Dokuzuncu yüzyılda yaşayan Huneyn Bin İshak kimdir? Huneyn Bin İshak kimdir kısaca… Huneyn Bin İshak biyografi… Huneyn Bin İshak kısaca hayatı… Huneyn Bin İshak’ın eserleri…
Huneyn Bin İshak, dokuzuncu yüzyılda Irak’ta yetişen ve fen ilimlerinin birçok sahasında tercüme yapan ve eser yazan Müslüman alimdir. Künyesi Ebu Zeyd’dir. 810 senesinde Fırat kıyısındaki Hire kasabasında doğmuştur. Huneyn Bin İshak 873 yılında Bağdat’ta vefat etmiştir.
Huneyn Bin İshak, Basra’ya gidip meşhur dil alimi Halid bin Ahmed’den Arap Dili ve Edebiyatını öğrendi. Asıl arzusu tabip olmaktı. Bu yüzden Bağdat’a giderek, Yahya bin Maseveyh ve başkalarından tıp ilmini tahsil etti. Ayrıca Yunanca, Süryanice ve Farsçayı öğrendi. Hocası gibi meşhur bir tabip olmak istiyordu. Bunun için Anadolu’ya giderek eski doktorların eserlerini asıllarından okuyup inceledi.
Halife, Huneyn Bin İshak’ı tercüme divanına başkan tayin etti. On yedi yaşında tıp dersleri vermeye başladı. Yorulmadan çalışmaları tıp alanında söz sahibi olmasına ve halife Mütevekkil’in özel doktorluğuna kadar yükselmesine sebep oldu. Huneyn Bin İshak, tıbbın göz sahasında meşhur oldu. Gözle ilgili eseri, sahasında en kıymetli eserler arasında yer aldı. Bu alanda ilk eser verme şerefi Huneyn Bin İshak’a ait olup, tıptaki bilgisi, devrine göre en üst seviyedeydi.
Huneyn Bin İshak, tabipliği yanında tercüme alanında yaptığı çalışmalarla da tanındı. Bu faaliyetlere, halife Me’mun zamanında başladı. 856 senesinde Mütevekkil’in Bağdat’ta kurduğu tercüme mektebi ile kütüphanesinin işlerini yürüttü. Bu zaman içinde Yunanlı tabib Galen’in eserlerinin hepsini Arapçaya tercüme etti. Halife, yaptığı her tercüme kitaba ağırlığınca altın verdi. Lisana son derece hakim olduğu için yaptığı tercümeler sıhhatli ve güvenilirdi.
Huneyn Bin İshak’ın Eserleri:
- El-Aşr (Makâlât fi’l-Ayn)
- Kitâb-ül-Medhal fit-Tıb
- Kitâb-ül-Mevludin
- El-Füsul-ül-Ebukratiyye
- El-Kavl fi Hıfz-il-Esnan ve Istıslahiha
- Ed-Dav’ü ve Hakikatuhu