Halid Meşal kimdir?

Biyografi
Dünya onu Halid Meşal ismiyle tanıyor. Fakat Filistinliler, onun için “Ebu Velid” lakabını kullanıyorlar 1956 yılında Ramallah’a bağlı Selvad’da dünyaya geldi. Meşal, 11 yaşına...
EMOJİLE

Dünya onu Halid Meşal ismiyle tanıyor. Fakat Filistinliler, onun için “Ebu Velid” lakabını kullanıyorlar 1956 yılında Ramallah’a bağlı Selvad’da dünyaya geldi. Meşal, 11 yaşına kadar burada yaşadı. İsrail ordusunun 1967’de Batı Yaka’yı işgal etmesi üzerine Filistin’i terk etmek zorunda kaldı. Kısa bir süreliğine Ürdün’e, oradan da uzun yıllar yaşayacağı Kuveyt’e geçti. Kuveyt Üniversitesi’nin Fizik bölümünde öğrenim gören Meşal, okul yıllarından itibaren liderlik özelliğiyle ön plana çıktı. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir dönem Fizik öğretmenliği yaptı. 1990’da ailesi ile birlikte Amman’a geçti. Hamas’ın kurucuları arasında da yer aldı. 1996’da hareketin siyasi birim başkanlığına getirildi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER’E KATILMASI

1970 yılındaKuveyt’in saygın okullarından olan Abdullah el-Selim Lisesi’ne kaydolan Meşal lise 2. sınıfta Müslüman Kardeşler Cemaati’ne katılarak bu cemaatin fikirlerini ve hareket metodunu benimser. Ortaokul ve lise yıllarında Akaid, Fıkıh, Tefsir Usulü ve Tecvid ilimlerinde Kuveytli alimlerden dersler alarak kendini bu ilim dallarında da yetiştirir. Meşal üniversite eğitimini Kuveyt Üniversitesi’nin Fizik bölümünde sürdürürken üniversite yıllarında okuldaki İslamcı öğrencilere liderlik yapmaya başlar. Halid Meşal üniversite’deki İslamcı öğrencilerle "Hak Grubu" isimli bir öğrenci kulübü kurar ve o dönemler El Fetihli üniversite öğrencilerinin kontrolü altında olan Filistinli Öğrenciler Birliği’nin başkanlık seçimlerine Hak Grubu’nun adayı olarak katılır. 

KUR’AN EN YAKIN DOSTU

Meşal çocukluk yıllarından itibaren özellikle Kur-an’ı Kerim’e karşı büyük bir ilgi duyar. Kur-an’a yönelik ilgisi zamanla öyle bir hal alır ki Allah’ın kitabı Meşal’in hayattaki en yakın dostu haline gelir. Meşal Kur-an ile olan dostluğunu Arapça olarak yayın yapan Fecr Televizyonu’na verdiği mülakatta şu cümlelerle ifade ediyor: "Benim Kur-an’la olan arkadaşlığım ve dostluğum çok erken yaşlarda başladı. İlerleyen zamanlarda kendime sürekli yanımda bulunan ufak bir Kur-an edindim. Çoğu zamanlar bu Kur-an’ın feyz ve bereketine sığındım. O’nunla sevincimi ve üzüntümü paylaştım. Hayatım boyunca Kur-an’a olan ihtiyacım, yaptığı her işte hocasına başvurma ihtiyacı hisseden küçük bir çocuk gibi oldu. Benim hocam ve başvuru kaynağım Kur-an’dır. Hüzün üzerime geldiğinde O’na yöneldim. Bir şeye sevindiğimde sevincimi Kur-an’la paylaştım. Yorulduğum zaman yine Kur-an’la dinlendim."

