Yaz tatili çocuğunuzu tembelleştirmesin

Çocuk Eğitimi
Star’da yer alan habere göre, Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uzman Psikolog Özge Merve Türk, yaz tatilinde anne babaların dikkat etmesi gereken noktalar hakkı...
EMOJİLE

Star’da yer alan habere göre, Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikolojisi Bölümü’nden Uzman Psikolog Özge Merve Türk, yaz tatilinde anne babaların dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Kötü karne- kötü çocuk algısı yanlış

Birçok nedene bağlı olarak çocuklar sene sonunda kötü notların olduğu bir karne ile karşınıza gelebilir. Bu karne için asla çocuğunuzu suçlamayın. Çünkü bu başarısızlığın nedeni sadece çocuğunuzdan kaynaklanmıyor olabilir. Çocuğunuzu karşınıza alın ve onunla başarısızlığın nedenlerini konuşun.

Tehdit başarı getirmez

Karnedeki kötü notlar nedeniyle çocuklar tehdit edilmemeli ve azarlanmamalıdır. Ebeveynlerin çocuklarına olan eleştirel, tehditkar, aşırı beklentili tutumları, çocuğun başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bunun yerine yeni yıl için nasıl daha başarılı olunabileceği konuşulmalıdır. Bu tutum çocuğu psikolojik olarak destekler ve anne babaya güvenerek iletişiminin de güçlenmesini sağlar.

Yaz programını birlikte yapın

Çocuğunuzun karnesinde zayıf notların olması onun kişilik ve zeka göstergesi değildir. Başarısızlığa üzülmek ve çocuklarınızı azarlamak yerine yaz tatili boyunca onunla birlikte neler yapabileceklerinizi planlamalısınız. Çocukların da katıldığı bir aile toplantısı yapın ve yaz programına karar verin.

Çocuğunuzla oyun oynayın

Tatilde çocuklarınıza mutlaka zaman ayırın. Kaliteli vakit geçirmek için çocuklarla çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Oyun, çocuk ile anne-baba arasındaki iletişimin temel taşı olduğunu unutmayın. Birlikte vakit geçirebilecek sinema, tiyatro, yemek gibi etkinlikler planlanabilir. Anne babalar çocukların arkadaşlarıyla vakit geçirebileceği etkinlikler organize edebilir. Çocuğun tatilde arkadaşlarıyla ders ortamından uzak, eğlenceli zaman geçirmesi motivasyonunun artması için çok önemlidir.

Birlikte kitap okuyun

Yaz tatili boyunca çocuğunuzu kitap okuması için teşvik etmelisiniz. Araştırmalar okulun ilk yıllarında düzenli kitap okuyan çocukların, ilerleyen yıllarda daha başarılı olduğunu göstermektedir. Çocuğunuza kalıcı bir okuma alışkanlığı kazandırmak istiyorsanız hoşuna gidebilecek kitaplar alabilirsiniz. Belirleyeceğiniz bir saatte birlikte kitap okuyarak onun alışkanlık kazanmasını sağlayabilirsiniz.

Belki de başarısızlığın nedeni sizsiniz

Çocukların okuldaki başarısızlıklarının nedeni aile için durum, anne- babanın tutumundan da kaynaklanıyor olabilir. Örneğin; ebeveynler arası çatışmalı durumlara çocukların şahit olması onu taraf olmaya zorlama gibi tutumlar çocuğun psikolojik dengesini bozabilmekte ve başarısını etkileyebilmektedir. İstemeseniz de kardeş kıskançlığı gibi bir durum yaratmanız, ev değişikliği gibi taşınma durumları çocuğun kafası karışabilmektedir. Çocuğun verimli bir çalışma ortamının olmaması da başarısını etkileyebilir. Boş ve düzenli bir masa, bilgisayar ve televizyonun olmadığı koşullar gerekmektedir.

Baskıcı olmayan kontrol

Çocuğunuzun hangi saatlerde ders çalıştığı, mola verdiği ya da yattığı bilmelisiniz. Okul, çocuğun kendine ait alanıdır. Kısacası öğrenme burada çocuğa aittir. Bazı ebeveynler evde de sanki okuldaymış gibi davranırlar; bu durumda okul alanı ailesel alanı içine almıştır.

Bunlara dikkat edin!

Çocuğun kapasitesi iyi olsa da kafası karışık, endişeli ise dikkati dağılır ve derse konsantre olamayabilir. Depresif bir ruh hali olduğu dönemde sürekli yorgun, uykulu, isteksiz olabilir ya da hiperaktif bir çocuk çok uzun süre ara vermeden dersi takip edemeyebilir. Öğrenme bozukluğu yaşayan çocuk geç öğrenir, harf karıştırabilir; okuma ve yazma konusunda güçlükler yaşayabilir ya da bunların dışında çocuğun işitme-görme gibi fizyolojik bir rahatsızlığı bulunabilir.

Gerekirse destek sağlanabilir

Anne ve babalar kendi tutumlarına yönelik içsel bir değerlendirme yapabilmelidir. Anne babalar yeri geldiğinde çocukları başarılarından dolayı övmeli, ona duydukları güveni göstermelidir. Çocuk diğer arkadaşlarının başarısı ya da kardeşleri ile kıyaslanmamalıdır. Her çocuk fiziksel, sosyal, zihinsel gelişimi ile ayrı bir bireydir. Ebeveyni tarafından onaylanan, desteklenen çocuk daha çabalı ve başarılı olmaya gayret gösterecektir. Çocuk için gerekirse verimli ders çalışma teknikleri konusunda destek alması sağlanmalıdır.  Psikolojik destek almaktan da kaçınılmamalıdır.