13 maddede başarılı ve mutlu çocuk…

Çocuk Eğitimi
Başarılı ve mutlu çocuklar yetiştirme konusunda bilgi veren Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ‘Okullar, birbirinden farklı kültür yapısına, eğitim anlayışına sahip a...
EMOJİLE

Başarılı ve mutlu çocuklar yetiştirme konusunda bilgi veren Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ‘Okullar, birbirinden farklı kültür yapısına, eğitim anlayışına sahip ailelerde yetişen çocukların, kendi birikimlerini arkadaşları ile paylaştıkları ve birlikte eğitim öğretim aldıkları merkezlerdir. Çocukların anne babalarından aldığı ilk eğitim hem okul yaşamına hem de tüm yaşamına damga vurur. Dolayısıyla çocuğun okul başarısını etkileyen çeşitli faktörlerden en önemlilerinden biri de anne baba tutumudur.

Eğitim öğretim yılının başladığı bu günlerde başarılı çocuklar yetiştirmeyi hepimiz istiyoruz. Okulun kendi üstüne düşen görevleri yerine getirmesi kadar ailelerin de kendi üstüne düşen görevleri yerine getirmesi olmazsa olmaz gerekliliktir. Bu 13 maddeye dikkat eden aileler başarılı ve mutlu çocuklar yetiştirirler’ dedi.

Çocuğunuzun eğitim hayatını doğru desteklemek için dikkat etmeniz gerekenler:

1) Çocuklarınızı doğru tanıdığınızdan, onun yeteneklerinin farkında olduğunuzdan emin olun. Ona güvenin ve gerçekçi olmayan beklentiler içinde olmayın.

2) Tutum ve davranışlarınızla çocuklarınıza örnek olun, çocuklarınızda görmek istemediğiniz davranışlarda bulunmayın.

3) Bilgisayar, tv oyunları gibi teknolojik olanakların kullanımına sınır getirin ve bu konuda kararlı davranın.

4) Ödül verme yöntemini doğru kullanın. Her başarılı olduğunda ödüllendirerek çocuğun başarıyı başlı başına bir ödül olarak görmesini engellemeyin. Ayrıca çocuklar doğum gününde, bayramlarda, yeni yılda ve başarılı olduklarında aldıkları hediyeleri, ödülleri sevgi ifadesi olarak algılamazlar. Sevginizi ifade etmek istiyorsanız onlara önemli günlerin dışında hediye alın.

5) Çocuğun ders çalışmaktan başka sorumluluğu yokmuş gibi davranmayın. Çocuğunuzu gelişimi için arkadaşlarıyla oyun oynamaya, sportif faaliyetlere katılmaya, sanatsal etkinliklerde bulunmaya ve yetişkinlerle vakit geçirmeye teşvik edin.

6) Anne baba olarak çocuğunuzun eğitimi ile ilgili farklı anlayışlara sahipseniz, atacağınız adıma karar vermeden önce okulunuzdan, rehber öğretmeninizden veya bir uzmandan destek alın.

7) Huzurlu aile ortamında yetişen çocukların başarısının arttığı, buna karşılık anlaşmazlıkların yaşandığı ortamlarda yetişen çocukların başarısının düştüğü gözlemlenmektedir.

8) Çocuğunuzun kendine güven duygusunu engelleyecek söz ve davranışlardan kaçının. Güven duygusu, kişinin kendini onaylama ya da onaylamama tavrını ve ne ölçüde yetenekli, başarılı ve değerli olduğuna dair kişinin kendi inancını yansıtır. Kendine güvenen çocuklar kararlıdır, bağımsızdır ve zihinsel fonksiyonları güçlüdür. Kendine yeterince güvenmeyen çocuklar yapabileceklerinin daha azını yapar.

9) Evdeki kültürel atmosfer çocuğun okul başarısıyla ilişkilidir. Çocuğun evindeki kitap sayısı, internet erişimi, dergi gazete aboneliği onun eğitim algısını güçlendirir. Anne – baba – çocuk arasındaki iletişimin sağlıklı olduğu ailelerde çocukların dil ve düşünce gelişimi güçlenir.

10) Başarısız çocukların yarıdan çoğunun babalarının kendilerine zaman ayıramayacak kadar meşgul oldukları, yarıya yakınının ailesinde anne-baba ilişkisinin iyi olmadığı görülmektedir. Ailedeki bu ilgisiz ve sorunlu ortam sadece çocuğun okul başarısını etkilememekte, duygusal gelişiminde de sorunlar yaratmaktadır. Başarısız çocukların yarıya yakınında dikkatsizlik ve dalgınlık, üçte birinde arkadaş ilişkilerinde sorunlar, otoriteyle çatışma, yalan söyleme ve tırnak yeme gibi belli davranış problemleri gözlemlenmektedir. Okul başarısızlığıyla birlikte çocukta davranış problemi de görülüyorsa başarısızlığın kaynağının anne – babanın hatalı tutumu olduğu inancı güçlenmektedir.

11) Aileleri tarafından önemsenen, değer verilen ve desteklenen öğrencilerin, yeterince önemsenmeyen, sürekli eleştirilen ve yeteri kadar desteklenmeyen öğrencilere oranla daha yüksek başarı motivasyonuna sahip olduğu görülmektedir.

12) Çocuk, ebeveynin eğitim konusundaki düşünce ve duygularını kendine mal eder. Eğitimsel süreçlere değer veren, öğretmenin çabasına saygı duyan ebeveynler çocuğun okula karşı tutumlarını olumlu etkilerken, öğretmene saygısı olmayan ya da uzun bir eğitim görmediği halde yaşamda başarılı olan aileler genellikle olumsuz etkilenmektedir.

13)Okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri de çocuğun sorumluluk almaya ve başladığı işi bitirmeye alışmasıdır. Bu hemen gelişen bir durum değildir. Bebeklikten itibaren gelişen, anne ve babanın kazandırdığı bir süreçtir. Eğer anne ve baba bu duyguyu kazandırmak için fırsatlar yaratmamışsa ve okul zamanı geldiğinde derslerin sorumluluğunu almasını istiyorsa bir sorun yaşamaları ihtimali kuvvetlidir.