Şeyh İzzettin El Kassam kimdir? İzzettin El Kassam kısaca hayatı ve mücadelesi…

Biyografi
Şeyh İzzettin El Kassam kimdir? Şeyh İzzettin El Kassam biyografi… Şeyh İzzettin El Kassam hayatı ve mücadelesi…  İzzettin El-Kassam, 1880 yılında Suriye’nin Lazkiye kasabasına bağlı...
EMOJİLE

Şeyh İzzettin El Kassam kimdir? Şeyh İzzettin El Kassam biyografi… Şeyh İzzettin El Kassam hayatı ve mücadelesi… 

İzzettin El-Kassam, 1880 yılında Suriye’nin Lazkiye kasabasına bağlı Cebale köyünde doğdu. Son derece dindar bir aileye sahip olan Kassam’ın babası köy öğretmeniydi. Şüphesiz bu onun dünya görüşünün oluşmasında önemli bir rol oynamıştır.

İzzettin El-Kassam 14 yaşında köyünden ayrıldı ve Kahire’deki El Ezher Üniversitesi’ne kaydoldu ve burada Müslüman Kardeşler‘e katıldı. Kassam, El-Ezher Üniversitesi’ni bitirdikten sonra doğduğu yer olan Cebale köyüne döndü ve burada imamlık yapmaya başladı. Şeyh İzzettin El-Kassam buradaki vaazlarıyla ününü tüm Suriye’ye duyurdu. Kassam vaazlarında İslami direnişin ancak öze dönerek sağlanacağını ve emperyalizmin İslam’ın en büyük düşmanı olduğunu söylüyordu.

Şeyh İzzettin El-Kassam 1911’de İtalya’nın Trablus’a saldırması üzerine bölgeye giderek Osmanlı birliklerine katıldı ve burada İtalyanlara karşı savaştı. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusuna yazıldı. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Şam’ın Fransız işgalinden kurtarılması için halkı örgütlemeye başlayan El Kassam, buradaki faaliyetleri yüzünden gıyabında idam cezasına çarptırıldı.

1922 yılına gelindiğinde Şeyh İzzettin El Kassam Suriye’yi terk etmek zorunda kaldı ve aynı yıl içinde Filistin’in Hayfa kenti yakınlarında bir köye yerleşti. Hayfa’da bir okulda öğretmenlik yapmaya başladı ve burada Genç Müslümanlar Birliği’ne katıldı. Burada Filistin Ulusal Savaşına liderlik eden El Fetih’in fikir babası Hacı Emin El Hüseyni ile tanıştı. Ancak El Kassam onun milliyetçi fikirlerini benimsemiyordu. Yıllar sonra Hacı Emin ve El Kassam’ın fikir önderliği yaptığı hareketler, Filistin Kurtuluş Örgütü ve Hamas haline dönüştü. Bu hareketler günümüzde hâlâ birbirlerine rakiptir.

Şeyh İzzettin Kassam’ın kurucusu olduğu “Kassam Tugayları”

Şeyh İzzettin El Kassam Hayfa’daki vaazlarında Siyonist tehlike üzerinde duruyor ve halkı bu tehlikeye karşı cihada çağırıyordu. El Kassam sadece vaaz ile yetinmiyordu. Bir yandan kurtuluş mücadelesine katılacak asker yetiştiriyor bir yandan da teçhizat sağlamaya çalışıyordu. Bir süre sonra İzzettin Kassam, talebelerinden ve kendisine bağlı kişilerden “Kassamiler” adında bir birlik kurdu. Kassamiler Hayfa’da ve Filistin’in kuzeyinde başarılı mücadeleler verdiler.

1931 yılına gelindiğinde kurtuluş mücadelesinin başlatılması için hazırlıklar tamamlanmıştı. İzzettin Kassam’la, Kudüs’teki Kurtuluş Hareketi arasında da güç birliği sağlanmıştı. 5 Nisan 1931’de fiilen harekete geçildi. İzzettin Kassam’ın birlikleri Yecur’a düzenledikleri işgalci İngilizlere ve Siyonistlere önemli zararlar verdiler.

İngilizler, İzzettin El Kassam’ın hareketinden rahatsız oluyor ve onu ortadan kaldırmak için yollar arıyorlardı. İzzettin El Kassam, 1935 yılında beraberinde birliklerle birlikte silah eğitimi için Cenin yakınlarındaki Ya’bed dağına çıktığı sırada İngilizlere casusluk yapan biri tarafından yeri ihbar edildi. İngilizler, El Kassam ve adamlarını karadan ve havadan muhasara altına aldılar ve ona teslim olma çağrısında bulundular. Ancak Şeyh İzzettin El Kassam ve adamları teslim olmayı reddettiler.

19 Kasım 1935 yılında Ya’bed dağına yakın bir mevkide çıkan çatışmada Şeyh İzzettin El Kassam şehit edildi. Bu sırada Kassam’ın yanında bulunan Şeyh Yusuf Abdullah, Şeyh Ömer Hasan Sa’di de şehit olmuştu.

Şeyh İzzettin El Kassam ve arkadaşlarının şehit edilmesi Müslümanları hüzne boğmuştu. Cenaze namazı binlerce Müslüman tarafından kılınarak “Bacur” şehitliğine defnedildi.