El-Razi kimdir? El-Razi kısaca hayatı

Biyografi
Çiçek hastalığının kızamıktan farklı olduğunu ilk keşfeden kişi olan El-Razi kimdir? El-Razi kimdir kısaca… El-Razi biyografi… El-Razi kısaca hayatı… El-Razi’nin tam adı Muhamm...
EMOJİLE

Çiçek hastalığının kızamıktan farklı olduğunu ilk keşfeden kişi olan El-Razi kimdir? El-Razi kimdir kısaca… El-Razi biyografi… El-Razi kısaca hayatı…

El-Razi’nin tam adı Muhammed ibn Zekeriya’dır. 865-925 yılları arasında yaşamıştır. Doğduğu şehir olan Rey’de felsefe, matematik, doğa bilimleri ve astronomi eğitimi yaptıktan sonra Bağdat ve başka İslam şehirlerinde öğrenimini tamamladı. Daha sonradan da tıp öğrenimi gördü.

Rey ve Bağdat hastanelerinde başhekim olarak çalışan El-Razi’nin eserlerinin hemen hemen hepsi Latinceye çevrilmiştir. Tıp alanında yazdığı el-Havi adlı ansiklopedi 17. yüzyıla kadar en önemli başvuru kaynağı olmuştur.

Onun tıp tarihinde yaptığı en önemli katkılardan biri ilk defa Kimyayı tıbbın hizmetine kullanmış olmasıdır. Eczacılık, simya, müzik ve felsefe dallarında son derece önemli katkılar yapmıştır. Farklı alanlarla alakalı yaklaşık 200 kitap ve makalesi vardır. Pediatrinin(çocuklarla ilgilenen bilim dalı) babası olarak bilinir. Ayrıca göz bilimleri konusunda da otorite olarak kabul edilmiştir.

El-Razi, alkol ve gaz yağını bulan ve çiçek hastalığının kızamıktan farklı olduğunu ilk keşfeden kişidir. İngiliz oryantalist Edward Granville Brown’a göre tüm zamanların en yetkin bilim adamlarından biridir. Daha çok tıp-eczacılık alanındaki başarılarıyla tanınmıştır.

El-Razi’nin en önemli çalışması ise çiçek ve suçiçeği hastalıkları üzerine yazdığı incelemesidir. “Liber de Pestilentia” adlı eserinde her iki hastalığı da detaylı şekilde tanımlamış ve bu iki hastalığın ayırıcı tanısını yapmıştır. El-Razi’nin eserleri birçok yabancı dile çevrilmiş ve 18. yüzyıla kadar birçok tıp fakültesinde okutulmuştur. Yoğun çalışma performansının bir sonucu olarak hayatının sonlarına doğru gözlerine katarakt inmiştir.

El-Razi gözlerine inen katarakt dolayısıyla öğrencilerinin ameliyatla tedavi önerisini “Artık çok geç, zaten dünyayı yeterince gördüm” diyerek kabul etmemesi ona yakışan bilgece bir tavır olarak nitelendirilir.