Liselerde nakil işlemleri nasıl yapılır 2017

Ortaöğretim
2016-2017 eğitim öğretim yılı 9.sınıfların TEOG yerleştirmeye esas nakil işlemleri okulların başlaması ile tamamen bitmiş olup böylece 9.sınıfların taban puanları son şeklini almış oldu. Böylece 9.sın...
EMOJİLE

2016-2017 eğitim öğretim yılı 9.sınıfların TEOG yerleştirmeye esas nakil işlemleri okulların başlaması ile tamamen bitmiş olup böylece 9.sınıfların taban puanları son şeklini almış oldu.

Böylece 9.sınıflar için oluşan taban puana göre diğer sınıflarda olduğu gibi normal nakil süreci başlamış oldu.

Bir okuldan bir başka okula Geçiş-Nakil için iki şart var:

1) TEOG puanınız okulun taban puanından yüksek olmalı.

2) Başvuru yapacağınız okulda boş kontenjan olmalı.

Her ikisini de buradan öğrenebilirsiniz:

2016 TEOG LİSE NAKİLLER İÇİN LİSELERİN TABAN PUANLARI VE BOŞ KONTENJANLARI (Tıklayın)

Aynı tür ve farklı tür liseler arasında nakillerle ilgili tüm ayrıntıları buradan öğrenebilirsiniz.

Eğitim öğretim yılı devam ederken lise öğrencilerinden okul değiştirmeyi düşünenler olabilir.Bu nedenle bu öğrencilerin nakil ve geçişle ilgili bazı hususları bilmeleri gerekir.

Her isteyen öğrenci istediği okula istediği zaman geçemez.Bunun belli kuralları var.MEB Lise yönetmeliğinin 3.bölümünde nakil ve geçiş işlemlerle ilgili kurallara yer vermiş.


Liselerde Aralık ve Mayıs aylarında nakil ve geçişler yapılamayacak – 28 EKİM 2016 


Bu kuralların daha iyi anlaşılmasında öğrencilere yardımcı olacak güzel bir tablo yayınlıyoruz.

– Liselerde tüm nakillerde okulların nakil ve geçiş şartlarının taşıması gerekmektedir:

– Açık Öğretim Liselerinden örgün ortaöğretim (Anadolu) kurumlarına nakil ve geçişler ders kesiminden yeni öğretim yılının başlangıcına kadar yapılacaktır.

(*) Öğrenci, alınmayan ortak derslerden sorumlu tutulacaktır.

(**) Okulların her birinin kendi arasında veya okullar arasında nakiller alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde sürekli, alan/dal bulunmaması hâlinde 10’uncu sınıfta alan,

11’inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek birinci dönem sonuna kadar yapılacaktır.

(***) Özel Temel Liseye Anadolu Lisesinden, Anadolu Öğretmen Lisesinden, Fen Lisesinden ve Sosyal Bilimler Lisesinden naklen gelen öğrencilerin, her sınıf seviyesinde sadece Anadolu Lisesine nakil ve geçişleri yapılır.

– Özel Temel Lisenin 11 veya 12 nci sınıflarına Genel Lise, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, imal Hatip Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi ile Spor Lisesi’nden naklen öğrenciler, nakil istemeleri halinde sadece Açık Öğretim Lisesi veya Meslekî Açık Öğretim Lisesine yönlendirilir.

NAKİL İÇİN KONTENJAN AÇIĞI OLMALI-PUANINIZ YETERLİ OLMALI

Nakil için en önemli şartlardan biri de gitmek istediğiniz okulun sizin sınıf seviyesinden kontenjan açığı olmalı.Bir de puanınız yeterli olmalı.Nitekim kontenjan sayfasında “… tüm program türlerinde ve sınıf seviyelerinde boş kontenjan ve taban puana göre nakil işlemleri yapılmaya devam edilecektir.” şeklinde açıklama yer almaktadır.

ARA SINIFLAR NAKİL İÇİN BOŞ KONTENJANLAR

Okul Boş Kontenjan ve Taban Puan Bilgileri (9-12.Sınıflar)

HERHANGİ BİR LİSEDEN BİR BAŞKA LİSEYE GEÇİŞ TABLOSU

Bu tablo ile liselerde nakil ve geçişlerle ilgili sorulara kolayca cevap bulabiliriz.

