Nasirüddin Tusi kimdir? Nasirüddin Tusi kısaca hayatı

Biyografi
Ünlü İslam alimi, astronom ve matematikçi Nasirüddin Tusi kimdir? Nasirüddin Tusi biyografi… Nasirüddin Tusi kimdir kısaca… Nasirüddin Tusi kısaca hayatı… Nasirüddin Tusi’nin e...
EMOJİLE

Ünlü İslam alimi, astronom ve matematikçi Nasirüddin Tusi kimdir? Nasirüddin Tusi biyografi… Nasirüddin Tusi kimdir kısaca… Nasirüddin Tusi kısaca hayatı… Nasirüddin Tusi’nin eserleri…

 

Nasirüddin Tusi, devrinin ve kendinden sonra yetişen astronom ve matematikçilerin en meşhurlarındandır. 1201 yılında Horasan’ın Tus şehrinde dünyaya gelen Nasirüddin, öğrenim yaşına geldiğinde Kemaleddin İbn Yunus ve Muinüddin Salim gibi çağının ünlü bilgilerinin yanında öğrenimini tamamladı. Daha genç yaşlarında iken Yunanca yazılmış birçok matematik ve astronomi kitabını kendinden öncekilere göre daha dikkatli ve genişletilmiş bir şekilde Farsça ve Arapçaya çevirip, Batıda terkedilmiş matematik ve astronomi konularındaki çalışmalara Doğu bilim dünyasında bir hız kazandırarak “El muhakkik” unvanını kazanmıştır. Nasirüddin Tusi, 25 Haziran 1274 yılında Bağdat’ta vefat etmiştir.

Nasirüddin Tusi, coğrafya ve felsefe bilimleri yanında en büyük katkıları matematik ve astronomi bilimlerine olmuştur. Bunlardan matematik bilimine en özgün katkısı, “Kitabu’ş Şekli’l-Kutta” adlı geometri ve trigonometriye ait yazmış olduğu eseridir. Bu eserde trigonometri, astronominin bir girişi olarak düşünülmeyip, bağımsız olarak ele alınmıştır.

 

Nasirüddin Tusi’nin Eserleri:

Aritmetik, geometri, trigonometri, astronomi, optik, mineraloji, coğrafya, tıp, lojik, felsefe, ahlak, müzik ve edebiyat konusunda yazılmış 64 eseri bulunan Nasirüddin Tusi’nin eserlerinden en önemli iki tanesi şunlardır:

  • Kitabu’ş-Şekli-l-Kutta: Düzlemsel ve küresel trigonometrilerin sistematik olarak incelendiği bu eser, 1891 yılında Fransızca’ya çevrilmiş olup, çevirinin bir nüshası, Arapça metni ile birlikte İTÜ Merkez Kütüphanesinde bulunmaktadır.
  • Ziyc-i İlhano: Kepler’in “Tabulae Rodolphinae” adlı eserinin hazırlanmasına esas teşkil eden ve Kepler’in bu eserini yayınladığı 1627 yılına kadar geçen 350 yıllık süre içerisinde astronomi biliminde ilk kaynak kitap olarak kullanılan bu eserin açıklamalı bir nüshası, İstanbul Kandilli Rasathanesi Kütüphanesindedir.