Kemik dokunun özellikleri nelerdir?

Ortaöğretim
Kemik dokusu, canlı kemik hücreleri ile bu hücrelerin salgıladığı ara maddeden oluşur. Gerçek kemik hücresine “osteosit” denir. Bu hücreler çok sayıda sitoplazmik uzantılara sahiptir. Hücreler tarafın...
EMOJİLE

Kemik dokusu, canlı kemik hücreleri ile bu hücrelerin salgıladığı ara maddeden oluşur. Gerçek kemik hücresine “osteosit” denir. Bu hücreler çok sayıda sitoplazmik uzantılara sahiptir. Hücreler tarafından salgılanan ara maddenin çoğunu protein yapısındaki “osein” teşkil eder. Oseinin esasını ise kollagen bağ dokusu lifleri meydana getirir.

Liflerin arasına, kalsiyum fosfat, magnezyum fosfat, kalsiyum karbonat, kalsiyum flörür gibi inorganik tuzlar birikerek kemik dokusunu sertleştirir. Yaş ilerledikçe inorganik tuzların kemikteki oranı yükselir. Bundan dolayı, çocuk ve gençlerde kemik elastiki, yaşlı insanlarda ise sert ve kırılgandır.

Nkfu.com’da yer alan bilgiye göre, kemik dokusu sıkı ve süngerimsi yapıda olmak üzere iki şekilde görülür. İskeleti oluşturan bütün kemiklerin dış yüzeyi ile uzun kemiklerin gövdesi sıkı kemik dokusundan meydana gelir.

Kemik

Sıkı dokulu bir kemik kesiti alınarak, mikroskopta incelenecek olursa,ara maddenin iç içe daireler halinde sıralanmış lamelli bir yapıya sahip olduğu görülür.

Bu lamellerin ortasında kan damarları ve sinirlerin geçtiği bir “Havers kanalı” vardır.

Kemik hücreleri lamellerin birleşme yerlerinde bulunur. Hücreler, kendi şekillerine uygun boşluklarda yerleşmişlerdir.

Kemik hücreleri sitoplazmik uzantılarla hem birbirlerine, hem de havers kanalına bağlanırlar. Hücreler, havers kanalındaki damarlardan gerekli oksijen ve besin maddelerini, bu sitoplazma uzantılarıyla alır. Artık maddeleri de aynı yolla verirler.

Uzun kemiklerin ortasındaki boşlukta sarı kemik iliği yer alır. Uzun kemiklerin baş kısmı ile diğer kemiklerin iç kısımları süngerimsi kemik dokusundan yapılmış olup, boşluklarını kırmızı kemik iliği doldurur. Bütün kemiklerin dış yüzeyini “Periost” denilen canlı bir zar örter.

Bu zar, kemiklerin beslenmesinde, onarımında ve kalınlaşmasında görev alır. Kemik dokusu vücudun mineral deposu olarak bilinir. Özellikle hücrelerin kalsiyum ihtiyacı kemik dokusunun emilmesiyle sağlanır.

Hücreler arasındaki maddenin sert olması sebebiyle, kıkırdak ve kemik dokusuna “destek dokular” da denir.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/