Piri Reis kimdir? Piri Reis hayatı kısaca

Biyografi
Piri Reis kimdir? Piri Reis’in kısaca hayatı. Piri Reis biyografi… Asıl ismi Muhyiddin Bin Hacı Mehmed olan Piri Reis’in ailesi Fatih Sultan Mehmet devrinde padişahın emri ile Karama...
EMOJİLE

Piri Reis kimdir? Piri Reis’in kısaca hayatı. Piri Reis biyografi…

Asıl ismi Muhyiddin Bin Hacı Mehmed olan Piri Reis’in ailesi Fatih Sultan Mehmet devrinde padişahın emri ile Karaman’dan İstanbul’a göç ettirilen ailelerdendir. Aile bir süre İstanbul’da yaşamış, sonra Gelibolu’ya göç etmiştir. Piri Reis’in babası Karamanlı Hacı Mehmet, amcası ise ünlü denizci Kemal Reis’tir. Piri Reis, denizciliğe amcası Kemal Reis’in yanında başladı; 1487-1493 yılları arasında birlikte Akdeniz’de korsanlık yaptılar; Sicilya, Korsika, Sardunya ve Fransa kıyılarına yapılan akınlara katıldılar.

1486’da Endülüs’te Müslümanların hakimiyetindeki son şehir olan Gırnata’da katliama uğrayan Müslümanlar  Osmanlı Devleti’nden yardım isteyince o yıllarda deniz aşırı sefere çıkacak donanması bulunmayan Osmanlı Devleti, Kemal Reis’i Osmanlı bayrağı altında İspanya’ya gönderdi. Bu sefere katılan Piri Reis, amcası ile birlikte Müslümanları İspanya’dan Kuzey Afrika’ya taşıdı.

Sonrasında Osmanlı Donanmasının, Venedik Donanmasına karşı sağlamaya çalıştığı deniz kontrolü mücadelesinde Osmanlı donanmasında gemi komutanı olarak yer aldı, böylece ilk kez savaş kaptanı oldu.

1495-1510 yıllarında İnebahtı, Modon, Koron, Navarin, Midilli, Rodos gibi deniz seferlerinde görev aldı.

Akdeniz’e yaptığı deniz seyirleri sırasında gördüğü yerleri ve yaşadığı olayları, daha sonra Kitab-ı Bahriyye adıyla dünya denizciliğinin de ilk kılavuz kitabı olma özelliğini taşıyacak olan kitabın taslağı olarak kaydetti.

Piri Reis, 1511 yılında amcasının vefatı üzerine Gelibolu’ya yerleşti. Gelibolu’da kalıp haritaları ve kitabı üzerinde çalıştı. Piri Reis bu haritalardan ve kendi gözlemlerinden yararlanarak 1513 tarihli ilk dünya haritasını çizdi.

En az çizdiği dünya haritaları kadar önemli bir eseri daha var; Kitab-ı Bahriyye.

Piri Reis, coğrafya alanında oluşturduğu en önemli eser olan Kitab-ı Bahriye’yi tamamladığında, 50 yaşında ve otuz yılı aşkın deneyim ve bilgi birikimi sahibidir.

Bu eser iki açıdan çok önemlidir. Birincisi, denizciler için temel teknik bilgiler verilir. Fırtınalar, pusula, yıldızlarla yön bulma, okyanuslar ve onları çevreleyen kara parçaları anlatılır, Avrupalı kaşiflerin seyahatleri hakkında bilgi verilir.

İkincisi, Akdeniz’de yüzlerce ada, kıyı, kent ve liman ayrıntılı bir şekilde haritalarla anlatılmıştır. Kitab-ı Bahriyye’de 210 farklı harita kullanılmış, her bir liman ve kıyının su derinlikleri, demir atma yerleri, kıyı bitki örtüsü ve içme suyu imkanları not edilmiştir.Dahası her şehrin; halkı, kültürü, politik güç dengeleri hakkında ayrıntılı bilgiler verilmiştir.

Kitab-ı Bahriye; hem denizciler için önemli bir harita-kılavuz kitabı, hem de benzersiz bir Akdeniz Seyahatnamesidir.

Atlas Okyanusu, İber yarımadası, Afrika’nın batısı ile yeni dünya Amerika’nın doğu kıyılarını kapsayan üçte birlik parça bu haritanın günümüzde elde kalan bölümüdür.  Günümüzde mevut en eski dünya haritası olan haritanın kaynakları Doğu ve Batı dünyasından ulaşan eski haritalarla, Kristof Kolomb’un haritasıdır.

Piri Reis, 1528’de ilkinden daha içerikli ikinci dünya haritasını çizdi. 1533 yılında Barbaros Hayrettin Paşa Kaptan-ı Derya olunca Piri Reis de Derya Sancak Beyi (tümamiral) unvanı aldı. Piri Reis, sonraki yıllarda güney sularında Osmanlı Devleti için çalıştı.

Piri Reis 1553 yılında Mısır’da öldü.