Polonya asıllı kimyager ve fizikçi Marie Curie kimdir? Marie Curie kısaca hayatı… Marie Curie buluşları… Marie Curie hayatı… Marie Curie neyi buldu?
Polonyalı olan Marie Sklodowska, Polonya’nın Varşova kentinde dünyaya gelmiştir. Annesi dokuz yaşında olan Marie’nin babası ise fizik ve matematik öğretmeniydi.
Marie 17 yaşında zengin bir çiftçin yanına kahya olarak girdi. Burada kaldığı süre boyunca boş zamanlarında ilmi eserler okudu. Burada kazandığı para ile eğitim için Paris’e gitti. Burada büyük maddi sıkıntılarla boğuşan Marie sabahları üniversitede çalışıyor, geceleri ise derslerine çalışıyordu. Marie bir süre sonra fizik öğretmeni olan Pierre Curie ile karşılaştı. Marie ve Pierre 1895 yılında evlendiler ve bu evlilikten sonra Marie kocasının laboratuarında çalışmaya başladı.
Bu zamanlarda Becquerel adında bir Fransız bilgini uranyum madeni tuzlarının bazı ışınlar yaydığını keşfetti. Curie çifti bu konuyla yakından ilgilendi. Bir miktar uranyum elde ettikten Curie çifti laboratuvarlarında bu konu ile ilgili çalışmaya başladılar. İki yıl sonra iki yeni maden elementi radium ve poloniumu keşfettiler. Polonium elementine Marie Curie’nin memleketine ithafen bu isim verildi. Bu tarihten sonra Marie ve Pierre Curie’nin şöhretleri daha da arttı. 1903 yılında Nobel Ödülü, Curie çiftine verildi. Böylelikle Marie Curie, Nobel Ödülü alan ilk kadın oldu.
Radyumun dokuya verdiği zarar, araştırmacılar tarafından kabul edilmeye başlanmıştı. Aynı zamanda, radyumun etkisinin kötü dokulara uygulanarak tedavide kullanılabileceği fikri de doğmaya başlamıştı. Graham Bell, kanserin tedavisi için tümöre radyum verilmesini önermişti.
Şöhretlerinin zirvesindeyken Pierre Curie, 1906 yılında bir at arabasının çarpması sonucu öldü. İki çocuğu ile dul kalan Marie Curie, kocasının Sorbenne’daki öğretmenlik görevini sürdürdü ve 1908 yılında Sorbenne’daki ilk kadın profesör oldu.
Marie Curie 1911 yılında radyum ve polonyumun keşfi ve araştırılmasındaki katkılarından dolayı Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Böylece tarihte iki Nobel Ödülü’ne sahip olan ilk kişi oldu. Yaptığı çalışma bir elementin radyoaktif işlemlerden sonra başka bir elemente dönüşebileceğini gösteriyordu. Bu çalışma kimya alanında bir çığır açmıştı.
Paris Üniversitesi tarafından Radyum Enstitüsünün başına getirildi. Marie Curie 1934 yılında 66 yaşındayken pernisiöz anemi hastalığından öldü. Marie Curie’nin radyum ışınları ile çok fazla meşgul olmasının ölümünü çabuklaştırdığı söylenir. Bu yüzden ona “bilim için ölen kadın” denilmektedir.