Meslek lisesine dönüşen dershaneye OSB modeli

Mesleki Eğitim
Hükümetin dershanelere olan ihtiyacı en aza indirerek, bu kurumları okullara dönüştürmeye yönelik taslağının ocak ayında Meclis gündemine gelerek yasalaşması bekleniyor. Taslağa göre yasanın çıktığı a...
EMOJİLE

Hükümetin dershanelere olan ihtiyacı en aza indirerek, bu kurumları okullara dönüştürmeye yönelik taslağının ocak ayında Meclis gündemine gelerek yasalaşması bekleniyor. Taslağa göre yasanın çıktığı andan itibaren dönüşüm için başvuran dershanelere daha yüksek oranda, 2015 Eylül ayına kadar başvuru yapanlara da kademeli olarak daha az miktarda arsa, kredi, vergi, bina, SGK prim gibi destekler verilmesi gündemde. 

DÖNÜŞÜM SÜRECİ 4 YIL SÜRECEK

Taslağa göre dershanelerin tamamı 2015 Eylül ayından itibaren dönüşüm kapsamına girmiş olacak. Geçiş sürecinde dershanelerin açık (akademik) lise, halk eğitim, etüt eğitim merkezi ve özel okul olarak faaliyet göstermesi planlanıyor. Taslakta 4 yıl olduğu ifade edilen ‘dönüşüm süreci’ sonunda da bu kurumlar özel okul, halk eğitim ve etüt eğitim merkezi olarak faaliyet gösterebilecek. 

UYGULAMA GEÇEN YIL BAŞLAMIŞTI

Taslakta yer aldığı ifade edilen bir başka model ise, dershanelerin özel meslek liselerine dönüşmesi yönünde. Özel meslek liselerine dönüşenler teşviklerden daha yüksek oranda yararlanacak. MEB, özel meslek liselerine yönelik geçen yıldan başlayarak ciddi oranlarda teşvik uygulamasını başlatmıştı. Bakanlık, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) bünyesinde kurulan özel meslek liselerine, öğrenci maliyetinin 1,5 katına yakın teşvik ödedi. Okul- sanayi işbirliğinin güçlendirilmesini ve işletmelerin aradığı nitelikte eleman yetiştirilmesine ön ayak olan projeyle OSB’ler bünyesindeki özel meslek liselerine, öğrenci başına 3 bin 500-5 bin lira arasında teşvik verildi.

ARA ELEMAN İHTİYACI KARŞILANACAK

OSB modeli meslek lisesi sistemi, MEB ve sanayi bölgelerinin de katkısıyla dershanelerin dönüşüm sürecinde özel meslek lisesi olarak geliştirilecek. Sanayi bölgelerinin sektörel ihtiyaçları dikkate alınarak planlanacak olan özel meslek liseleri, eğitim vereceği bölgedeki ara eleman ihtiyacını da karşılamış olacak. Özel meslek lisesine dönüşecek 

dershanelerin, arsa, bina, teknik ekipman ve atölye ihtiyaçlarının karşılanmasında yüksek oranda teşvik sağlanacak. Bu okullarda eğitim görecek öğrencilerin maliyetlerinin önemli bölümü devlet teşvikiyle karşılanacak. 

Akşam