Feraizcizade Mehmet Şakir kimdir?

Biyografi
Ailesi aslen Buharalı olan Feraizcizade Mehmet Şakir 1853 yılında Bursa’da doğmuş, Arapça-Farsça ve Fransızca eğitimi alarak yetişmiştir. Hüdavendigar (Bursa) Vilayeti Mektubî Kalemi&rsquo...
EMOJİLE

Ailesi aslen Buharalı olan Feraizcizade Mehmet Şakir 1853 yılında Bursa’da doğmuş, Arapça-Farsça ve Fransızca eğitimi alarak yetişmiştir. Hüdavendigar (Bursa) Vilayeti Mektubî Kalemi’nde mümeyyiz olarak çalışan Mehmet Şakir, buradaki memuriyetinin yanında 1872-1896 yılları arasında Bursa idadisinde ahlak dersleri vermiştir. 1885’te Bursa Alaca Mescit Mahallesi’nde kendi imkânlarıyla Feraizcizade Matbaasını kurmuş ve burada Nilüfer ve Gündoğdu dergilerini çıkartmıştır. Ahmet Vefik Paşa’nın Bursa valiliği yıllarında (1892-1897) Paşa’ya tiyatro çalışmalarında yardım etmiştir. Bursa’daki Fasulyacıyan Kumpanyası’nın Ermeni mensuplarına diksiyon ve edebiyat dersleri vermiş, 1904’te Kırklareli Tahrirat Müdürlüğü’ne, 1911’de Niğde Tahrirat Müdürlüğü’ne atanmıştır. Niğde’ye atanması üzerine görevinden ayrılarak Bursa’ya dönmüş, 9 Eylül 1911’de kapl krizi geçirerek ölmüştür.

Feraizcizade Mehmet Şakir, Moliere etkisiyle yazdığı oyunlarından dolayı Behçet Necatigil ve Cevdet Kudret tarafından Türk Moliere’i, Metin And tarafından ise Tanzimat Mollası olarak anılır. Ayrıca Türk dilinin yabancı kelimelerden arındırılmasını savunduğu “Persenk” adlı eseriyle de dikkat çekmiştir. Evhami (1884), İcâb-ı Gurur yahud İnkılâb-ı Muhabbet (1884), İnatçı yahut Çöpçatan (1884), Kırk Yalan Köse (1885), Teehhül yahut İlk Gözağrısı (1886), Yalan Tükendi (1887) adlı oyunları ve Persenk, Saf-ı Lisan-ı Osmanî, Şukuf-nisar-ı Zeban-ı Osmanî adlı sözlükleri bulunmaktadır.

Sakaryaedebiyat.com