Misak-ı İktisadi nedir kısaca… Misak-ı İktisadi özellikleri nelerdir? Milli Ekonomi Andı maddeleri nelerdir? Misak-ı İktisadi ne demek… Misak-ı İktisadi kararları hangi kongrede alınmıştır?
17 Şubat 1923 tarihinde İzmir’de “İzmir İktisat Kongresi” toplanmıştır. Kongreye işçi, köylü, tüccar ve sanayici temsilcileri olmak üzere toplam 1135 delege katılmıştır. Bu kongrede bazı ekonomik önlemler alınmış ve ekonomik alanda yapılacak inkılapların önü açılmıştır. İzmir İktisat Kongresi sonucunda Misak-ı İktisadı (Milli Ekonomi Andı) kabul edilmiştir.
Misak-ı İktisadi Maddeleri Nelerdir?
Madde 1: Türkiye, milli sınırları dahilinde, lekesiz bir bağımsızlık ile dünyanın barış ve gelişme unsurlarından biridir.
Madde 2: Türkiye halkı egemenliğini, kanı ve canı pahasına elde ettiğinden, hiçbir şeye feda etmez ve milli hakimiyete dayanan meclis ve hükümetine her zaman destek verir.
Madde 3: Türkiye halkı, tahrip etmez, imar eder. Bütün emeği ekonomik yönden ülkeyi yükseltmek amacına yöneliktir.
Madde 4: Türkiye halkı, tükettiği malı olabildiğince kendi yetiştirir. Çok çalışır, zamanda, parada ve ithalatta savurganlıktan kaçar. Milli üretim için yeri geldiğinde geceli gündüzlü çalışır.
Madde 5: Türkiye halkı, servet olarak bir altın hazinesi üzerinde oturduğunun bilincindedir. Ormanlarını evladı gibi sever, bunun için ağaç bayramları yapar; yeniden orman yetiştirir. Madenleri kendi ulusal üretimi için işletir ve servetlerini herkesten fazla tanımaya çalışır.
Madde 6: Hırsızlık, yalancılık, ikiyüzlülük, ve tembellik en büyük düşmanımız; köktendincilikten uzak dindarca bir anlayış her yerde ilkemizdir. Her zaman faydalı yenilikleri severek alırız. Türkiye halkı kutsallığına, topraklarına, şahıslarına ve mallarına karşı yapılan düşmanca propagandalardan nefret eder ve bunlarla mücadeleyi hep görev bilir.
Madde 7: Türkler, bilgelik ve yetenek aşığıdır. Türk, her yerde hayatını kazanabilecek şekilde yetişir; fakat her şeyden önce ülkesinin malıdır. Eğitime verdiği öncelik dolayısıyla Kandil Günü (Mevlidi Şerif), aynı zamanda bir kitap bayramı olarak kutlanır.
Madde 8: Birçok savaşlar ve zorunluluktan dolayı azalan nüfusumuzun artması ile beraber sağlıklarımızın, hayatlarımızın korunması en birinci amacımızdır. Türk; mikroptan, pis havadan, salgından ve pislikten çekinir, bol ve saf hava, bol güneş ve temizliği sever. Ata mirası olan binicilik, nişancılık, avcılık, denizcilik gibi beden eğitiminin yayılmasına çalışır. Hayvanlarına da aynı dikkat ve özeni göstermekle beraber cinslerini düzeltir ve sayılarını çoğaltır.
Madde 9: Türk; dinine, ulusuna, toprağına, hayatına ve varlığına düşman olmayan uluslara hep dosttur. Yabancı sermayesine karşı değildir. Ancak kendi yurduna, kendi diline ve yasasına uymayan kurum ve kuruluşlarla ilişkide bulunmaz. Türk, bilim ve sanat yeniliklerini nerede olursa olsun doğrudan doğruya alır ve her türlü ilişkide fazla aracı istemez.
Madde 10: Türk, açık alın ile serbestçe çalışmayı sever, tekel istemez.
Madde 11: Türkler, hangi sınıf ve meslekte olurlarsa olsunlar, birbirlerini candan severler. Meslek, zümre itibariyle el ele vererek birlikler, ülkelerini ve birbirlerini tanımak, anlaşmak için çalışırlar.
Madde 12: Türk kadını ve öğretmeni çocuklarını milli ekonomi esaslarına göre yetiştirir.