Gazzeli Eryic el-Medhun, Malezya’da düzenlenen Uluslararası Mental Aritmetik Olimpiyatları’nda, 182 matematik problemini 8 dakikada çözerek birinci sıraya yerleşti.
Başkent Kuala Lampur’da geçen Aralık ayında düzenlenen ve 10 Afrika ve Asya ülkesinden 1500 yarışmacının katıldığı uluslararası olimpiyatlara Filistin’den 21 çocuk katıldı. Olimpiyatlarda Gazze birinci sıraya yerleşirken, ikinci sıraya el-Halil, dördüncü, beşinci ve altıncı sıraya da Refah ve Han Yunus kentleri yerleşti.
Gazzeli 14 yaşındaki Eryic el- Medhun AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”Birinci olduğumu öğrendiğimde sevinçten ağladım. Olimpiyatlara hazırlandığım sırada İsrail Gazze’ye saldırmıştı. Savaştan iki hafta sonra da olimpiyatlar düzenlendi” diyerek hazırlık aşamasında psikolojik zorlu bir süreçten geçtiğini vurguladı.
Kendisiyle birlikte 4 arkadaşının daha olimpiyatlarda derece elde etmesinin Filistin’in zaferi olduğunu ifade eden Medhun, ”Ülkemin bayrağını taşırken gurur duydum. İsrail ne kadar uğraşırsa uğraşsın bu tarz yarışmalarda başarı kazanmak Filistinli çocukların özel ve yetenekli olduklarını gösteriyor” dedi.
Olimpiyatlara katılmadan önce uzun ve yorucu bir hazırlık dönemi geçirdiğini belirten Medhun, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği son savaş nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu ancak ailesinden ve Gazze’deki Mental Aritmetik Merkezi yönetiminden büyük destek gördüğünü ifade etti.
Filistin’deki Mental Aritmetik Merkezi Bölge Direktörü Macid el-Bari ise programla ilgili olarak, ”Bu sistem beynin sağ ve sol kısımlarının düşünme sürecine kısmi olarak katılması esasına dayanıyor. Beynin sağ tarafının gelişmesiyle çocukta kendine güven, yoğunlaşma, tahayyül, hız, doğru karar alma becerisi, ibda ve hafıza kapasitesi gelişiyor” açıklamasında bulundu.
Mental aritmetik programı Gazze’de ilk defa, 2009 yılında açılan şubeyle adını duyurdu. Batı Şeria’da 7, Gazze’de 4 şubesi olan programa, yaşları 5 ila 12 arasında değişen, 450’si Gazze’den toplam 1500 öğrenci katılıyor. Malezya’da 2 yıl önce düzenlenen olimpiyatlarda da Gazzeli çocuklar dördüncü ve altıncı sıraya yerleşmişti.
Malezyalı akademisyenler tarafından geliştirilen ve iki elin beynin sağ ve sol kısımlarıyla uyumlu olarak çalıştırılması esasına dayanan mental aritmetik programıyla çocuklar farklı matematik problemlerini zihinde kısa sürede çözmeyi öğreniyor.
Sabah