İş Garantili Lisede Sınıfları Kızlar Doldurdu

Mesleki Eğitim
Devlet, artık firmalarla anlaşıp iş garantili meslek lisesi açmaya başladı. Bu durumun son örneğiİstanbulBüyükçekmece’de yaşandı. İlçede faaliyet gösteren firmalarla görüşüp eleman ihtiyaçlarını...
EMOJİLE

Devlet, artık firmalarla anlaşıp iş garantili meslek lisesi açmaya başladı. Bu durumun son örneğiİstanbulBüyükçekmece’de yaşandı. İlçede faaliyet gösteren firmalarla görüşüp eleman ihtiyaçlarını tespit eden Kaymakam Dr. İsmail Gündüz, kısa zamanda 2’si kız olmak üzere ‘iş garantili’ 4 meslek lisesi açtı. İş garantili okullardan mezun olacak öğrenciler, Pierre Cardin ve LCW gibi firmalarda 1.000 TL maaşla işe başlayacak. Öte yandan projenin hayata geçmesiyle ilçede kız öğrencilerin yüzde 60’larda olan ortaöğretime devam oranı yüzde 90’a çıktı.

2007 yılında Büyükçekmece’ye atanan Kaymakam Dr. İsmail Gündüz, ilköğretimdeki kız öğrencilerin yarısının liseye devam etmediğini tespit etti. Ailelerin bir kısmı kızlarını, sadece kızların eğitim gördüğü bir okul olmadığı için okutmazken, maddi imkânı olup okutmak isteyenler de ilçeye 30 kilometre uzaklıktaki Çatalca ya da Avcılar’a göndermek zorunda kalıyordu. Ailelere, "Kız meslek lisesi açsak kızlarınızı okutur musunuz?" sorusunu soran Gündüz, "Evet" cevabı alınca harekete geçti. 2009’da Güzelce’deki düz liseyi kız meslek lisesine çevirerek eğitime açtı. İlçede faaliyet gösteren tekstil firmalarıyla görüşen Gündüz, firmaların ihtiyacı olan nitelikli eleman profilini öğrenip kız meslek lisesinde pazarlama ve perakende bölümleri açtı. Aydınlı Tekstil Grubu, Pierre Cardin ve LCW gibi firmalar da pazarlama ve perakende bölümlerinden mezun olacak kızları işe alma sözü verdi. Gayretler meyvesini verince ilçenin ilk kız meslek lisesine 120 kız öğrenci kayıt olmuş. Öğrenci kapasitesi aşılıp bir okul yeterli olmayınca Kaymakam Gündüz, Sudi Özkan Çok Programlı Lisesi’nin bir binasını kız meslek lisesine dönüştürmüş. Bu okuldaki 130 kontenjana da 300 kız öğrenci başvurmuş. Okula 210 öğrenci ancak alınabilmiş. Eğitime yoğun ilgi gösteren kızları açıkta bırakmak istemeyen Gündüz, onlar için aynı yıl bir desağlıkmeslek lisesi açmış.

Okula gelen çocukların yüzde 70’i dar gelirli. Bu nedenle okullarda yemek de veriliyor. Maddi durumu iyi olmayan öğrencilere ayrıca ‘kaymakam amca’ bursu veriliyor. Bu burs sayesinde kızlar servis ve yemek parası ödemiyor. Bu şekilde 80 öğrenci var. Lise 1 ve 2’ye devam eden öğrencilerin yemek ücretlerini karşılama kararı alan Kaymakam Gündüz ise "Yeter ki okusunlar. Devlet onlar için imkân sağlar." diyor. Okuldan mezun olan öğrencilerin aylık 1.000 TL maaşla işleri hazır. Öğrenciler işlerinde performansa göre 1.000 TL’ye kadar da prim alacak. Ayrıca sigorta, yemek ve servisleri de var.

Zaman