Avcının açıklamalarını “endişeye yol açtı” diyerek sayfalarına taşıyan gazete, kendisine yakın olan eğitim sendikalarından “tepki” görüşü aldı.
Bakan Avcı, katıldığı programda çok talep gelen okulların kendi sınavlarını yapabileceklerini söylemişti. Zaman grubuna yakın eğitimciler, “bu uygulamanın günlerce sürecek sınav maratonu anlamına geldiği, ayrı ayrı sınavlara girmek zorunda kalacak öğrencileri psikolojik olarak yıpratacağını” iddia etti.
ÖĞRENCİLERİN PSKOLOJİSİ BOZULURMUŞ
Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) her yıl yüz binlerce öğrenci katılıyor. Fen ve Anadolu liselerine, bu sınavda alınan sonuçlara göre yerleştirme yapılıyor. Ancak SBS bu yıl son kez düzenlenecek. Zaman`a görüş bildiren eğitimciler ise, her okulun kendi sınavını yapmasına karşı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, SBS’nin bu yıl son kez yapılacağını belirterek, "Çocuklar özel yetenekleriyle, ailelerinin isteğiyle ve öğretmenlerinin kanaatiyle değerlendirilecek. Eğer belli bir okul üzerinde talep çok olursa, o okul kendi sınavım yapabilecek." açıklamasını yapmıştı.
FEM=ZAMAN
Bakan Avcı’nın açıklamalarına göre liselere geçişte temel kriter okul başarısı, öğretmen kanaati ve çocuğun özel yeteneklerinin belirleyeceği puanlama sistemi olacak. Zaman grubuna yakınlığı ile bilinen FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç Sınavların yürütme sorumluluğunun çok iyi düzenlenmesi gerektiğini kaydederek "Aksi halde veliler sınav sonuçları için mahkemeleri aşındırabilir" uyarısı yaptı.
ÖZDEBİR=ZAMAN
Zaman’a görüş bildiren bir diğer STK ise Özel Okullar Birliği (ÖZDEBİR) oldu. Derneğin Başkanı Cem Gülan da, üst sisteme geçişte okulun ağırlığının olması gerektiğini kaydederek, "Yoğun talep olan okullar kendileri için 100 üzerinden 95 puan alma şartı koydu diyelim. Peki ülkenin her köşesinde 95 puan aynı mıdır?" diye sordu.
Manşettv