Useme Bin Ladin Kimdir?

Biyografi
USAME BİN LADİN’İN HAYATI Yemen’den Suudi Arabistan’a göç eden işadamı Muhammed bin Ladin’in oğlu Usame bin Ladin, Afganistan’da Sovyet işgaline karşı bir militan olarak ...
EMOJİLE

USAME BİN LADİN’İN HAYATI

Yemen’den Suudi Arabistan’a göç eden işadamı Muhammed bin Ladin’in oğlu Usame bin Ladin, Afganistan’da Sovyet işgaline karşı bir militan olarak savaşırken, dünyada özellikle Batı karşıtı, cihadın sembolü oldu.

Riyad’da 1957 yılında doğan Usame Bin Ladin, Cidde’deki Kral Abdülaziz Üniversitesinde mühendislik ve ticaret okurken 1973 yılından itibaren İslami gruplarla ilişkiye girdi.

Sovyetlerin 1979 yılında Afganistan’ı işgal etmesi üzerine, o dönemde Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinde çok taraftar bulan cihat çağrısına katılan Bin Ladin, Suudi yetkililerin yardımıyla Afgan mücahitlere lojistik desteğin öncülüğüne soyundu.

Sovyet karşıtı gerillanın arka üssü olan Pakistan’ın Peşaver kentine yerleşen Usame bin Ladin, bu direnişin başlıca örgütleyicilerinden Filistinli Abdullah Azzam ile tanıştı.

Azzam’a asistanlık yapan Usame bin Ladin, bizzat savaştı, hatta Celalabad yakınlarında yaralandı. 1986’da kendi kamplarını kurdu. Kurumsallaşmasının temelini 1988’e doğru gönüllüler hakkında bilgileri içeren bir veritabanı kurarak attı. Bu bilgisayar kayıtlarından hareketle ‘El Kaide’ adlı bir yapılanma ortaya çıktı.

Bin Ladin’in bulunduğu üsse çoğu Arap olmak üzere Müslüman ülkelerden gönüllüler katıldı. Bin Ladin bu kişileri örgütleyerek, gelecekte oluşacak El Kaide’nin temellerini attı. ABD’nin istihbarat örgütü CIA’nın dolaylı desteğiyle Sovyetler’e karşı savaşan Bin Ladin, günü geldiğinde ABD’nin bir numaralı aranan adamı oldu.

Sovyet işgalinden sonra 1989 yılında ülkesine bir kahraman olarak dönen Bin Ladin, cihat ile ilgili konferanslar düzenledi. Suudi yönetimi eleştirileri ve muhalefete desteği nedeniyle 1992 yılında pasaportunu iptal edince Sudan’a yerleşen Bin Ladin, ABD ve Suudi ailesini kınayan fetvalar yayımlayınca 1994 yılında Suudi vatandaşlığını da kaybetti.

Sudan, uluslararası baskılar üzerine 1996 yılında Bin Ladin’in ülkeyi terk etmesini istedi. Bunun üzerine Bin Ladin Afganistan’a gitti. Taliban’ın himayesinde eğitim kampları kuran Bin Ladin, uzun yıllardır Afganistan-Pakistan sınırındaki dağlık alanda yaşıyordu.

ABD’nin yakalanması için 5 milyon dolar ödül koyduğu Usame bin Ladin, hiçbir eylemi açıkça üstlenmedi, ama aynı zamanda hiçbirini kınamadı. Usame bin Ladin’in adı, yapılandan çok yapılacağı iddia edilen eylemlerle anılıyordu.

BİN LADİN’E ATFEDİLEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

El Kaide’nin 11 Eylül saldırılarının ardından Usame Bin Ladin’in yaptığı belirtilen çok sayıda açıklama yayımlanmıştı. Bin Ladin’e atfedilen önemli açıklamalardan başlıcaları şöyle:

Eylül 2001: "Ben burada olmasam da cihat devam edecek." (Pakistanlı bir gazeteye yaptığı açıklama),

7 Ekim 2001: "Allah adına yemin ederim ki Amerika, bütün Batılı, silahlı ateistler kutsal toprakları terk etmeden, Filistin güvenli bir yer haline gelmeden asla güvenlik nedir bilmeyecek." (El Cezire uydu kanalından yayımlanan video),

Kasım 2001: "Birleşmiş Milletler’de bizim sorunlarımızı çözmek isteyenler iki yüzlü (…) Arap lideri olduğunu söyleyenler ve BM üyesi olanlar münafıktır." (El Cezire’ye gönderilen bir video),

13 Aralık 2001: "Düşmanın vereceği kurban sayısını önceden hesapladık." (Pentagon tarafından yayımlanan video),

31 Ocak 2002: "Savaş Amerika’nın içine doğru yer değiştirdi. Bu savaşı zafere ya da Allah’a kavuşana kadar sürdüreceğiz." (Ekim 2001’de El Cezire’ye verilen mülakat),

Mayıs 2002: "Savaş biz ve Yahudiler arasındadır. Yahudilerin yanında yer alan her bir ülke öfkesini kendinden almaktan başka birşey yapmaz." (Dünyanın birçok medya kuruluşuna servis edilen video),

