Bedava staj yapmayın!

Mesleki Eğitim
Faruk Erdem’in Sabah gazetesinde “Stajyerin maaşı her ay ödenecek” başlıklı yazısı… Okulların kapanmasıyla birlikte öğrenciler için staj dönemi başladı. Stajyerlik artık T...
EMOJİLE

Faruk Erdem’in Sabah gazetesinde “Stajyerin maaşı her ay ödenecek” başlıklı yazısı…

Okulların kapanmasıyla birlikte öğrenciler için staj dönemi başladı. Stajyerlik artık Türkiye’de önemli bir çalışma dönemi haline geldi. Yapılan düzenlemelerle stajyerler hem sigorta hem de ücret haklarına kavuştu. Staj yapmak özellikle gençlerin gelecekteki çalışma hayatları açısından büyük önem taşıyor. Mesleki eğitimin yanında alacakları pratik eğitim onlara çok şey kazandırırken CV’lerini de hayli zenginleştiriyor.

Stajyerler mesleki eğitimin dışındaki işlerde çalıştırılamıyor. Yani stajyerlere getir-götür işleri değil eğitim gördükleri alanlarla ilgili görevler vermek gerekiyor. Stajyerler çalışmaları karşılığında belli miktarlarda ücret almak zorunda. Ayrıca okulları tarafından sigortaları da yaptırılıyor. Bu sigortalar mesleki hastalık ve kazalara karşı olduğu için emeklilik hesabından sayılmıyor. Stajyerlere 20 ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde asgari ücretin net tutarının yüzde 30’undan, 20’den az personel çalıştıran işyerlerinde 15’inden az ücret verilemiyor. Aday çırak ve çırağa asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemiyor. Fakat stajyerlerin ücret almaları için de belli şartlar var. Bu noktada üç farklı staj karşımıza çıkıyor.

ZORUNLU STAJ: Bu bölüm meslek lisesi ya da meslek yüksekokulu öğrencilerini kapsıyor. Sigortayı okul ödüyor. Ücreti ise işletmeler veriyor.

OKULUN TAVSİYE ETTİĞİ STAJ: Üniversitelerin diğer bölümlerinde okuyan öğrenciler bu kapsama giriyor. Üniversiteleri staj istese de işletmelerin ücret zorunluluğu yok. Ama bir engel de yok. Örneğin iktisat fakültesi öğrencisi için okul, stajı zorunlu kılabilir. Bu durumda öğrenciye ücret ödenmese de okulun sigorta yapması zorunlu.

İSTEĞEBAĞLI STAJ: Bazı arkadaşlarımız mesleki becerilerini geliştirmek ve tecrübe kazanmak için işletmelere giderek yaz aylarında çalışıyor. Ve bunun adına da ‘staj’ deniliyor. Bu durumda çalışanlar maalesef kanunun tarif ettiği stajyer kapsamına girmiyor. Bu durumda çalıştırılan öğrenciler normal personel gibi değerlendirilir. Eğer sigortası yapılmazsa kayıt dışı çalışan hükmüne girer. Bu yüzden böyle öğrenci çalıştıranların sigorta yapmaları ve en az asgari ücret ödemeleri zorunlu.

yazının devamını okumak için….


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107