Sınav Stresi Psikolojilerini Bozdu

Çocuk Eğitimi
Yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 64’ünde depresyon, anksiyete ve stres saptandı. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından bir grup bilim insanı ilköğretim ç...
EMOJİLE

Yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 64’ünde depresyon, anksiyete ve stres saptandı.

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalından bir grup bilim insanı ilköğretim çağındaki öğrencilerin ruh sağlığını masaya yatırdı.

Çalışmada, Denizli’nin kırsal ilçelerinde bulunan ilköğretim okullarındaki 7’nci ve 8’inci sınıf öğrencilerinin depresyon, anksiyete ve stres durumları incelendi.

Araştırma, yüzde 57’si düşük, yüzde 39’u orta ve yüzde 7’si yüksek sosyoekonomik seviyeye sahip ailelerden seçilen, yarısı kız toplam 721 öğrenciyle yapıldı.

KIZLAR DAHA STRESLİ

Elde edilen sonuçlar vahim bir durumu gözler önüne serdi. Öğrencilerin yüzde 18,3’ünde depresyon, yüzde 25,5’inde anksiyete, yüzde 20,7’sinde de stres saptandı. Kız öğrencilerde her 3 durumun da erkeklere göre anlamlı şekilde yüksek olması dikkat çekti.

Araştırmaya katılan kız öğrencilerin yüzde 23,8’inde depresyon, yüzde 32,7’sinde anksiyete, yüzde 28,7’sinde stres durumu; erkeklerin yüzde 12,9’unda depresyon, yüzde 18,3’ünde anksiyete ve yüzde 12,5’inde stres durumu tespit edildi.

Araştırma sonucunu değerlendiren Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Ergin, ruh sağlığının bu denli bozuk olmasının en önemli nedeninin sınav kaygısı olabileceğini söyledi.

ORAN ÇOK YÜKSEK

Araştırmanın güvenli bir tarama testiyle yapıldığını söyleyen Ergin, sözlerine şöyle devam etti: "Bu çağdaki öğrenciler için oranlar çok yüksek. Özellikle cinsiyetler arasındaki fark çok çarpıcı. Kızlarda böyle yüksek olması sınavı erkeklere göre daha ciddiye aldıkları anlamına geliyor. Bu nedenle okul sağlığı bağlamında ruh sağlığı ile ilgili hizmetlerin planlanmasında cinsiyete özgü farklılıklar göz önünde bulundurulmalı."

BUGÜN