Daha iyi anlaşılabilmesi için bir kaç soru sorup cevap vermeye çalışalım.

Anadolu lisesi 10.sınıftayım,fen lisesine geçiş yapabilir miyim?

Anadolu lisesinden fen lisesine nakil 10.sınıf sonuna kadar yapılabiliyor.(Aşadaki tabloda sağ üstte bu sorunun cevabı) Ancak 11.sınıftaki bir öğrenci fen lisesine nakil olamaz.

Özel Temel liseden anadolu lisesine nakil mümkün mü?

10.Sınıf sonunda kadar mümkün.

Sosyal Bilimler Lisesinden Anadolu İmam hatip lisesine kaçıncı sınıfta nakil mümkün?

Sosyal bilimler lisesinden Anadolu İmam hatip lisesine nakil 10.sınıf sonunda kadar yapılabilir.Ama Anadolu lisesine ise tüm sınıflarda nakil mümkün.

Özetle,10.sınıf sonuna kadar ve tüm sınıflarda naklin hangi ortaöğretimden hangi ortaöğretime  mümkün olduğu tabloda ok işaretleri ile kolayca görmek mümkün.

Liselerde nakil ve geçişler

 Tablodaki liseler arası nakiller Lise yönetmeliğinde yer alan 3.bölümdeki 37.-42.maddelerdeki hususlara göre yapılır.

LİSE YÖNETMELİĞİNDE NAKİL VE GEÇİŞLER 3.BÖLÜMDE ŞÖYLE YER ALMAKTADIR:

Liselerde Nakil ve Geçişler

Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler (Değ: 13/09/2014-29118 RG)

MADDE 37- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG)Fen, sosyal bilimler, Anadolu ve Anadolu imam hatip liselerine nakil ve geçişler;

a) (Değişik:21/06/2014-29037 RG) Okulların her birinin kendi arasında ve fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinden Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde,

b) Okullar arasında onuncu sınıfın sonuna kadar,

c) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara onuncu sınıfın sonuna kadar Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır.

(2) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile çok programlı Anadolu liselerine nakil ve geçişler;

a) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulların her birinin kendi arasında veya okullar arasında alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde sürekli, alan/dal bulunmaması hâlinde 10 uncu sınıfta alan, 11 inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek birinci dönem sonuna kadar,

(b) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara; 9 uncu sınıfta sürekli, 10 uncu sınıfta ise birinci dönem sonuna kadar, 10 uncu sınıf sonunda ise uygulamalı meslek derslerinden yaz tatili süresince yapılacak telafi eğitimine bağlı olarak Yönetmelikte belirtilen süre içerisinde yapılır. Aynı okul bünyesindeki program/alan/dallar arasında geçiş iş ve işlemleri bu fıkra kapsamında değerlendirilir.(3) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Ortaöğretime yerleştirmeye esas puanla birlikte özel yetenek, mülakat, mülakat ve beden yeterliliği sınavıyla öğrenci alınan alanlar ile sağlık alanlarına diğer ortaöğretim kurumlarından nakil ve geçiş yapılmaz.

(4) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Bu okullara, akşam liselerinden nakil ve geçiş yapılmaz.

(5) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Ortaöğretim seviyesinde eğitim yapan askeri ve polis okullarından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu dışındaki diğer okullara nakil ve geçişlerde nakil ve geçiş şartlarını taşımaları kaydıyla birinci fıkranın (b) bendi, mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulayan okullara nakil ve geçişlerde ise ikinci fıkranın (b) bendi hükümleri uygulanır. Ancak bu okullardan Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde nakil ve geçiş yapılır.

