Okula başlama yaşı kaç olacak?

Çocuk Eğitimi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 yıllık zorunlu eğitim düzenlemesinin en çok tartışılan "okula başlama yaşı" için esneklik getirdi. 66 ayını doldurmuş çocuklar için sağlık kurumlarından, zih...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 yıllık zorunlu eğitim düzenlemesinin en çok tartışılan "okula başlama yaşı" için esneklik getirdi. 66 ayını doldurmuş çocuklar için sağlık kurumlarından, zihnen veya bedenen gelişmediğine ilişkin tıbbi rapor alınması halinde okula başlama yaşı bir yıl ertelenebilecek.

MEB, 18 yönetmelikte düzenleme yaptı. Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikler, kamuoyunda 4+4+4 diye bilinen 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin nasıl işleyeceğine ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Kamuoyunda okula başlama yaşının 5 yaşa çekilmesiyle birlikte başlayan tartışmalara da yönetmelikle son nokta koyuldu.

 Buna göre, veli çocuğunun bedenen veya zihnen gelişmediğini sağlık kurumlarından alacağı sağlık raporuyla kanıtlarsa çocuk okula bir sonraki yıl kaydedilecek.

Daha önce çocuğun okula başlayabilmek için yeterince gelişip gelişmediğine okullarda müdür, öğretmen ve veli ortaklaşa karar verirken, yeni sistemde velinin uzman doktordan rapor alması gerekecek.

MEB yetkilileri, ilçe merkezlerine veliler tarafından gelen dilekçeler nedeniyle böyle bir kararın alındığını söyledi. Çocuğu 66 ayını doldurup okula başlaması gereken velilerin yaklaşık yüzde 5’inin, "O daha çok küçük" diyerek göndermek istemediği öğrenildi.

ANAOKULU VE ANASINIFI

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle de, anaokulunu, 37-66 ay arası çocukların eğitimi amacıyla açılan okul, ana sınıfını da 48-66 ay arası çocukların eğitimi amacıyla açılan sınıf olarak tanımladı.