Yıldırım Bayezid devrinde yetişen fıkıh ve tıp alimi Hacı Paşa kimdir? Hacı Paşa kimdir kısaca… Hacı Paşa biyografi… Hacı Paşa kısaca hayatı… Hacı Paşa’nın eserleri…
Hacı Paşa’nın doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1412 veya 1517 senesinde Ödemi’e bağlı Birgi’de vefat etti. Anadolu’da eğitim aldıktan sonra Mısır’a gitti, burada değerli hocalardan ders almıştır. Bir ara ağır bir hastalığa yakalanması, tıp tahsiline yönelmesine yol açtı ve kısa zamanda, devrinin en ünlü doktoru oldu.
Kahire’nin büyük hastanesine baştabip tayin edildi. İlaçlar ve hastalık üzerine ihtisasını ilerlettikten sonra memleketine döndü. Hacı Paşa 1380 senesinde Şifa-ül-Eskam ve Deva-ül-alam adlı tıp kitabını yazdı. Bu kitabın genel planı, İbn-i Sina’nın “Kanununa” benzemektedir.
Dört bölümden meydana gelen eserin birinci bölümünde genel bilgiler, ikinci bölümünde yiyecek ve içecekler, üçüncü bölümünde yiyecek ve içecekler, üçüncü bölümde hastalıkların sebepleri, dördüncü bölümde genel hastalıklar yer almaktadır. Hacı Paşa kitabın girişinde, eseri yazarken karşılaştığı güçlükleri, hocaların yaptığı tahsili, hastane tecrübelerini ve okuduğu tıp kitaplarını bildirmektedir.
Hacı Paşa daha sonra bu eserini kısaltıp, Türkçe olarak Teshil-üt-Tıb isimli kitabı yazmıştır. Bunlar arasındaki fark, Arapçanın ilmi olması, Türkçesinin ise halka hitap edip, pratik olmasıdır. Hacı Paşa, ömrü boyunca insanlara doğru yolu öğretmek için uğraştı. İnsanların ruh ve bedence sağlam; dünya ve ahirette huzurlu olmaları için çalıştı.
Hacı Paşa’nın Eserleri:
- Kitâbü’t-ta’lim (Tıp Eğitim Kitabı)
- Kitâbü’t-Feride (Pratik El Kitabı)
- el-Usûlü’l-hamse (Beş Yöntem)
- Mühtasab-ı Şifa (Basit İlaçlar Kitabı)
- Teshil