Milli Eğitim Bakanlığının(MEB) bu eğitim-öğretim yılının ikinci yarısından itibaren bazı illerde uygulamaya başlayacağı FATİH Projesi kapsamında yaklaşık 12 bin tablet bilgisayar dağıtılacak, okullar bin 496 akıllı tahtayla donatılacak.
MEB, 2010 yılında imzalanan ve çalışmalarını başlattığı FATİH Projesi ile eğitimde bilişim teknolojisinin önemini artırmayı, sınıfları daha ileri teknolojiyle donatmayı, öğrencilerin teknolojiyi daha etkin kullanmayı öğrenmesini amaçlıyor.
Proje kapsamında öğrencilere ve öğretmenlere tablet bilgisayar verilirken, okullar da akıllı tahtalarla donatılacak.
Proje, bu yıl, 2011-2012 eğitim öğretim yılının ikinci yarısında şubat ayından itibaren hayata geçiyor.
Pilot iller arasında Ankara, Yozgat, Rize…
Edinilen bilgiye göre, FATİH Projesi, Ankara, Balıkesir, Bingöl, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Mersin, Rize, Samsun, Uşak ve Yozgat olmak üzere 17 ilde 51 okulda uygulamaya başlanacak.
Hayata geçirilecek projeyle pilot okullara bin 496 akıllı tahta yerleştirilecek. Her derslikteki akıllı tahtada en az 10 megabitlik internet hizmeti olacak. Öğrenciler kesintisiz internetle akıllı tahta uygulamasından yararlanabilecek ve tablet bilgisayarlarını eğitimlerinde kullanabilecek.
2 bin 259 öğretmene, 9 bin 435 öğrenciye ve öğretmenlere eğitim veren 169 bin eğiticiye olmak üzere toplam 11 bin 863 tablet bilgisayar dağıtılacak.
Daha çok lise birinci sınıflara
Uygulamanın pilot olarak başlayacağı illerde tablet bilgisayarlar, daha çok lise birinci sınıf öğrencilerine dağıtılırken, 3 ilköğretim okulunun 5. sınıflarında okuyan öğrencilerine de verilecek.
Çocuklar, ücretsiz sahip olacakları tablet bilgisayarları evlerine götürebilecek.
Tablet bilgisayarlara, öğrenci hangi sınıfa devam ediyorsa o sınıfın ders kitapları yüklenecek. Sınıflarda akıllı tahtalarla tablet bilgisayarlar etkileşimli olacağı için dersin işlenişi de etkileşimli yapılacak.
Tablet bilgisayarların içinde özel olarak geliştirilen z-kitap (zenginleştirilmiş kitap) yer alacak. Z-kitap, dijital ortamda okutulan ders kitaplarının öğretim programları esas alınarak animasyon, video, ses, fotoğraf, harita, grafik, tablo gibi ögeler de içerecek.
AA