Duran Savaş’ın haberi
Hemşirelik, acil tıp teknisyenliği, radyoloji, laboratuvar, tıbbi sekreterlik, ortopedik protez-ortez, diş teknisyenliği, çevre sağlığı gibi bölümleri bitiren öğrencilere iş teklifi ayaklarına kadar geliyor. Onlar iş değil, işverenler onları arıyor. Sakarya 75. Yıl Cumhuriyet Anadolu Meslek Lisesi bu okullardan sadece biri. Geçen sene mezun olan öğrencilerin tamamı iş bulurken son sınıfta okuyan öğrencileri istihdam etmek isteyen sağlık kuruluşları da şimdiden hazır.
2006 yılında Sağlık Bakanlığı’ndan Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen 4 yıllık sağlık meslek liseleri büyük ilgi görüyor. Türkiye’de 278 sağlık ve Anadolu sağlık meslek lisesinden her yıl 50 binin üzerinde öğrenci mezun oluyor. Son yıllarda sağlık alanındaki gelişmelerin ara eleman ihtiyacını artırması sebebiyle mezun olan öğrenciler kolayca iş bulabiliyor. İlköğretim 8. sınıfta yapılan Ortaöğretime Geçiş Sınavıyla öğrenci alan sağlık meslek liselerinin kontenjanlarının tamamı doluyor. 24 kişilik sınıflarda öğrencilere en iyi şekilde eğitim veriliyor. Bu öğrenciler ayrıca 11. ve 12. sınıfta haftada 3 gün sağlık kuruluşlarında staj yaparak harçlıklarını çıkartıyor, sağlık sigortaları yapılıyor.
16 yaşında iş sahibi oluyorlar
Kısa yoldan hayata atılmak isteyenleri, sağlık meslek liseleri 16 yaşında iş sahibi yapıyor. Bu okulu bitirenler Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve diğer kliniklerde 1.500 TL ile 2.500 TL arasında ücretle istihdam ediliyor.
Sakarya 75. Yıl Cumhuriyet Anadolu Meslek Lisesi’nden geçen sene mezun olan 109 öğrenciden, dört yıllık sağlık yüksek okulu tercih etmeyen 5 kişi hariç, 104 kişi okulu bitirir bitirmez iş buldu. Bu öğrencilerden radyoloji bölümünü bitiren Mürüvet Küçükkaya, Ceyda Şirin, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde; laboratuvar bölümünü bitiren Tuba Zorlu, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde; hemşirelik bölümünü bitiren Ebru Keskin ise özel hastanede çalışıyor. Yeni sağlıkçılar kısa yoldan iş bulmanın mutluluğunu yaşıyor. Diğer mezunlar ise çeşitli sağlık kuruluşlarında görev yapıyor. Ayrıca birçok öğrenci bir yandan çalışırken diğer yandan da sınavsız geçiş yaptıkları sağlık meslek yüksekokullarında eğitimlerini sürdürüyor.
Okul Müdürü Yalçın Sevindik, şu an son sınıfta okuyan öğrencilere birçok sağlık kuruluşundan iş teklifi geldiğini söylüyor. Sevindik, bu okulu bitiren hiç kimsenin işsiz kalmadığının altını çiziyor. Hemşirelik bölümü öğretmeni Cavit Nalcı da, sağlık meslek liseleri hariç diğer liseleri, hatta üniversiteyi bitirenlerin bile bu kadar kolay iş bulamadığını söylüyor. Nalcı, "Birçok öğrencimin, daha çok genç yaşta iş sahibi olmasını görmek beni mutlu ediyor." diyor.
Okul Aile Birliği Başkanı Bekir Akbulut, kızı Betülnur’un anestezi bölümü 11. sınıfta okuduğunu belirtiyor ve "Bilinçli olarak bu okulu tercih ettik. Diğer okulların iş garantisi yok. Ancak sağlık sektöründe iş imkânı çok. Şimdiden kızıma iş teklifleri geliyor." diyerek okuldan memnuniyetini dile getiriyor. Betülnur Akbulut ise okulu bitirince iş bulma kaygısı yaşamayacağını belirterek, bunun kendisini rahat ve mutlu hissetmesini sağladığını, ayrıca işini severek yapacağını anlatıyor.
Zaman