Şubat 2003: "Düşmana karşı şehit verilen operasyonların önemini vurguluyoruz. Bu saldırılar, Amerikalıları ve İsraillileri eskiden hiç olmadığı kadar korkutuyor." (El Cezire’ye gönderilen bir video),

Ekim 2003: "Bu haksız savaşa katılan, İngiltere, İspanya, Avustralya, Polonya, Japonya ve İtalya gibi ülkelere karşı misilleme hakkımızı saklı tutuyoruz." (Bin Ladin’in Irak’taki savaşa atıfta bulunduğu ve El Cezire’ye gönderilen video),

Nisan 2004: "Müslümanlara yönelik saldırgan olmayacaklarını söyler ve işlerimize bir daha asla karışmazlarsa bütün Avrupalılara karşı operasyonlarımızı durdurma taahhüdü ile temellenen bir uzlaşma inisiyatifi sunuyorum." (El Arabiya televizyonunun ele geçirdiği bir video),

Ocak 2006: "Bu operasyonlar hazırlık aşamasında ve hazır olduklarında ülkelerinizin tam kalbinde bunları göreceksiniz." (ABD’ye yönelik tehditler, El Cezire’nin ele geçirdiği bir video), 

Nisan 2006: "Seçimleri kazandıktan sonra Hamas’ın reddedilmesi, Haçlılarla Siyonistlerin Müslümanlara karşı bir savaş için birleştiğini doğrulamaktadır." (Filistin’deki seçimlerden sonra İsrail ve Batılı devletlerin tepkisine atfen yaptığı ve El Cezire tarafından ele geçirilen video kaydı).

EL KAİDE’YE ATFEDİLEN SALDIRILAR

Amerikan Başkanı Barack Obama tarafından öldürüldüğü açıklanan Usame bin Ladin ve lideri olduğu El Kaide’ye atfedilen başlıca saldırılar şöyle:

– 26 Şubat 1993: ABD – New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’ne patlayıcıyla düzenlenen saldırıda 6 kişi öldü, 1000 kadar kişi yaralandı. Saldırı sırasında 55 bin kişinin bulunduğu Dünya Ticaret Merkezi’nin iki gökdeleninin altı yeraltı katı sarsıldı.

– 13 Kasım 1995: Suudi Arabistan – Riyad’da Amerikalı askeri danışmanların çalıştığı bir sırada Suudi Ulusal Muhafız teşkilatı binasının önünde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 5 Amerikan askeri ve iki Hintli öldü, 60’tan fazla kişi yaralandı.
 
– 25 Haziran 1996: Suudi Arabistan – Dahran yakınlarındaki Hobar Amerikan üssünün girişine iki ton patlayıcı yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda tamamı Amerikalı 19 kişi öldü, 386 kişi yaralandı.

– 7 Ağustos 1998: Kenya/Tanzanya – Kenya’nın Nairobi ve Tanzanya’nın Dares Selam’daki Amerikan büyükelçilikleri yakınlarında patlayıcı yüklü iki araçla eşzamanlı düzenlenen saldırılarda 12’si Amerikalı 224 kişi öldü, binlerce kişi yaralandı.

– 12 Ekim 2000: Yemen – Aden limanında Amerikan USS Cole destroyerine düzenlenen saldırıda 17 Amerikalı bahriyeli öldü.

– 11 Eylül 2001: ABD – Toplam 266 kişi taşıyan dört yolcu uçağı, Dünya Ticaret Merkezi’nin iki gökdelenine ve Washington’daki Pentagon’a saldırı silahı olarak kullanıldı. 4. uçak Pennsylvania’ya düştü. Tarihin en çok can kaybına yol açan saldırısında 3 bin civarında kişi öldü ve kayboldu.

– 11 Nisan 2002: Tunus – Tunus’un Cerba adasındaki Griba sinagoguna düzenlenen intihar saldırısında 14’ü Alman 21 kişi öldü.

– 12 Ekim 2002: Endonezya – El Kaide’den esinlenen ve Güneydoğu Asya’da bir İslami devlet kurmak isteyen bir örgüt tarafından Bali’de bir diskoteğe düzenlenen saldırıda aralarında çok sayıda yabancının da bulunduğu 202 kişi öldü.

– 12 Mayıs 2003: Suudi Arabistan – Riyad’da bir yerleşkeye üçlü intihar saldırısında 9’u Amerikalı, 35 kişi öldü.

– 16 Mayıs 2003: Fas – Kazablanka’da Yahudi hedeflerine ve yabancıların gittiği lokanta ve otellere düzenlenen saldırılarda 12’si intihar bombacısı, 45 kişi öldü.

– 15/20 Kasım 2003: Türkiye – İstanbul’da İngiliz konsolosluğu ve HSBC bankası ile iki sinagoga yönelik bomba yüklü araçlarla düzenlenen dört intihar saldırısında 63 kişi öldü.
 
