Sabit Bin Kurre kimdir? Sabit Bin Kurre kısaca hayatı

Biyografi
İslam dünyasının yetiştirdiği 9. yüzyıl astronomi ve fen alimi Sabit Bin Kurre kimdir? Sabit Bin Kurre biyografi… Sabit Bin Kurre kimdir kısaca… Sabit Bin Kurre kısaca hayatı… Sabit ...
EMOJİLE

İslam dünyasının yetiştirdiği 9. yüzyıl astronomi ve fen alimi Sabit Bin Kurre kimdir? Sabit Bin Kurre biyografi… Sabit Bin Kurre kimdir kısaca… Sabit Bin Kurre kısaca hayatı…

Sabit bin Kurre, Harran bölgesinde doğmuştur. Doğum tarihi tam olarak belli değildir. Önceleri Sabii inancıydayken hidayete kavuşup Müslüman oldu. Beni Musa Kardeşlerle beraber Bağdat’ta çalıştı. Arapçanın yanında Yunan, Süryani ve İbrani dillerini de biliyordu. Batlamyus’un meşhur eseri olan Almagesfi kitabını Arapçaya tercüme etmiştir.

Sabit bin Kurre, Harran Üniversitesinin kurucularından ve mütercimlerinden biridir. Tercümeleri, matematik, mantık, astronomi ve tıp ilimleriyle ilgiliydi.

Sabit bin Kurre, 67 yaşlarındayken 901 senesinde Bağdat civarında vefat etti. Sabit bin Kurre taklitçi bir alim değildi. Yunanca ve İbraniceden Arapçaya yaptığı tercümeler ustaca yapılmış olup, gerekli görüldüğü yerlerde kendi ilmi tahlil ve tenkitlerini, yorum ve izahlarını ortaya koymuştur. İlk defa diferansiyel ve integral hesaplarını Sabit bin Kurre kullanmıştır. 

Sabit bin Kurre’nin önemli bir çalışması da cebiri geometriye uygulamasıdır. Böylece o analitik geometrinin babası olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Pisagor teoremi üzerinde de derinlemesine çalışarak genelleştirmeye çalışmıştır. İrrasyonel sayılar üzerinde çok çalışmış ve yeni postulatlar geliştirmiştir.

İlim tarihçisi S.B. Boyer; History of Mathematics adlı eserinde Sabit bin Kurre hakkında “Eğer onun çalışmaları olmasaydı, eski Yunandan intikal eden matematik bilgileri uzun asırlar boyunca hiç gelişmeden kapalı kalacaktı.” demiştir.

Sabit bin Kurre; matematik, tıp, astronomi ve felsefe alanında birçok eser yazmış ve tercümeler yapmıştır. Sayısı yüzü bulan eserlerinin çoğu kayıptır. Onun eserleri İslam ve Avrupa ilim aleminde birçok alime doğrudan ve dolaylı olarak tesir etmiştir. Galileo, Gamass, Newton, Euler, Faraday ve daha birçok batılı matematikçinin başarılarının temelinde muhakkak surette Sabit bin Kurre’nin direkt veya dolaylı olarak tesiri vardır.