Samsung ilk akademisini Bayrampaşa’da açtı

Çocuk Eğitimi
Abdullah Güner’in röportajı Samsung Electronics’in tüm dünyada gençlerin eğitimine destek olmak için yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi Samsung Akademi’nin, Türkiye’deki ilk u...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in röportajı

Samsung Electronics’in tüm dünyada gençlerin eğitimine destek olmak için yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi Samsung Akademi’nin, Türkiye’deki ilk uygulaması, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle Bayrampaşa’da bulunan İstanbul Ticaret Odası Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde hayata geçti.

"Samsung Akademi" programı kapsamında, İstanbul’da beş farklı teknik meslek lisesinin öğrencileri, İstanbul Ticaret Odası Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde kurulan yeni laboratuvarda uygulamalı teknik eğitimlerini almaya başladılar bile. Dört farklı ürün grubunu kapsayan, güncel teknolojilerle uyumlu, teknik ekipmanlarla donatılmış laboratuvarda bir sene boyunca verilecek eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Samsung onaylı sertifikaları Haziran ayında alacaklar. Bu kurslardan sertifika alan öğrenciler Samsung gibi birçok teknoloji firmasında kalifiyeli eleman olarak çalışabilecekler.

Bizlerde bu başarılı projenin detaylarını İstanbul Ticaret Odası Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü Kamil Akbulut ile konuştuk.

Hocam okulunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Okulumuz 1990 yılında İstanbul Ticaret Odası tarafından yaptırılıp Milli  Eğitim Bakanlığı’na devredilen bir okuldur.12.500 metrekare bir alanın üzerinde 9600 metrekare kapalı alanı mevcuttur. 24 derslik, 16 atölye, spor salonu, kantin ve öğretmenler odası,  750 öğrenci, 52 öğretmen ve idareciyle öğrenimini devam ettirmektedir. Okulumuzda Bilişim Teknolojileri, Radyo Televizyon ve Elektrik Elektronik olmak üzere 3 alanda eğitim yapılmaktadır. Okulumuzda Anadolu Meslek, Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek programları uygulanmaktadır. Bu okullarda eğitim gören öğrenciler de SBS sınav ortalaması ile gelen öğrencilerimizdir.

Kaç puan ile girebiliyorlar?

Geçen yıl Bilişim Teknolojileri alanına en son 392 puanla, Radyo Televizyon bölümüne 383 puanla, Elektrik Elektronik bölümüne de 365 gibi puan ortalamalı öğrenciler aldık. Ve tabi tavan puanı bunlar. Üst puanlar oldukça yüksektir. Anadolu lisesine yerleşen öğrencilerin puanına eş değer öğrenciler var.

Öğrenciler Samsung Academi eğitimini ne zaman alıyorlar?

Samsung Academi çalışmasına, Samsung elektronik bölümünde çalışan 2 tane mühendis arkadaşla bir ön görüşme yaparak başladık. Böyle Samsung Academi fikirlerini açıkladılar, eğitim adına bu laboratuvarı açmak istediklerini söylediler. Biz de bu çalışmayı kabul ettik. 5 okul arasından en son bizim okulla böyle bir proje yürütmek istediklerini belittiler. 31 Ağustos 2012’de Samsung Elektronik Türkiye Başkanı Mr.Hong’la karşılıklı protokol imzalayıp İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yolladık. 16 Ekim 2012’de resmi olarak açılışını yaptık.

Mesleki Eğitim protokolü kapsamında 4 tane laboratuvarın güncel teknolojilere uygun yenileştirilmesi  tamamen Samsung tarafından gerçekleştirildi. Ses sistemleri, beyaz eşya ve bilgisayar laboratuvarında her şey Samsung Academi tarafından tedarik edildi. Yaklaşık olarak 850 bin dolarlık yatırım yapıldı.

Bu protokolün içeriği nedir?

Meslek lisesi son sınıf öğrencilerine alan farkı gözetmeksizin, okul saatleri dışında mesleki eğitim ve meslek kursları açmak, eğitim öğretim süresi içerisinde de uygulama dersleri yapmak bu atölyedeki hedefimiz ve amacımız diyebiliriz. Atölyeler ve laboratuvarları açmakla ilk hedefimizi gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Öğrencilerimiz en verimli şekilde bu atölye ve laboratuvarları kullanıyorlar. İstanbul’daki 5 ayrı okuldan 200 tane öğrenci ile Pazartesi-Salı ve Perşembe-Cuma günleri 3’er saat olmak üzere toplam 6 saat ders yapıyoruz. 2 grupta 200 tane öğrenciye 16 Ekim’den itibaren kurs vermekteyiz. Şu an meslek edindirme kursları devam ediyor. Haziran’da bu kurslar bitecek ve sertifika verilecek. Samsung, servis elemanı olarak öncelikle bu meslek edindirme kursu ve atölyeden yetişen öğrencileri tercih edecek. Aynı zamanda protokolümüz uluslararası bir protokol. Çünkü Samsung uluslararası bir şirkettir. Bu projeyi çok fazla önemsiyorlar. Belirli aralıklarla gelip eğitimi kontrol ediyorlar. Öğrencilerin sosyal durumlarına bakıyorlar. Bu kurslar için öğrencilerden hiçbir ücret talep etmiyorlar.

