Meslek Liseli Öğrenciye Maaş Cazibesi!

Mesleki Eğitim
MEB’in hazırladığı taslak yönetmelik, meslek liselilere önemli avantajlar getiriyor. Bu okullarda okuyan öğrencilere yurt dışında staj imkanı tanınacak. Mezun olanlara ise okul müdürleri tarafın...
EMOJİLE

MEB’in hazırladığı taslak yönetmelik, meslek liselilere önemli avantajlar getiriyor. Bu okullarda okuyan öğrencilere yurt dışında staj imkanı tanınacak. Mezun olanlara ise okul müdürleri tarafından bağımsız İş Yeri Açma Belgesi verilecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), hazırladığı taslak yönetmelikle Meslek ve Teknik Liseler ile İmam Hatip Liselerine itibarlarını iade etmeye hazırlanıyor. Sanayideki ara eleman istihdamının büyük çoğunluğunu karşılayan meslek liseleri yeni yönetmelikle tekrar canlandırılacak. Bu okullarda okuyan öğrencilere yurt dışında staj imkanı tanınırken, mezun olan öğrencilere okul müdürleri tarafından bağımsız İş Yeri Açma Belgesi verilecek.

MEB, 28 Şubat süreci ile birlikte İmam Hatip ve Meslek Liselerinin işlevsiz bırakılmasından 15 yıl sonra hazırladığı yeni yönetmelikle bu okullara olan talebi artırmaya hazırlanıyor. 12 yıllık kesintili zorunlu eğitimin ardından lise sistemini de sil baştan değiştiren Bakanlık, yeni yönetmelikle meslek liselerine olan talebin artırılmasını amaçlıyor.

SEKTÖRE GÖRE ÖĞRENCİ SAYISI BELİRLENECEK

Taslak halindeki Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimi geliştirmek amacıyla yurt içi ve yurt dışı projeler çerçevesinde hazırlanan özel programlar uygulanacak. Meslek ve teknik liselerin onuncu sınıflarında kurum bünyesindeki meslek alanlarına alınacak öğrenci sayısı, uygulanan program türü, okulun dershane, atölye, laboratuar gibi fiziki kapasite ve öğretmen durumu ile sektörün ilgili alanda ihtiyaç duyduğu insan gücü dikkate alınarak belirlenecek.

12 ÖĞRENCİYLE SINIF

Teknik ve meslek liselerinin onuncu sınıflarında herhangi bir alanın eğitim ve öğretime açılabilmesi için sınıf tekrar eden öğrenciler dahil 12 öğrencinin kayıtlı olması gerekecek. Ancak bir alanda eğitim yapılan meslek lisesi programlarında, 12’den az öğrenci varsa eğitime devam edilebilecek. Bu okullarda onbirinci sınıfa geçen öğrencilerin dal seçimleri de ilgi, istek ve yeteneklerine göre gerçekleştirilecek. Tercihlerin belli dallarda yoğunlaşması hâlinde öğrencilerin yerleştirilmesinde, sırasıyla onuncu ve dokuzuncu sınıf yılsonu başarı puanları esas alınacak. Bir alanda 8’den az öğrencinin bulunması durumunda ise mevcut öğrencilerin tercihleri doğrultusunda belirlenecek bir dalda eğitim-öğretime devam edilecek.

Meslek ve teknik liselerde telafi eğitimini ve stajını başarıyla tamamlayan ortaöğretim okulu mezunlarına, ilgili alana ait meslek lisesi diploması verilecek. Ortaöğrenimini tamamlayamayan kalfa ve ustalara meslekî eğitimi tamamlama belgesi düzenlenecek. Ayrıca mesleki eğitimi tamamlama belgesi verilen kalfa ve ustalar, Meslekî Açık Öğretim Lisesi yoluyla ortak dersleri tamamladıkları takdirde bitirdikleri alana ait meslek lisesi diploması Mesleki Açık Öğretim Lisesi tarafından düzenlenecek.

İLLERE GÖRE BÖLÜMLER

Taslağa göre meslek ve teknik liselerde bölümler, bulundukları illerin sanayisinin ihtiyacına göre belirlenecek. 81 ilin İl Milli Eğitim Müdürleri sanayicilerle sürekli irtibat halinde olarak hangi alanda ne kadar ara elamana ihtiyaç duyulduğu konusundaki verileri toplayacak. Meslek okulları bölüm ve kontenjanları bu verilere göre belirlenecek. Meslek ve teknik okullar ilin organize sanayi bölgelerinin yakınlarında yapılacak. Devlet, meslek okulu kuran işadamını teşvik edecek. Bu işadamlarına öğrenci başına para verilecek. Eğitim maliyetinin bir bölümü de yine devlet tarafından üstlenilecek.

Teknik lise veya mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının dört yıllık programları ile meslek yüksekokullarının kanun kapsamındaki alanlarından mezun olanlardan isteyenlere, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, bağımsız İş Yeri Açma Belgesi verilecek. Ancak iş yeri açma izni özel kanunlarla düzenlenmiş olan meslekler için bu kapsamda belge düzenlenemeyecek. Bağımsız İşyeri Açma Belgesi öğrencinin mezun olduğu okul müdürlüğünce hazırlanacak. Doğrudan İşyeri Açma Belgesi alma hakkı veren diplomalar bu belge yerine de kullanılabilecek.

YURT DIŞINDA STAJ İMKANI

Yeni yönetmeliğe göre meslek ve teknik lise öğrencileri yurt dışında da staj yapabilecek. Bu okullarda okuyan öğrenciler, bireysel veya grup halinde, kendi imkânlarıyla yurt dışındaki alanına uygun işletmelerde beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması yapmak istemesi durumunda, velisi veya sorumluluğunu üstlenen kişi, işletmenin beceri eğitimi, staj ve yaz uygulaması eğitimi yaptıracağına ilişkin yazısı ile birlikte valilik onayı için okul müdürlüğüne başvuracak. Yurtdışında bu eğitimleri yapması uygun bulunanlara ait kimlik bilgileri ile işletmenin yeri, adresi, eğitimin başlangıç ve bitiş tarihleri ilgili ülkedeki büyükelçilik, konsolosluk, eğitim ataşeliği veya eğitim müşavirliğine bildirilecek.

ÖĞRENCİYE MAAŞ VERİLECEK

İşletmede mesleki eğitim gören öğrenci, ücret, ücret artışı ve diğer olanakları kapsayan eğitim sözleşmesini, velisi ve okul müdürü ile birlikte imzalayacak. İşletme öğrenciye staj yaptırdığı sürece maaş verecek.

19 MAYIS TATİLİ 2 GÜN

Taslağa göre 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı’nda stadlarda gösteri yapmak için 2 ay önceden hazırlık yapan öğrenciler devamsız sayılmayacak. Ancak o süre içerisinde görmesi gereken ders konularından sorumlu olacak ve o derslerden sınava girecek. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı taslak yönetmelikte 19 Mayıs bayramını 2 güne çıkardı.

Bugün

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/