir çalışma ile sıralandı ve ”Üniversitelerin Akademik Performansa Dayalı Genel Sıralaması” saptandı.

Bu çalışmaya göre Türkiye’deki 125 üniversitenin, ”Makale sayısı, öğretim üyesi başına düşen makale sayısı, atıf sayısı, öğretim üyesi başına düşen atıf sayısı, toplam bilimsel döküman sayısı, öğretim üyesi başına düşen toplam bilimsel döküman sayısı, doktora öğrenci sayısı, doktora öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı” olmak üzere toplam 9 kritere göre sıralanmıştı.

Türkiye’deki üniversitelerin sıralamasıyla ilgili ikinci bir çalışma da akademik danışmanlık hizmeti veren TurEdu firması tarafından yapıldı. Çalışmaya göre, 5 yıldır Mimarlık, Ekonomi, Sosyoloji, İşletme, Psikoloji, Felsefe, Hukuk, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset, Tıp, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun veren üniversiteler akademisyen, kurum ve öğrenci performansına göre sıralandı. 2003 yılından önce kurulmuş 78 üniversitenin dikkate alındığı sıralamaya göre Türkiye’nin en iyi eğitim veren 15 programı belirlendi.

Bölümlerin performansının ölçülmesinde 3 ayrı ölçüt kullanıldı. Akademik, öğrenci ve kurum performansının ölçüldüğü ölçütler ve dağılım oranları şöyle;

1.Akademik Performans

-Akademik Çalışmalar, %40

-Akademisyen Başına Düşen Öğrenci Sayısı, %40

– Öğrenci Memnuniyet Anketi (akademisyenlerle ilgili), %20

2.Öğrenci Performansı

– LYS Puan Ortalaması, %50

– Öğrenci Kararlılığı, %50

3.Kurum Performansı

– Üniversite Olanakları, %50

– Üniversiteye Talep, %30

– Öğrenci Memnuniyet Anketi (kurumun sağladığı hizmetlerle ilgili), %20

 

On5yirmi5