Düzenli ders çalışmak için aile-çocuk işbirliği şart

Ortaöğretim
2015-2016 Eğitim – Öğretim yılı ile birlikte dersler, ardından da sınavlar başladı. Kimi öğrenciler daha ilk günden düzenli bir şekilde derslerini çalışmaya başlarken kimileri de hala isteksizli...
EMOJİLE

2015-2016 Eğitim – Öğretim yılı ile birlikte dersler, ardından da sınavlar başladı. Kimi öğrenciler daha ilk günden düzenli bir şekilde derslerini çalışmaya başlarken kimileri de hala isteksizlik gösteriyor. Peki, veliler her konuda olduğu gibi çocuklarının programlı bir şekilde ders çalışabilmesi için onlara nasıl yardımcı olmalı? TEOG Sınavı öncesinde motivasyonu sağlamak mümkün mü? Bu soruları Koray Varol Akademi’nin Kurucusu, Eğitim Koçu ve Yayıncı Koray Varol yanıtladı.

Öğrencilerin birçoğu kendi yaşamını tam olarak yönlendirebilecek yetkinlikte olmadığından ebeveynlerin, onların haftalık yaşantılarını belli bir seviyede yönetmesi ve takip etmesi gerekiyor. Başarılı öğrencilik için ailelerin, çocuklarına nasıl daha iyi bir performans gösterebileceğini öğretmesi ve destek olması önem kazanıyor.

Düzenli ve verimli ders çalışabilmeyi sağlamak için ailelerin çocuklarıyla iş birliği içerisinde bulunmaları gerekir. Ailelerin öncelikle çocuklarının da dâhil olacağı bir ders çalışma programını oluşturması gerekiyor. Hazırlanan programın öğrenci için yapılabilir olması ve daha önceki ders çalışma süreçlerine göre belirlenmesi önem taşıyor. Ayrıca, programın haftalık olarak planlanması, program içerisinde öğrencinin uyku saatlerinin, okuldan geliş saatinin, yemek ve eğlence saatlerinin, sosyal hayat dengesinin tanımlanması gerekiyor. Düzenli ders çalışma programları ancak öğrenciye yani kişiye özel planlanarak hazırlanınca olumlu sonuç veriyor. Aynı zamanda haftalık programın ölçülebilir olması ve durum değerlendirmesi yapılması gerekiyor.

Aile desteğinin öğrencinin başarısına doğrudan etki edeceğini belirten Varol, “TEOG Sınavı’na hazırlanan çocuklar ile ilgili ailelerin üzerine düşen sorumluluklar biraz daha farklı. TEOG ve benzeri sınavlara hazırlanan öğrenciler için soru hedefleri belirlemek fayda sağlar. Her insanda olduğu gibi, öğrenciler de özünde bir şeyi başarabildiğini görmeyi sever. Onlara yapabildikleri ve bunun onların başarısına katkı sağladığı gösterildiği zaman, öğrenci uyumlu ve yapıcı hareketlerde bulunur. Gerekli motivasyonu sağlayarak, onun yapabileceğine olan inancını beslemek önemlidir. Çok zorlandığı zamanlarda da tekrar canlanabilmesi için onlara minik ödüller vermek ve hedefleri küçülterek yeniden hedef belirlemek gerekir” dedi.