Tüker İnanoğlu Kimdir?

Biyografi
Yüksek öğrenimini Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda yaparken, 1957 yılında yönetmen yardımcısı olarak sinema ile tanıştı. Ö.Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yaptı. 19...
EMOJİLE

Yüksek öğrenimini Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda yaparken, 1957 yılında yönetmen yardımcısı olarak sinema ile tanıştı. Ö.Lütfi Akad ve Nişan Hançer’e 9 filmde asistanlık yaptı. 1959 yılında Senden Ayrı Yaşayamam adlı filmle yönetmenliğe başladı. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara 10 adet film çektikten sonra 1960’ta kendi şirketi Erler Film’i kurdu. Erler Film bünyesi içinde bugüne dek 50 yıldır 200’ün üzerinde siyah-beyaz ve renkli sinema filmi çekti. Bunlardan 21 adedi Yunanistan, İtalya ve İran’la yapılan koprodüksiyon yapımlardır.

Ayrıca ülkemizde uzun metraj ve belgesel çekimleri yapan Amerikan-Japon-Fransız-Alman yapımcıların yürütücü prodüktörlüğünü de yapmıştır. Erler Film ülkemizde şu anda halen faaliyet gösteren en eski film şirketidir. Türker İnanoğlu bugüne dek 66 adet uzun metraj sinema filmine yönetmen olarak imza atmıştır.

İnanoğlu, 1979 yılında Ulusal Video şirketini kurarak Türkiye’de ilk kez video olayını başlatmıştır. Yurtiçinde ve yurtdışında 1500’ün üzerinde video kulübüne program vererek yerli filmlerin video kaset olarak dağıtımını sağlamış ve Türk sinemasının çok büyük bir krizin içinde olduğu dönemde video olayı ile Yeşilçam’ın 5 yıl nefes almasını sağlamıştır.

İnanoğlu, 1985 yılında televizyon programları hazırlamak amacıyla bir televizyon stüdyosu kurdu. Bu stüdyolarda o dönemde ülkemizde tek yayın kuruluşu olan TRT’ye Bir Başka Gece, Hodri Meydan, Gecenin Getirdikleri gibi haber ve eğlence programları hazırladı. Daha sonra ülkemizde özel televizyonların yayına girmesi ile Star TV – Show TV ? Kanal 6- ATV ve Kanal D yayın kuruluşlarına 10.000 saatin üzerinde program hazırladı.

1994 yılında ATV Televizyonu’nun Yönetim Başkanlığını üstlenen İnanoğlu, bu kanalın çok büyük aşama yapmasına büyük katkıda bulunmuştur. İnanoğlu, Süper Kanal adıyla yayın yapan bir kanal kurmuştur. Bu kanal halen, kabloda Dream TV adıyla yayın yapmaktadır.

Beyoğlu Atlas, Şişli Kent, Kavacık Boğaziçi Sinemalarının da sahibi olan İnanoğlu, 2005 yılında İstanbul Maslak’ta, 2010 kişilik dev sahneli bir Büyük Salonu, 1 tiyatro salonu, 5 sinema salonu ve toplantı salonları ile restoran ve hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu ve müzikaller, gösteriler, kongre ve konferansların yapılmakta olduğu “TIM – Türker İnanoğlu Maslak Show Center”ı Türkiye’ye kazandırmıştır.

İnanoğlu, filmcilikle ilgili Meslek Birlikleri, Dernekler ve İstanbul Ticaret Odası Meslek Komitelerinde uzun yıllar yöneticilik yaptı. 1960’lı yıllarda filmciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliği ile başlayan dernekçilik faaliyetlerini 1973 yılında 8 arkadaşı ile Türk Filmciler Derneğini kurarak sürdürdü. Bu derneğin başkanı iken 1980 yılında dernek kapatıldı. Yerine 1982 yılında FİYAP- Film Yapımcıları Derneğini kurdu. Buranın uzun süre başkanlığını yaptı. Daha sonra Devletin öncülüğünde kurulan SESAM’ın kurucu üyesi ve başkanı oldu. 14 sene kesintisiz bu dernek ve birliklerin başkanlığını yapan İnanoğlu, bu süre içinde Türk Sineması için gerekli birçok kanunun çıkartılması, mesleki düzenlemelerin yapılmasında öncülük yaptı.

Halen SESAM Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin Onursal Başkanı olan Türker İnanoğlu, aynı zamanda Antalya Belediyesi’nin Altın Portakal Film Festivali’nden, İzmir Belediyesi’nin İzmir Fuarı İdaresi’nden, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’ndan ve Kültür Bakanlığı’ndan da Yaşam boyu Onur Ödülleri almıştır.

Türker İnanoğlu, 1997 senesinde Türker İnanoğlu Sinema Vakfı’nı kurarak prodüksiyonunu yaptığı tüm filmlerini ve hakları kendisinde olan TV programlarını bu vakfa devretmiştir. Bu Vakıf ihtiyaç sahibi sinema çalışanları veya ailelerine maddi yardımda bulunmakta, sinema ile ilgili üniversitelerde okuyan ve ihtiyaç sahibi olan talebelere burs vermektedir. İnanoğlu, ayrıca 16 derslikli bir ilköğretim okulu ile sinema-TV konusunda eğitim veren TÜRVAK Sinema Televizyon Eğitim Merkezi’ni kurmuştur.

Türkiye’nin ilk Sinema/Tiyatro Müzesi’ni de kurmuş olan Türker İnanoğlu, “Sinema ve Televizyon Üzerine Denemeler” adlı bir kitap yazmıştır. Ayrıca, “5555 Afişle Türk Sineması” adlı, başlangıcından itibaren Türk sinemasında üretilen filmlerin afişlerinin tamamına yakın bir kısmını bir araya getiren bir yapıt hazırlamıştır. Yaşam öyküsü TRT, CNN, ATV ve NTV televizyonlarınca hazırlanan biyografik programlarda ele alınan İnanoğlu’nun yaşamı ve mesleki kariyeri sinema tarihçisi Giovanni Scognamillo tarafından hazırlanan “Bay Sinema” adlı 500 sayfalık belge kitapta detaylı olarak anlatılmıştır.

Türker İnanoğlu sinema sanatçısı Gülşen Bubikoğlu ile evlidir ve İlker ve Zeynep adlı iki çocuğu vardır.

turkerinanoglu.com