Mesleki Eğitim Türkiye’nin Geleceğinin Sigortası

Mesleki Eğitim
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Marmara Çalışanlar Federasyonunca Swissotel’de düzenlenen ”Eğitim ve İstihdam: Güncel Gelişmeler ve Eğilimler” konulu ”İnsan Kaynakları ...
EMOJİLE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Marmara Çalışanlar Federasyonunca Swissotel’de düzenlenen ”Eğitim ve İstihdam: Güncel Gelişmeler ve Eğilimler” konulu ”İnsan Kaynakları Paneli 2012”de yaptığı konuşmada, çalışma hayatının bir ülkenin adeta yürüyen aksamı gibi olduğunu, bu nedenle en az hükümetler kadar sivil toplum örgütlerinin de sorumluluklarının bulunduğunu dile getirdi.

Çelik, geçmişte atılan yanlış ve hesapsız adımlar neticesinde eğitim ve istihdam ilişkisinin kurulamadığını, ayrıca eğitimde de sorunlara neden olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
”İmam hatip okullarının önünü kapatmak gibi hiçbir mantıkla izah edilemeyecek, bilimsel altyapısı olmayan yaklaşımlarla, dayatmalarla Türkiye’de mesleki eğitimin ivme kazanmasının önüne geçilmiştir. Yazık edilmiştir bu yönüyle. O antidemokratik zihniyetlerin bedeli olarak da bugün iş arayan her 3 kişiden 1’i mesleki yeterliliğe ne yazık ki sahip değildir.”

Meslek lisesi mezunlarının istihdamdaki oranının yüzde 7 düzeyinde olduğunu belirten Çelik, örgün eğitimde, mesleki eğitimde sorunların var olduğunu dile getirerek, ”Türkiye, bu alanda uzun yıllardır ciddi sorunlarla karşı karşıya. Siyasi alanı düzeltemediği için, yürüdüğü yoldaki engelleri kaldıramadığı için sıkıntılarla gelmiştir” diye konuştu.

Meslek standartları belirlediklerini de ifade eden Çelik, ”Mesleki eğitim, Türkiye’nin geleceğinin sigortasıdır” dedi.

Kıdem tazminatı

Bakan Çelik, kıdem tazminatı konusuna da değinerek, ”Çalışma hayatımızda önemli katılıklardan biri olan, gerek çalışanlar, gerekse işverenlerimiz tarafından şikayet konusu olan, 1970’li yıllardan beri de çözümü konusunda çok konuşulan kıdem tazminatı uygulamasından, kıdem tazminatı fonuna geçişle ilgili bakanlık bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

A.A