‘İnternet, TV’den Daha Tehlikeli Hale Geldi’

Çocuk Eğitimi
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlık binası konferans salonunda gerçekleştirdiği Medya ve Çocuk konulu çalıştayda medyanın çocuğun yetişmesine etki...
EMOJİLE

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlık binası konferans salonunda gerçekleştirdiği Medya ve Çocuk konulu çalıştayda medyanın çocuğun yetişmesine etkisi ve onun psikolojisine olumsuz etkilerine dikkat çekildi.
 
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, ”çalıştayın önemi tartışılmaz, umarım çalıştay bildirgesine yansıyan konular yeteince tartışılır da çocuk ve ailenin korunması konusunda önemli açıkların kapatılmasında olumlu rol oynar” dedi.
 
RTÜK başkanı Davut Dursun 5 dakika öngörülen açılış konuşması süresini 5’le çarparak konuştu ve ”onca işin gücün arasında Ankara’dan kalkıp geldip, 5 dakika sınırlanmış konuşma meramını anlatmama yetmez” diyerek espri yaptı.
 
Davut Dursun, ”Hiçbir toplum geleceğini tehlikeye atamaz. Çocuklar bizim geleceğimizdir onları tehlikeye atamayız” dedi.  
 
OKULDAN DAHA ÇOK EKRAN BAŞINDALAR 
 
Çocukların TV’de gördüğü şiddet sahnelerinin çocukları olumsuz etkilediğini belirten Davut Dursun, çocukların okulda geçirdiği süreden kat kat fazlasını ekran karşısında geçirdiğinine dikkat çekerek, ”900 saat okulda geçiren bir çocuk ortalama 1200 saatini ekran başında geçiriyor. Çocuk ekranda gördüğünü hayatına uygulamak istiyor. Olumsuz etkiler de hayatona olumsuz unsuları taşımasını sağlıyor” dedi. 
 
ÇOCUKLAR NE İZLEYECEĞİNE KENDİ KARAR VERİYOR
 
Yapılan araştırmalara göre,  ailelerin yüzde 58’inde 2. Televizyon olduğunu belirten Davut Dursun, o televizyonda çocuğun istediği porgramı izleiğine dikkat çekti ve ”Malesef çocukalrın yüzde 90’ın üstündeki oranı televizyonda ne seyredeceğine kendi karar veriyor, bu korkuç bir şey” dedi.  
 
İNTERNET TEHLİKEDE TV’NİN ÖNÜNE GEÇTİ
 
Dursun, aktardığı araştırmanın bir kaç sene önce yapıldığına dilkkat çekerek, ”Malesef internet artık çocuklar için daha tehlikeli hale geldi. Çocuklar TV ekranından çok internet karşısında oyalanır hale geldi. İnternet yayınları çocukarın gelişmesinde olumsuz etkileri barındırma konusunda TV’den daha tehlikeli” diye konuştu 
 
HERKES SORUMLU
 
Çocukları zararlı yayınlardan koruma konusunda sorumluluk kimde diye sorulursa bunun cevabı herkeste olmalı diyen Dursun, ‘ebevenler sorumluluğu sadece devlete yıkarak üstünden sorumluluğu atmamalı. Başta aileler olmak üzere herkes kendisine düşeni yapmalı. Devlet üstüne düşen sorumluluğu RTÜK ve MEB vasıtası ile yerine getimeye çalışıyor. Biz RTÜK olarak uluslararası ve ulusal anlaşmaların bize verdiği sorumluluklar ışığında yayıncıları denetliyor ve ihlaller halinde kendilerine müeyide uyguluyoruz. Ama yeterli olmuyor. Mesela uyarı ikaz işaretleri konusu henüz tam ve verimli uygulanmıyor ama bu konudaki yasadan sonra daha iyi uygulama yapılacağına çnanıyorum”n dedi.
 
YAYINCILAR TOPU SEYİRCİYA ATAMAZ
 
‘Yayıncıların izlenme oranını bahane gösterek sorumluluktan kaömak istediğine dikkat çekerek, ‘Yayıncılar, ben yayınlıyorum izleyicinin elinde kumanda var, diyerek sorumluluktan kaçamaz. Çünkü bu isteyen esrar, uyuşturucu tezgahı açabilir, isteyen almasın, demekle eşanlamlıdır’ dedi.
 
REKLAM VEREN DE SORUMLU
 
Yyaınlardan şikayet eden esnaf ve işadamlarınına seslenen RTÜK Başkanı Dursun, ”o yayınlara reklşam verenler de suçlu. Madem şikayetçisiniz ve kural ihlali var, o ekranlara ve yayaınlara neden reklam veriyorsunuz. Bu tür dizi ve yayınlara reklam vermeyerek sorumluluğu yerine getirmek zorundalar” dedi.

Gazeteciler.com

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/