– 2 Mart 2004: Irak – Bağdat ve Kerbela’daki kutsal Şii mekanlarını hedefleyen saldırılarda yaklaşık 180 kişi öldü.

– 11 Mart 2004: İspanya – Madrid ve banliyösünde üç tren garında trenlere yönelik düzenlenen saldırılarda 191 kişi öldü, yaklaşık 2 bin kişi yaralandı.

– 7 Temmuz 2005: İngiltere – Londra’da metro ve bir otobüse yönelik dört intihar saldırısında 4’ü intihar saldırganı 56 kişi öldü.

– 23 Temmuz 2005: Mısır – Şarm El Şeyh’teki turistik yerlere düzenlenen intihar saldırılarında 68 kişi öldü.

– 9 Kasım 2005: Ürdün  – Amman’da otellere düzenlenen üçlü intihar saldırısında 60 kişi öldü.

– 24 Nisan 2006: Mısır- Kızıldeniz’deki Dahab’da düzenlenen üçlü intihar saldırısında 20 kişi öldü, 90 kişi yaralandı.

– 14 Ağustos 2007: Irak – kuzeydeki Niniv’de bir Kürt dini cemaatine bombalı kamyonlarla düzenlenen saldırılarda 400’den fazla kişi öldü.

– 11 Aralık: Cezayir – başkent Cezayir’de BM binalarına yönelik iki intihar saldırısında 17’si BM çalışanı, 41 kişi öldü.

– 17 Eylül 2008: Yemen: Sana’daki ABD büyükelçiliğine bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırıda 6’sı saldırgan, 16 kişi öldü.

– 20 Eylül 2008: Pakistan: İslamabad’daki Marriott oteline bomba yüklü kamyonla düzenlenen intihar saldırısında 60 kişi öldü.

– 25 Aralık 2009: Hollanda/ABD: Amsterdam-Detroit seferini yapan bir yolcu uçağında bir Nijeryalı, kalçasına gizlediği bombayla uçağı havaya uçurmaya çalıştı. Etkisiz hale getirilen saldırgan, alev alan patlayıcıyla yaralandı.

– 24 Kasım 2010: Yemen – ülkenin kuzeyinde Şii ayrılıkçıların dini töreni sırasında düzenlenen intihar saldırısında 23 kişi öldü.

11 EYLÜL SALDIRISI VE USAME BİN LADİN

El Kaide’nin ABD’de 11 Eylül 2001’de düzenlediği saldırı dünya tarihinin tek günde düzenlenmiş en büyük saldırılarından biri olarak biliniyor.

El Kaide’nin 19 kamikaze pilotuyla, 11 Eylül 2001 salı günü ABD’de dört yolcu uçağının ikisini New York’taki Dünya Ticaret Merkezi İkiz Gökdelenlerine, bir diğeri de Washington D.C.’de Savunma Bakanlığı Pentagon’a çarptı. Sonuncu uçak ise Pensylvania eyaletinde yolcuların korsanlarla mücadelesi sonucu düşürüldü.

11 Eylül yıkımında iç hat seferi yapan United Airlines ve American Airlines uçakları iyi eğitim almış hava korsanı kamikaze pilotları olan örgüt üyelerince kullanılmıştı.

New York’da Dünya Ticaret Merkezi 110 katlı İkiz Gökdelenleri’nin ilki (Kuzey bina), 11 Eylül sabahı yerel saatle 08:48’de, 80. kat hizasından Mısırlı M. Atta ve Mervan El Şehhi tarafından kaçırılan yakıt yüklü Boeing yolcu uçağı ile vuruldu.

İkinci uçak 18 dakika sonra yerel saatle 09:06’da 2 numaralı Güney Gökdeleni’ne çarptı. Bu sırada TV kameraları, olayı tüm dünyaya canlı olarak duyurdu. Kuzey bina çelik iskelet taşıyıcıların erimesi sonucu 1 saat 50 dakikada, ikinci gökdelen daha alt katlardan vurulduğu için 49 dakikada çöktü. 

Washington Dulles Havaalanı’ndan kalkan bir başka American Airlines uçağı, ellerinde bıçaklar bulunan 3. saldırı ekibi tarafından kaçırıldı.

Saldırıyı engellemek için Langley Hava Üssü’nden 2 F-16 savaş uçağı havalandı ancak bu uçaklar daha olay yerine varamadan kaçırılan uçak Pentagon binasına çarptı.

New York’un Newark Havaalanı’ndan San Francisco’ya gitmek üzere havalanan bir uçağın daha korsanlar tarafından kaçırıldığı haberi, uçaktaki yolcuların telefonla yakınlarını aramaları üzerine ortaya çıktı.

Bu uçağın hedefinin, Başkan George Bush olduğu saptandı. Ancak yolcuların müdahalesiyle etkisiz hale getirilen korsanların elinden alınan uçak, havalimanına 130 km uzaklıkta araziye düştü.

Amerikan hükümetinin iddiasına göre; saldırıların arkasında El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in ve örgüte mensup 19 kişinin bulunduğu saptandı.