(6) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Özel ortaöğretim kurumlarından resmî ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişler program uyumuna ve okulların nakil şartlarına göre yapılır. Ancak, temel lise statüsündeki özel ortaöğretim kurumlarından resmî ortaöğretim kurumlarına geçişlerle ilgili esas ve usuller ayrıca Bakanlıkça belirlenir. Resmî ortaöğretim kurumlarından özel ortaöğretim kurumlarına geçişler ile özel ortaöğretim kurumlarının kendi aralarındaki nakillerde ise 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(7) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Yürürlükten kaldırılmıştır.

Kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme

MADDE 38- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) a) Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler, öğrencinin okula yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak açık kontenjan bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapılır.

b) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Bu Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri bu maddenin ikinci fıkra hükümlerine göre okulların kontenjan durumları dikkate alınarak dengeli bir şekilde yapılır.

(2) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Sınıf bazındaki açık kontenjanlar her bir şube için fen, sosyal bilimler liselerinde 30, diğer okullarda ise 34 öğrenci olarak belirlenir. Ancak sınıf tekrar edenler, yargı kararına bağlı gelenler ile öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonunca yerleştirilen ve nakilleri yapılan öğrenciler de dâhil olmak üzere şube öğrenci sayısı, kontenjanı fen, sosyal bilimler liselerinde 36’yı, diğer okul türlerinde ise 40’ı geçemez.

(3) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulların açık kontenjanları e-Okul sisteminde ilan edilir.

(4) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) a) Nakil ve geçiş başvurusu, her ayın ilk iş gününden son işgününe kadar veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile yapılır. Başvuru, öğrencinin nakil şartlarını taşıması hâlinde naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne e-Okul sistemi üzerinden iletilir. Onay veya ret işlemi nakil istenilen okul müdürlüğünce e-Okul sistemi üzerinden ayın son iş günü çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilir.

b) Ortaöğretime geçiş sistemine bağlı olarak yapılan yerleştirmeye esas nakil işlemleri, puan üstünlüğü ve okulların açık kontenjanlarına göre kılavuz hükümleri doğrultusunda Bakanlıkça yürütülür.

c) Hazırlık/dokuzuncu sınıflardaki olağan nakil işlemleri, yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılır.

(5) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) e-Okul sistemi üzerinden alınan nakil ve geçiş başvuruları; her ayın son iş gününde ilgili okul müdürlüğünce değerlendirilir. Değerlendirmeyle ilgili belge, e-Okul sistemi üzerinden alınarak okul müdürü ve ilgili müdür yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuç, aynı gün okulda ilan edilir ve öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne e-Okul, Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden de öğrencinin velisine bildirilir. Öğrenciye ait veriler, e-Okul sistemi üzerinden alınır.

(6) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Nakil şartlarının taşınması durumunda;
a) Hazırlık sınıflarından hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9 uncu sınıflarına, hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9 uncu sınıflarından hazırlık sınıflarına yeterlilik sınavı aranmadan,

b) Hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9 uncu sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların 9 uncu sınıflarına yeterlilik sınavına bağlı olarak içinde bulunulan öğretim yılının Kasım ayının son iş gününe kadar nakil ve geçiş yapılabilir. Bu aydan sonra bu sınıflar arasında nakil ve geçiş yapılamaz. Ancak, hazırlık sınıfı olan okulların kendi aralarındaki nakil ve geçişler bu Yönetmeliğin nakillerle ilgili hükümlerine göre yürütülür.

(7) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 10, 11 ve 12 nci sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların aynı sınıflarına nakil şartlarıyla birlikte yeterlilik sınavına bağlı olarak nakil yapılabilir. Bu kapsamda başvuruda bulunan ve nakil şartlarını taşıyan tüm öğrenciler bulundukları sınıf seviyesi dikkate alınarak bu Yönetmelik kapsamında nakil başvurularının değerlendirildiği gün yeterlilik sınavına alınırlar. Yeterlilik sınavında başarılı olan öğrencilerin onay işlemleri açık kontenjana ve yerleştirmeye esas puan üstünlüğüne göre yapılır. Başarısız olanların başvuruları ise reddedilir.