Peki burda akşam yaptığınız kurslardan ücret talep ediyor musunuz ?

Öğrencilerden kurs ücreti talep etmiyoruz. Farklı okuldan gelen öğrencilerin ulaşımı ise Samsung tarafından tahsis edilen servislerle  yapılıyor, çocuklar okula getiriliyor ve evlerine gönderiliyor. Akşam kendilerine kumanya veriliyor. Herhangi bir ücret talep etmiyoruz.

Genel olarak Samsung Academi’ye girme şansımız var mı ?

Öğrencileri seçerken de mümkün olduğu kadar başarı ortalamalarının yüksek olması ve kendi istekleriyle gelmelerine dikkat ediyoruz. Çünkü 5.30’da başlayıp 8.30’da bitiyor.

Program ne kadar daha devam edecek?

Toplam 236 saat ders vermekteyiz.  Haziranın 16’sında okullarla birlikte kapanacak.

Peki bu çalışmayla öğrencilere ne tür bir katkı yaptığınızı düşünüyorsunuz?

Amacımız özel sektörün mesleki eğitim okullarıyla işbirliği yapması. Çünkü özel sektör okulla işbirliği yaptığında ne istediğini, elemanın nasıl bir özellikte olduğunu belirtecek. Buna göre atölyelerin güncel teknolojiye sahip olarak donatılmasına katkıda bulunacak. Bu program doğrultusunda, özel sektörle okulun karşılıklı işbirliği sonucunda yüksek teknolojik bilgiye sahip iyi bir teknik eleman yetiştirilebilecek. Yoksa atölyelerimizi güncel teknolojiye uygun bir düzeye getirme şansımız biraz daha aza inecektir. Hangi ürün piyasaya çıkarsa çıksın, firma tarafından o ürün anında okulumuza getiriliyor, öğrencilerimizin cihazı öğrenmesi ve pratik yapması için kullanılıyor. Yani öğrencilerimizin atölyelerimizde güncel teknolojiye sahip malzeme ve ekipmanlara, kullanabileceği her tür aletlere ulaşması mümkündür.

Öğrencilerin teknolojik aletlerle araları nasıl?

Öğrenciler piyasaya yeni sürülmüş bir ürünün birebir aynısını önlerine alıp, tamiratını ve uygulamalarını üzerinde yapabiliyorlar. Yani onlar için bulunmaz bir fırsat. İnsanların güncel olarak kullandığı bir cep telefonunu masasına koyup tamir edebiliyorlar. LED televizyonu açıp, içerisindeki panellerin tamir ve bakımını yapıyorlar. Televizyon teknolojisi dersinde tüplü televizyon ile bu uygulamaları yapmaya kalkarken şimdi LED televizyon uygulamasını yapıyorlar. Tabi ki kendileri bile bu duruma çok şaşırıyorlar.

Öğrencilerin kendi icat ettikleri bir şey var mı?

Bizim böyle bir amacımız yok. Amacımız kendilerinin bir şey bulmaları değil. Mevcut teknolojik ürünlerde oluşabilecek arızaları tespit edip, arızalar konusunda müşteriye en iyi nasıl hizmet edebilir, nasıl yardım edebilirler, bunu öğreniyorlar.

Peki eğitimini bitirdikten sonra iş imkanları nasıl olur ?

Bu kursu bitirip sertifikalarını aldıktan sonra zaten Samsung servis elemanı olarak istihdam edilecek kişi olacaklardır.

Yurtdışında Samsung’un olduğu yerlerde çalışma imkanları var mı ?

Neden olmasın. Onların kendilerini nasıl geliştireceklerine bağlı bu, olabilir.

Son olarak söylemek istedikleriniz..

Biz bu proje ile öncelikle Bayrampaşa ve ardından İstanbul ve Türkiyemizin çok büyük bir kazanım elde ettiğini düşünüyoruz. Çünkü böyle uygulamalı bir atölye Kore’de de var. Türkiye’de ise Bayrampaşa dışında başka yerde yok. Ve Kore’deki okullardan daha kapsamlı. Bu bağlamda vatanımıza ve çocuklarımıza hayırlı olsun demekten başka bir şey düşmüyor bize…

video yukleniyor


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107