En çok Matematik,Türkçe ve Fen tercih edildi

Ortaöğretim
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, destekleme ve yetiştirme kurslarına 22 bin 792 merkezde 4 milyon 307 bin öğrencinin devam ettiğini belirterek, “38 bin 384 ücr...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, destekleme ve yetiştirme kurslarına 22 bin 792 merkezde 4 milyon 307 bin öğrencinin devam ettiğini belirterek, “38 bin 384 ücretli, 253 bin 494’ü kadrolu olmak üzere toplam 291 bin 878 öğretmen de bu kurslarda görev almak için müracaat etti” dedi.

Yönergeyle yapılan değişiklikle kursların kapsamını genişlettiklerini belirten Kurt, “Özellikle özel eğitimde 10’dan daha az öğrenciyle sınıflar oluşturulabiliyordu. Dolayısıyla yönergedeki değişikliğimizle özel eğitim öğrencilerimiz de kurslarımızda 5-10 kişilik sınıflarda eğitim görebilecekler. Ayrıca bazı kırsal bölgelerdeki okullarımızda kurs açmada 10 öğrencinin kayıt yaptırma zorunluluğu nedeniyle oluşan sıkıntıları, öğrencinin aynı yerleşim yerinde gidebileceği başka kurs olmaması durumunda minimum 5 öğrenciyle de sınıf açılabilmesine olanak sağlayarak aştık” bilgisini paylaştı.

Sanatsal, sportif ve kültürel derslerde olduğu gibi tüm derslerin dönemlik minimum ders saatini 16 olarak belirlediklerini söyleyen Kurt, “Yönergedeki değişiklikle, özel öğretim ve özel eğitim öğrencileri ile sportif ve sanatsal alanda eğitim almak isteyen öğrencilerin de önü açılmış oldu. Bu anlamda da sahadan gelen bilgiler kapsamında, yönergemizin kapsamını genişletmiş ve güncellemiş olduk” diye konuştu.

EBA özel okul öğrencilerine de açılacak

Özel okul öğretmenlerine de 1 milyon eğitim içeriğine sahip Eğitim Bilişim Ağını (EBA) açtıklarını anlatan Kurt, “Şu an itibarıyla özel okul öğretmenlerimiz, EBA’ya şifreleriyle özel okul öğrencilerine devlet okulundaki tüm imkanları sağlayabilecekler. EBA’daki tüm içerikleri yani testleri ve videoları öğrencileriyle paylaşabilecekler. Bu alandaki çalışmalarımız devam ediyor. İleride özel okul öğrencilerimize de EBA’yı açarak ülkedeki tüm örgün eğitim öğrencilerimize EBA’nın imkanlarından yararlanma fırsatı vereceğiz” dedi.

En çok tercih edilen akademik ders matematik oldu

Destekleme ve yetiştirme kurslarında en fazla talebin hangi derslere geldiğinin sorulması üzerine Kurt, şunları söyledi:
“Kurslarımızda en fazla talep gören dersler sırasıyla, matematik, Türkçe ve fen bilimleri derslerine oldu. Destekleme ve yetiştirme kurslarını öğrencilerin sadece derslerine takviye amacıyla açmıyoruz, öğrencilerin ilgi, yetenek ve istekleri doğrultusunda sanatsal ve sportif becerilerini arttırmaya dönük çalışmaları da başlattık. Bu kapsamda, bu yıl destekleme ve yetiştirme kurslarına sanat ve spor dallarında 411 bin 547 öğrenci başvuru yaptı. Bu öğrencilerden 353 bin 213’ü beden eğitimi ve spor, 55 bin 89’u resim, 53 bin 245’i de müzik grubu derslerinden kurs almak için başvurdu.”

Muhterem Kurt, dönemlik açılan kurslar için sömestr tatilinden sonra yeni kursların açılacağını belirterek, yıllık kursların ise Haziran ayına kadar devam edeceğini, Temmuz ayında da 3 ay sürecek yaz kurslarının başlayacağını söyledi.

Kazanım testlerine rekor talep

Destekleme ve yetiştirme kurslarına devam eden 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerinin kazanım durumlarını görebilmeleri amacıyla başlatılan elektronik değerlendirme sınavının ilk uygulamasının 23 Ekim’de gerçekleştirildiğini anımsatan Kurt, bu sınava 700 bin dolayında öğrencinin katıldığını bildirdi.

Kurslarla birlikte EBA ve bakanlığın Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde kazanım testlerini de yayımladıklarını söyleyen Kurt, “Bu kapsamda, 40 bin soruluk 2 bin 500’ün üzerinde test hazırlandı. Bu testleri, 5’inci sınıftan 12’nci sınıfa kadar her cuma yayınlıyoruz. Bu kazanım testlerine bütün öğrencilerimiz odsgm.meb.gov.tr adresinden ulaşıp çözebilirler” dedi.

Derslerde başarı için kazanım testi önerisi

MEB Müsteşar Yardımcısı Kurt, sitedeki kazanım testlerinin şu ana kadar 6 milyonun üzerinde indirildiğini bildirerek şunları söyledi:
“Dolayısıyla bu, testlerden öğrencilerimizin çok yararlandığı anlamını taşıyor. Bu testler, 200’ün üzerinde öğretmen ekibiyle ve 37 akademisyenin kontrolünden geçilerek oluşturuldu. Kalite olarak standardı yüksek sorular, renkli olarak yayınlandığından görselliği de yüksek. Sınavlara hazırlanan öğrencilerimiz, özellikle 8 ve 12’inci sınıf öğrencilerimiz, bu testleri mutlaka incelemeliler. Çünkü genel müdürlüğümüz tarafından kazanım temelli olarak hazırlanan bu testler, sınavlara hazırlanmada da öğrencilerimize ciddi katkı sağlayacağından bu testlerin önemi bir kez daha artmış oluyor.”

ÖSYM ile görüşmelerinin devam ettiğini ve üniversite sınav sorularının hazırlanmasına dönük yaklaşık 100 öğretmen görevlendirdiklerini bildiren Kurt, “Dolayısıyla 12’nci sınıftaki testlerimiz ve mezunlara dönük testlerimiz de öğrencilerimiz açısından çok önemli. Öğrencilerimizin bu testleri takip ettiği sürece sınavlarda ve derslerinde çok daha başarılı olacağını söyleyebiliriz” diye konuştu.