Okula yeni başlayan çocukların sıkça yaşadığı uyum sorununun üstesinden gelmek sanıldığı kadar zor değil: Ona okulun güzel yanlarını anlatın, öğretmeniyle işbirliği içinde olun, yeni ortamına uyum sağlaması için anlayışla yaklaşın, uyku ve yemek saatlerini okula göre düzenleyin.
Okula yeni başlayacak çocukların uyum sorunu yaşamaları anne-babalarda kaygılara neden oluyor. Bu konudaki endişelere karşılık önerilerde bulunan ‘Ayna Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Yüksel Artar, çocuklar ve ebeveynlerin bu süreci atlatmak için birkaç kurala dikkat etmesi gerektiğini, bu konuda çocukların psikolojisinin doğru tahlil edilmesinin şart olduğunu söyledi. Artar, bu dönemi stressiz bir şekilde geçirmek için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
Çocuğun okula neden gitmesi gerektiği, okulun kendisine kazandıracakları açıklanmalı. Okulun hem eğlence hem eğitim-öğretim yeri olduğu, ilkokulun anaokulundan farklılığı anlatılmalı.
endişeleri dışa yansıtmayın.
Çocuğu korkutmadan, okul yaşamının kurallarından bahsedilmeli. "Arkadaşlarınla oyun oynayacaksın", "Çok iyi bir öğretmenin olacak" gibi okulun güzel yanlarının yanı sıra; okuma, yazma, dinleme gibi becerilere sahip olmasının da kendisinden beklendiği çocuğa aktarılmalı.
Çocuğun kafasında soruları varsa onları rahatlatacak şekilde yanıtlanmalı.
Çocuğun gideceği okul önceden ziyaret edilmeli, mümkünse öğretmenleri ve/veya arkadaşları ile tanıştırılmalı. Okul ihtiyaçları için birlikte alışveriş yapılmalı ve bu eşyalarını nasıl koruyacağı konusunda onlarla konuşarak sorumluluk duygularının gelişmesine yardımcı olunmalı.
Çocuklarıyla ilgili endişesi olan anne-babalar bu duygularını dışa yansıtmamalı.
Okul başlamadan önce çocukların uyku ve yemek saatleri okul yaşamına göre düzenlenmeli.
Çocuğun, televizyon ve bilgisayar karşısında geçirdiği saatler yeniden planlanmalı.
anlayışla yaklaşılmalı.
Uzman Psikolog Artar, okula gitmemekte direnen, hatta çoğunlukla "Karnım ağrıyor" ve "Hastayım" gibi bahanelere sığınan çocukların bu davranışlarını da doğru değerlendirmek gerektiğine dikkati çekti. Çocuğun sıkıntısının fiziksel mi, psikolojik mi olduğunu iyi analiz etmek gerektiğini ifade eden Artar, çocuğa yeni ortamına uyum sağlaması konusunda anlayışla yaklaşılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
OKUL İLE İLETİŞİM HALİNDE OLUN
Uzman Psikolog Artar, okula gitmek istemeyen ve bahaneler öne süren çocuklarla ilgili şunları söyledi: "Ebeveynler okulla iletişim halinde olmalı ve iyi bir işbirliği yapmalı, çocuğun özel bir durumu varsa öğretmeniyle paylaşılmalı. Çocuk okula uyum sağlayana kadar kendisiyle birlikte okula gidilmeli, okula alıştıktan sonra aşamalı olarak ortamdan uzaklaşılmalıdır."
UZMANA BAŞVURUN
Okula başlama süreci sonrasında çocukların okuma-yazmayı öğrenme sorunu yaşayabileceğini de söyleyen Artar, motivasyon eksikliği, dikkat bozukluğu, duygusal problemler, özel öğrenme güçlüğü, hiperaktivite gibi nedenlerle ortaya çıkan bu sorunun, okul-aile işbirliğiyle çözülememesi halinde, bir uzmandan yardım alınması gerektiğini belirtti. Çocuklara ders çalışma alışkanlığı kazandırılmasında da aileye büyük görev düştüğünü vurguladı.