Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, organize sanayi bölgelerinde kurulacak özel meslek liselerini öğrenci başına yaklaşık bin lira teşvikle destekleyeceklerini söyledi. İş dünyasının uzun zamandır talebi olan düzenlemenin müjdesini veren Dinçer, düzenlemenin halen Meclis’te görüşmeleri süren 12 yıllık kesintili zorunlu eğitim tasarısına ekleneceğini ifade etti.
Milli Eğitim Bakanlığı, meslekî eğitimin önünü açacak önemli bir adım atıyor. İş dünyasının uzun zamandır talebi olan düzenleme ile ilgili müjdeyi Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer verdi. Edinilen bilgilere göre, meslekî eğitimi teşvik için organize sanayi bölgelerinde açılacak özel meslek liselerine öğrenci başına para verilecek. Aynı zamanda eğitim maliyetinin bir bölümü devlet tarafından üstlenilerek işadamlarının kendi okullarını kurmaları teşviki sağlanacak. Dinçer, düzenlemenin halen Meclis’te görüşmeleri süren 12 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim tasarısına ekleneceğini söyledi.
Zaman’a bilgi veren bakanlık kaynakları, devletin her öğrenci için belli bir miktarda harcama yaptığına dikkat çekti. Bu paranın bir bölümünün işadamlarına, organize sanayi bölgelerinde kurulacak okullar için teşvik olarak verileceğini söyledi. Okullar öğrenci sayısına göre para alacak. Edinilen bilgiye göre MEB, öğrenci başına bu okullara yıllık yaklaşık bin TL ödeyecek. Halen meslek lisesine giden bir öğrencinin devlete maliyeti yaklaşık bin 700 TL civarında.
İş dünyası, uzun zamandır teknik eleman yetiştirmek için etkin çözüm olarak kendi okullarını kurmak istiyor. Bu fikrin ilk örneği de Enka Vakfı tarafından Gebze’de hayata geçirildi. İkinci okul ise Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından Ankara’da kuruluyor. İşadamlarının bu düşüncesi, hükümet programına da ‘her organize sanayi bölgesi’ne bir meslek lisesi’ olarak da girmişti. Ancak işadamları, okul sayısını artırmak için devletten teşvik bekliyordu. Beklenen teşvik, 12 yıllık kesintili zorunlu eğitim düzenlemesiyle birlikte gelecek. Önümüzdeki hafta alt komisyon görüşmeleri başlayacak olan tasarıya, MEB tarafından teşvik maddesi eklenecek. Böylece düzenleme kısa sürede hayata geçirilmiş olacak. Özel okul mantığıyla çalışacak olan bu eğitim kurumları, doğrudan sanayi sektörüne istihdam garantili ara eleman yetiştirecek.
Teşviki değerlendiren Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelen öğrenci sayısının son derece az olduğunu anlatıyor. Özdebir, bu amaçla kendi öğrencilerini yetiştirmek istediklerini söylüyor. Sanayide üretime dayalı branşlarda bir öğrencinin yıllık maliyetinin yaklaşık 8 bin TL olduğunu kaydeden Özdebir, "Bir öğrenci devlete kaça mal oluyorsa o parayı bize versin istedik. Üzerini de biz tamamlayarak mesleki eğitim vermek istiyoruz." dedi. Bakanlığın kendilerine teşvik olarak bir rakam önerdiğini, ancak bunu az bulduklarını da anlattı.