AA muhabirinin Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay’dan aldığı bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın talimatıyla, sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu eğitilmiş iş gücünün yetiştirilmesi amacıyla 2 aydır üzerinde çalışılan 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda değişiklik öngören yasa taslağı, incelenmek üzere Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesi’ne gönderildi.
Özel sektör meslek lisesi açabilecek
“Mesleki eğitimde sessiz devrim” olarak tanımlanan yasa değişikliği, çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenleyen 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda pek çok değişiklik öngörüyor.
Buna göre, istihdam garantisi veren her özel sektör, özel meslek lisesi açıp, devletten teşvik alarak, kendi iş gücünü kendi yetiştirebilecek. Böylece açılacak özel okullarda öğrenim gören meslek lisesi öğrencileri, bir taraftan da fabrika ve atölyelerde sektörün teknik bilgilerini öğrenebilecek. Öğrenciler, mezuniyetlerinin ardından fabrikalarda istihdam edilebilecek.
Stajdaki maaşın 3’te 2’si devletten
Mesleki teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin son sınıfta yaptıkları stajlara en az asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda, öğrencilerin stajlarındaki maaşlarının 3’te 2’si devlet, 3’te 1’i de özel sektör tarafından ödenecek.
Sınavı geçene lise diploması
Bu okullarda okuyan öğrencilerden, stajlarının ardından mesleki eğitim bilgi birikimlerini ölçmek amacıyla yapılacak sınavı geçenlere lise diploması verilecek.
Çıraklık eğitimi alana üniversite yolu
Düzenlemede, çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınıyor. Çıraklık eğitimi alan öğrencilerin istemeleri halinde üniversiteye gitme yolları da açılmış oldu. Bu öğrencilere 4 yılın sonunda, ustalık ve iş yeri açma belgesi de verilecek.