İsveçli yazar Elisabeth Asbrink tarafından yazılan kitapta Kamprad’ın geçmişte İsveç Nazi hareketiyle olan bağının tahmin edilenden daha kuvvetli olduğu savunuldu.
Ikea’nın kurucusu olan Kamprad, gençliğinde İsveç Nazi Örgütü’yle olan bağını kabul etmiş, ve bu bağı “gençliğinde yapmış olduğu bir ahmaklık" olarak tanımlamıştı.
Kamprad’ın "hayatımın en büyük hatası" olarak tanımladığı Nazi partisiyle olan bağının yalnızca sempatizanlıkla sınırlı olmadığının iddia edildiği yeni yayımlanan kitapta Kamprad’ın Nazi örgütüne üye kazandırmak gibi aktif görevler üstlendiği anlatıldı.
Kitapta iddia edildiğine göre Kamprad için, 17 yaşında olduğu ve Ikea’yı kurduğu 1943 yılında, Nazilerle ilişkili faaliyetleri sebebiyle İsveç gizli polisinde bir dosya açıldı. Yazar Asbrink’in iddiaları hakkında İsveç İstihbarat Örgütü’nden bir açıklama yapılmadı.
‘SADECE SEMPATİZAN DEĞİL’
İsveç’teki aşırı sağ örgütler hakkında uzman Anna-Lena Lodenius, İsveç Radyosu’na yaptığı açıklamada Kamprad’ın İsveç faşizminin önemli isimlerinden Per Engdahl’le yakın dost olduğunu, ancak Kamprad’ın Nazizm’le olan bağının bu arkadaşlıktan öteye geçtiğini söyledi.
Ingvar Kamprad adına bir açıklamada bulunan Kamprad’ın sözcüsü ise Ikea kurucusunun geçmişteki Nazi sempatisini artık kabul etmediğini ve şu an da bu yönde herhangi bir tavrı olmadığını belirtti.
DÜNYANIN 162. EN ZENGİNİ
Forbes dergisine göre dünyanın 162. en zengin insanı olan Kamprad’ın şahsi servetinin 6 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
Ikea’nın resmi sahibi, Kamprad tarafından kurulan Hollanda’daki bir vakıf olsa da, aralarında İsveç ekonomi gazetesi Veckans Affarer’in de bulunduğu birçok kesim, şirketin gerçek sahibinin Kamprad olduğunu düşünüyor.
Kamprad’ın dikkat çeken bir diğer özelliği de aşırı tutumlu olması. Kendisinin eski model bir araba kullandığı ve uçuşlarda indirimli, ekonomi sınıfı koltukları tercih ettiği biliniyor.
BBC Türkçe