Mimar Kemaleddin Bey kimdir? Mimar Kemaleddin Bey kısaca hayatı

Biyografi
Cumhuriyetin ilk dönemlerinde önemli mimari eserlere imza atan, 20 Türk Lirasının arkasında resmi bulunan Mimar Kemaleddin Bey kimdir? Mimar Kemaleddin Bey kimdir kısaca… Mimar Kemaleddin Bey...
EMOJİLE

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde önemli mimari eserlere imza atan, 20 Türk Lirasının arkasında resmi bulunan Mimar Kemaleddin Bey kimdir? Mimar Kemaleddin Bey kimdir kısaca… Mimar Kemaleddin Bey’in kısaca hayatı… Mimar Kemaleddin biyografi… Mimar Kemaleddin’in Eserleri…

Kemaleddin Bey, İstanbul’un Acıbadem ilçesinde doğdu. Babası deniz subayı Ali Bey, annesi Sadberk Hanım’dır. Kemaleddin Bey, ilköğrenimi doğduğu semtteki İbrahim Ağa Mektebi’nde bitirdi. Babasının mesleği dolayısıyla 1880 yılında Girit’e gitti. Burada Suda Tersanesi’ndeki özel okula devam etmiş ve bir yıl sonra ailesiyle birlikte yeniden İstanbul’a dönmüştür. İstanbul’a dönünce Şehzadebaşı’nda yeni açılmış olan Şemsülmaarif’te ortaöğrenimi bitirdi. Lise eğitimini Numune-i Terakki’de gördü. 1891 yılında Hendese-i Mülkiyye Mektebi’nden mezun oldu. Öğrenimi sırasında A. Jasmund’un derslerine özel bir önem vermiştir. Mezuniyetinden sonra bu hocanın yardımcılığına getirilmiştir. Bu yıllarda İstanbul’da birçok konak ve köşkün inşaatını gerçekleştirmiştir.

Kemaleddin Bey, 1895 yılında hocası Jasmund’un tavsiyesiyle devlet tarafından mimarlık eğitimi alması için Almanya’ya gönderilmiştir. Berlin’de Charlottenburg Üniversitesi’nde okumuş orada da çeşitli bürolarda çalışarak tecrübesini arttırmıştır. 1889 yılında İstanbul’a dönerek Hendese-i Mülkiyye’de göreve başlamıştır. Sanayi-i Nefise Mektebi’nde mimarlık dersleri verdi. Bu derslerinde milli mimari hakkındaki düşüncelerini öğrencilere aktardı.1908 yılında Osmanlı Mimar ve Mühendis Cemiyeti’ni kurup mimar  ve mühendisleri örgütlemeye çalıştıysa da cemiyet 1912 yılı sonlarında faaliyetini durdurmuş, 1919 yılından sonra tekrar açılmıştır.

Kemaleddin Bey, 1909 yılında II. Abdülhamid’in tahttan indirilmesinden sonra yeni kurulan İnşaat ve Tamirat Müdürlüğü’ne atandı. Bu dönemde birçok cami ve mescidin onarımını gerçekleştirdi. 1922 yılında Kudüs Müftüsü başkanlığındaki Filistin Meclis’i Ali-i Şer’i-i İslamiyye’den gelen davetle Kudüs’e giden Kemalettin Bey burada Mescid-i Aksa ile Kubbetü’s-Sahra’nın tamiratını üstlendi. 1925 yılında Mescid-i Aksa’nın tamiratında gösterdiği başarıdan dolayı İngiliz Kraliyet Mimarlar Akademisi’ne şeref üyesi olarak seçildi. Aynı yılın Ağustos ayında Ankara’da Evkaf Müdüriyet-i Umumiyyesi İnşaat ve Tamirat Müdürlüğüne atandı. 1926’da Sanayi-i Nefise Encümeni başkanlığına getirildi.

Ankara’da birçok önemli esere imza atan Kemaleddin Bey, 13 Temmuz 1927 yılında Ankara Palas’ın şantiyesinde yer alan evinde geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat etmiştir.

Mimar Kemaleddin’in Eserleri:

  • Gazi Osman Paşa Türbesi
  • Sultan Reşad Köşkü
  • Kamer Hatun Cami
  • Mecidiye Cami
  • Vakıf Gureba Hastanesi
  • Bebek Cami
  • Amine Hatun Cami
  • Harikzedegan Apartmanları
  • Ankara Palas ve yedi adet vakıf evi
  • Ankara Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü
  • Ankara’da I ve II. Vakıf Hanları

Mimar Kemaleddin’in gerçekleştirdiği önemli tamiratlar şunlardır:

İstanbul Yeni Cami

Ayasofya ve Fatih Külliyeleri

Mescid-i Aksa ve Kubbetü’s Sahra