ÖĞRENCİ BAŞKANLIĞINDAN HAMAS LİDERLİĞİ’NE

Meşal okul yıllarından itibaren insanları etkileyen hitabet yeteneği, liderlik özelliği ve teşkilatçılık yönüyle ön plana çıkar. İslami Direniş Hareketi Hamas’ın kurucuları arasında da yer alan Meşal üniversiteyi bitirdikten sonra bir dönem Kuveyt’te bir okulda Fizik öğretmenliği yapar. 1990 Körfez Savaşı sonrası ailesi ve bir çok Filistinli ile birlikte Kuveyt’ten çıkmak zorunda kalır ve Ürdün’ün başkenti Amman’a yerleşir. Bundan sonra da Hamas’ın siyasi biriminde görev almaya başlar. Hamas’ın bir önceki siyasi birim başkanı Dr. Musa Ebu Merzuk’un ABD’de tutuklanmasının ardından Şeyh Ahmet Yasin’in tavsiyesi ile Halid Meşal 1996 yılında Hamas’ın siyasi birim başkanlığına seçilir.

MOSSAD SUİKASTİ

25 eylül 1997’de İsrail Başbakanı Netanyahu’nun emriyle Ürdün’e sızan Kanada pasaportlu 10 Mossad ajanı, Meşal’e zehir enjekte eder. Ancak olay ortaya çıkar ve iki Mossad ajanı yakalanır. Kral Hüseyin, İsrail’e panzehiri vermezlerse iki ajanın idam edileceği uyarısında bulunur. Bunun üzerine İsrail panzehiri derhal gönderir. Üstelik Şeyh Ahmed Yasin’i de serbest bırakmak zorunda kalır.
 

CEZAEVİ GÜNLERİ

Amerika ve İsrail’in baskıları sonucu Hamas Hareketi’nin Ürdün’deki faaliyetlerinden zamanla rahatsız olmaya başlayan Ürdün Yönetimi 1999 yılında Meşal ve 6 arkadaşını İran dönüşü Amman Havaalanı’nda gözaltına alır. 22 Eylül günü çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanan Meşal ve arkadaşları Ürdün’ün en kötü hapishanesi olarak bilinen Cuveyda Hapishanesi’ne konulurlar. Meşal’le birlikte cezaevinde bulunan Hamas’ın kurucularından İbrahim Guşe cezaevi günlerini şöyle anlatıyor: "Hapiste günlerimizi ibadetle geçirirdik. Bütün namazlarımızı cemaatle kılıyorduk ve Halid Meşal o güzel sesiyle bize imamlık yapıyordu. Cezaevinde kaldığımız süre boyunca Meşal her gün bize zulmedenlerin isimlerini bizzat zikrederek namazdan sonra onlara sesli olarak beddua okurdu." Meşal ve arkadaşları Cuveyda Cezaevi’nde bir dönem açlık grevi yaptıktan sonra 61 gün süren tutsaklığın ardından serbest kalırlar.

EVDE NASIL BİR EŞ VE BABA?

1981 yılında Emel Borini Hanım’la evlenen Meşal’in Emel Hanım’dan 3 kızı ve 4 oğlu var. Emel Hanım merkezi Mısır olan İslam Online sitesine verdiği röportajda eşi Halid Meşal’in ailesine karşı çok yumuşak ve ilgili olduğunu söylüyor. Meşal’in evde sevinçli ve esprili bir eş olduğunu ifade eden Emel Hanım eşini şu ifadelerle anlatıyor: "Halid, ahlâkı iyi, annesine, babasına, çocuklarına ve diğer aile bireylerine karşı sevimlidir. Meşal, bana ve çocuklara yumuşak bir şekilde muamele eder. Büyük ya da küçük tüm işlerimize katılır ve bize yardımcı olmaya çalışır. Çocuklarıyla şakalaşır, onlarla evde oyun oynar. Yoğun çalışma programına rağmen, çocukların eğitimine destek olur. Sorularına, ödevlerine ve sorunlarına yardımcı olmaya çalışır."

Gerçek hayat/İhya haber