(8) Naklen gidilmek istenilen okulda birinci yabancı dil farklı ise, nakil şartlarının taşınması durumuna bağlı olarak, öğrenci velisinin yazılı isteği doğrultusunda yabancı dil değişikliği yapılarak nakil gerçekleştirilir. Nakli gerçekleşen öğrencinin yabancı dil seviyesi belirlenir. Okul yönetimi, öğrenci velisiyle işbirliği yaparak 31/5/2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirleri alır ve uygular.

(9) Bu madde kapsamında yapılan nakillerde, nakil şartlarının eşitliği hâlinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir.

Yetenek sınavıyla öğrenci alan okullar arasında nakiller

MADDE 39- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) a) Güzel sanatlar liseleri ile spor liselerine kendi türlerinden sadece aynı alan/bölüm arasında her sınıf seviyesinde öğrenci nakli yapılır. Aynı alan/bölüm programının uygulanması kaydıyla silahlı kuvvetler bando hazırlama okulundan, üniversitelerin bünyesinde bulunan konservatuarlara bağlı ortaöğretim okul veya kurumları ile özel ortaöğretim kurumlarından da nakil ve geçiş yapılabilir.

b) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulların açık kontenjanları e-Okul sisteminde ilan edilir.

(2) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Sınıf bazındaki açık kontenjanlar, her bir şube için 30 öğrenci olarak belirlenir. Ancak sınıf tekrar edenler, yargı kararına bağlı gelenler ile öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonunca yerleştirilen ve nakilleri yapılan öğrenciler de dâhil olmak üzere şube öğrenci sayısı 36’yı geçemez.

(3) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Bu okullar arasında nakiller, naklen gidilmek istenilen okulun alanında açık kontenjan bulunmasına bağlı olarak ilgili okul müdürlüklerince gerçekleştirilir. Nakil ve geçiş başvurusu, her ayın ilk iş gününden son işgününe kadar veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile yapılır. Başvuru, öğrencinin nakil şartlarını taşıması hâlinde naklen gidilmek istenilen okul müdürlüğüne e-Okul sistemi üzerinden iletilir. Onay veya ret işlemi nakil istenilen okul müdürlüğünce e-Okul sistemi üzerinden ayın son iş günü çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Başvuruların açık kontenjandan fazla olması hâlinde 9 uncu sınıflar için ortaokul veya imam-hatip ortaokuluna ait başarı puanı; diğer sınıflar için alt sınıf veya sınıflara ait yılsonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması esas alınır ve puan üstünlüğüne göre kayıt/nakil yapılır.

(4) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) e-Okul sisteminden alınan nakil başvurularıyla e-Okul kapsamında olmayan ortaöğretim kurumlarından gelen nakil başvuruları ikinci fıkrada belirtilen hükümler doğrultusunda değerlendirilir. Başvurular, her ayın son iş gününde ilgili okul müdürlüğünce değerlendirilerek sonuçlandırılır. Nakil için başvuruda bulunan öğrenci sayısının açık kontenjandan fazla olması ve puanların eşitliği hâlinde, yaşı küçük olan öğrencinin nakli kabul edilir. Değerlendirmeyle ilgili belge e-Okul sisteminden alınarak okul müdürü ve ilgili müdür yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuç, aynı gün okulda ilan edilir ve öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne e-Okul, Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden de öğrencinin velisine bildirilir. Öğrenciye ait veriler, e-Okul sistemi üzerinden alınır.

(5) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Güzel sanatlar liseleri ile spor liselerinde açık kontenjan bulunması hâlinde; diğer ortaöğretim kurumlarının 9 uncu sınıflarından Bakanlıkça belirlenen esaslara göre eylül ayının son haftasında yapılacak yetenek sınavı ile öğrenci nakil ve geçişi yapılabilir. Bu tarihten sonra diğer ortaöğretim kurumlarından öğrenci nakli ve geçişi yapılmaz.

