Pek çoğumuz işe başlamadan önce ya da öğrencilik dönemlerinde alanımızla ilgili staj yaparız. Kimine göre angarya bir durum kimine göre ise oldukça ciddi bir çalışmadır. Tabi kimi stajyer, yapacak iş bulamazken kimi de başını işten kaldıramaz. Eğer stajyerlik dönemlerini kaliteli bir şekilde geçirirseniz, size oldukça iyi tecrübeler getirebilir. Bu yazıda stajla ilgili bilmek isteyeceğiniz her bilgiye ulaşacaksınız… Staj nedir? Nasıl yapılır? Size ne faydası olacak? Staj yaptığınız zamanı nasıl değerlendirmelisiniz? Tüm bu sorularınız yazımızı okudukça yanıt bulacak. İyi okumalar…
Staj, herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve bu kimsenin, meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir.
Staj yapmanın amacı, derslerde teorik olarak öğrendiğimiz bilgileri pratikte uygulayabilmektir. Bu nedenle meslek ve ticaret liselerinden başlayarak, üniversitelerin çeşitli bölümlerinde yılın belirlenen dönemlerinde staj yapma zorunluluğu vardır. Bu dönemlerde öğrenciler okul tarafından belirlenen firmalara yönlendirilir ya da öğrenci staj yapacağı firmayı kendi bulur. Ancak bulunan firma, okul yönetimi tarafından onaylanmalıdır.
Okullar kendi takvimlerine göre staj zamanlarını ayarlarlar. Bazı okullarda eğitim yılı içerisinde bazılarında yaz aylarında olabiliyor.
Stajlar ücretlerinin miktarı ya da verdikleri akademik kredi gözetim tipi ve aldığınız danışmanlık çalışmayı düşündüğünüz süreye göre çeşitlilik gösterir.
Stajyerlik seçenekleri
1) Ücretli- Ücretsiz
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi ücretli stajların önemli bir kısmı büyük şirketlerde bulunur. Danışmanlık yatırım bankacılığı ticari bankacılık muhasebe bilgi teknolojisi risk sermayesi eğlence ve pazarlama sektörleri en yüksek ücretli staj imkanını sunan sektörlerdir. Yayıncılık (radyo-televizyon gazete kitap vs.) gibi sektörler ödeme yapmama eğilimi gösterirler çünkü bu alanlara rağbet zaten çok fazladır.
Eğitimlerinin daha ilk dönemlerinde yetenekli öğrencileri kazanmak için bir çok sektörde cazip staj imkanları hazırlanır. Fakat bunların tümünün ücretli olması beklenemez.
2) Kredili- Kredisiz
Bazı okullar öğrencileri gerçek hayata hazırlamak amacıyla staj yapmayı teşvik ederler. Bunun için de onaylanmış stajları ders kredileri yerine kabul ederek öğrencilerin almaları gereken kredi miktarlarını tamamlamalarına olanak tanırlar. Bazı okullarda ise öğrencilerin staj yapmaları şarttır.
3) Danışman önderliğinde- Kendi başına
Buradaki fark şahsi girişimcilikte yatmaktadır. Eğer işinizi kendiniz yapılandırdığınız geliştirdiğiniz ve gözlemlediğinizde çok daha iyi çalıştığınızı düşünüyorsanız işi kendiniz yapın. Bununla beraber belirli bir alanda teknolojik bilgi edinmek istediğinizi düşünüyorsanız fakat bunu nasıl başaracağınız konusundaki düşünceleriniz çok belli belirsiz ise bir danışmandan size rehberlik etmesini isteyin. Bu danışman sizin okul danışmanınız ya da ilgi alanınız üzerinde çalışan bir akademisyen olabilir.
4) Dönemlik – Yazlık
Bazı stajlar sadece yaz döneminde yapılabilir. Kuruluşlar öğrencileri meşgul etmeye yetecek kadar iş temin etmeye çalışırlar ancak öte yandan öğrencilerin akademik hayatlarını da aksatmak istemezler. Dolayısıyla dönemlik ve bilhassa da yaz boyunca süren stajlar daha yaygındır.
5) Part-time
Belirli bir şirkette uzun vadeli çalışmak isteyen öğrenciler için iki seçenek vardır. İlk seçeneğiniz okuldan bir dönem ya da bir yıl ayrılmaktır. Bu tür tecrübeler büyük avantajlar sağlayabilir. Ayrıca mesleki hedefleriniz üzerinde tekrar yoğunlaşma ve eğitiminizin geri kalan kısmını bu hedeflere göre tanzim etme fırsatı sağlar.
İkinci seçenek ise bütün bir akademik yıl ve yaz tatiline yayılmış part-time bir stajdır. Part-time bir iş size günlük talebin net bir resmini sağlamayabilir fakat verilen işi sevip sevmediğinizi anlamaya yetecek kadar öğrenme şansı elde edersiniz.