Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı, "Satrancı zekilerin oynayacağı inancı doğru değil. Satranç oynadığı için de insanların zekası gelişiyor" dedi.
Yazıcı, satrancın tıpkı diğer sporlarda olduğu gibi çocuklara, yaşamlarının kalanında kullanabilecekleri önemli kazanımlar sağladığını söyledi.
Bu bakışla 2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını ve Türkiye’de satrancın okullara seçmeli ders olarak girdiğini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
"Ardından Türkiye İş Bankası ana sponsorumuz oldu. Her yerde satranç sınıfları açılmaya başlandı. 2011 yılı sonu itibariyle 6 bin 50 devlet okuluna satranç sınıfı açıldı. İsteyen bütün devlet okullarına satranç sınıfı açabiliyoruz. 3 milyona yakın çocuğumuz, bunlardan ikisi de benim kızlarım, seçmeli olarak satranç dersi aldı.
Satranç öğrenen çocuklar sorumluluk sahibi olmayı, eleştiri yapmayı, eleştiriyi kabul etmeyi, tümdengelimi, tümevarımı, kötü alışkanlıklardan uzak olmayı, yaptıkları hatalardan dersler alarak doğruları yapmayı öğrenebiliyorlar. En önemli şeyler de bunlar zaten. Kazanmayı öğrenmek için kaybetmeyi kabullenmek ve ders çıkartabilme yeteneğine sahip olmak çok çok önemli bir kazanım."
"Ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi"
Yazıcı, ilkokul birinci kademede satranç dersleri tavsiye ettiklerini, 12 yaştan önce satranç öğrenilmesinin eğitime ve zeka gelişimine yaptığı katkıların araştırmalarla kanıtlandığını ifade etti.
Sporcu olmak, Avrupa, dünya şampiyonu olmak açısından bakıldığında, bunun için öncelikle yetenek gerektiğini bildiren Yazıcı, şunları anlattı:
"Bir kere satrancı zekiler oynar düşüncesi doğru değil. O zaman basketbolu da sadece uzun boylular oynardı, yüzmeyi de sadece kaslı olanlar yapardı, öyle değil. Hidayet Türkoğlu doğduğu zaman 2 metre 10 santimetre boyunda değildi, basketbol oynadığı için boyu uzadı. Satranç oynadığı için de insanların zekası gelişiyor.
O yüzden yetenek dediğimiz şey sadece zeka değil. Mutlaka zekanın önemli katkısı var ama yaratıcı olmak da önemli. Dünya, Avrupa şampiyonu iyi bir satranççı olmak için, 5, 6 ya da 7 yaşında bu spora başlanmasını tavsiye ediyoruz. Ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi."
"3 bin okulda daha satranç sınıfı"
Yazıcı, bu yıl 3 bin okula daha satranç sınıfı açacaklarını ifade etti.
Satranç dersi alan 3 milyona yakın çocuktan 200 bine yakınının Federasyonda lisanslı sporcu olmaya yöneldiğini dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti:
"Bu zaten bizim çizdiğimiz genel politikayla da uyuşuyor. Yani biz satrancı okullarda bir spor olarak değil bir eğitim aracı olarak, bir sosyal proje olarak görüyoruz. Bazı çocuklarımız okulla kalmıyor ve ilerlemek için Federasyona geliyor.
Şu anda Federasyonumuz dünyanın en iyi antrenörleriyle çalışıyor. Dünya çapında antrenörler direkt o küçük çocuklarla buluşuyorlar. Çok iyi bir sistemimiz var. Çok iyi motivasyonlarımız var. Yaş gruplarında Avrupa, dünya şampiyonalarında derece alan çocuklar üniversite eğitiminin sonuna kadar Federasyondan burs alabiliyorlar, destek alabiliyorlar."
Yazıcı, satranç ve satranç eğitimi hakkında bilgi almak isteyenlerin "0530 770 65" numarasından sonra bulunduğu ilin plakasını getirerek il temsilcisine ulaşabileceği, internet sitelerinde de satranç konusunda ayrıntılı bilgiler verdiklerini kaydetti.
Milliyet