(6) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Özel ortaöğretim kurumlarından resmî ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişlerde programlarla kayıt ve nakil şartlarının uygunluğu esas alınır. Özel ortaöğretim kurumlarının kendi aralarındaki nakillerde ise 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Şehit veya gazi çocuklarının nakilleri

MADDE 40- Yürürlükten Kaldırıldı. (Değ: 13/09/2014-29118 RG)
Açık öğretim liselerinden örgün ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçişler (Değ: 13/09/2014-29118 RG)

MADDE 41- (1) a) Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesinde öğrenim görmekte iken, başarmış oldukları kredi itibariyle örgün ortaöğretim kurumlarına nakil ve geçiş yapabilecek durumda olan, yaş itibariyle örgün ortaöğretim kurumlarına kayıt şartlarını taşıyan, örgün ortaöğretimde okuma hakkı bulunan ve disiplin yönünden örgün eğitim dışına çıkarma cezası almayan öğrenciler, ders kesiminden yeni öğretim yılının başlangıcına kadar geçen süre içerisinde varsa Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamındaki yerleştirmeye esas puanla, yoksa öğrenci nakil ve yerleştirme komisyonu kararıyla programı ve kontenjanı uygun olan Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine nakil ve geçiş yapabilirler.

b) Nakil ve geçiş yapacak öğrencilerin durumları değerlendirilirken; açık öğretim liselerinde kredisini aldıkları dersler ile örgün ortaöğretim kurumlarının haftalık ders çizelgesinde yer alan dersleri sınıflar bazında karşılaştırılarak eşleştirilir, rehberlik ve puanla değerlendirilmeyen ders saatleri hariç tutularak toplam ders saati sayısı iki ile çarpılarak kredilendirilir. Toplam kredi itibariyle ilişkilendirildikleri sınıfa nakil ve geçişleri yapılır.

Nakil ve geçişlerde muafiyet ve sorumluluk

MADDE 42- (1) Nakil isteği kabul edilen öğrencilerin önceki okulunda görmüş olduğu dersler, yeni okulun dersleriyle sınıf seviyesinde karşılaştırılır. Sınıf seviyesinde toplam ders saatinde ve zorunlu derslerde (ortak/alan/dal dersleri) eksiklik ya da başarısızlık bulunması halinde;
a) Sınıf veya sınıflar bazında eksik olan ders saatleri, yeni okulun haftalık ders saati toplamı esas alınarak, öğrenciler yeni okulunda seçtiği derslerden sorumlu tutulur ve bu derslerden sorumluluk sınav döneminde sınava alınırlar. Öğrenci yeni okulunun haftalık ders çizelgesinde yer almayan önceki okuluna ait sorumlu olduğu derslerden ise muaf tutulur.

b) Öğrenciler görmediği derslerle gördüğü hâlde haftalık ders saati sayısındaki eksikliğin bir saatten fazla olduğu zorunlu (ortak/alan/dal dersleri) derslerden sorumlu tutulur ve bu derslerden sorumluluk sınav dönemlerinde sınava alınırlar. Ancak önceki okulun seçmeli dersleri arasında bulunan derslerin, yeni okulun zorunlu (ortak/alan/dal dersleri) dersleriyle ilişkilendirilmesi halinde öğrenciler bu derslerden sorumlu tutulmazlar.

c) Nakil yapan öğrencilerin yılsonu başarı durumları yeni okulun haftalık ders çizelgesindeki dersler ve ders saatleri dikkate alınarak yeniden hesaplanır. Bunların yeni okulundaki derslerle ilişkilendirilemeyen önceki okulunda başarılı olduğu dersler de yılsonu başarı puanının belirlenmesinde dikkate alınır.- ogretmenler.com

Öğrenci nakil veli dilekçe örneği

 

GÖLCÜK FEN LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

                                                                                                                        GÖLCUK

 

        2013–2014 Öğretim yılında okulunuz ……/…… sınıfı ………. nolu ve ……………………………  T.C Kimlik numaralı öğrencisi ………………….. ’ nın naklinin

 ………………………………………………………………………………………………….Lisesine  yapılmasını istiyorum.

        Gereğini arz ederim.

 

 

                                                                                                                                                                  …../…../2014

 

 

                                                                                                                                                                 Öğrenci Velisi

  

Veli Gsm               :                                               

İkametgâh Adresi  :

 

 

 Yayın: 2014-05-17 – Güncelleme: 2015-07-08 14:08:18 – Görüntülenme: 67916

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/