Aşık Mahsuni Kimdir?

Biyografi
Ozanlik geleneginin güçlü oldugu Elbistan, Alevi inancinin en saygin de delerinin ve erenlerinin yetistigi bir bölgedir. Dedeleri, Tunceli`nin Hozat ilçesine bagli Bargeni köyünden çikmis Anadolu`nun ...
EMOJİLE

Ozanlik geleneginin güçlü oldugu Elbistan, Alevi inancinin en saygin de delerinin ve erenlerinin yetistigi bir bölgedir. Dedeleri, Tunceli`nin Hozat ilçesine bagli Bargeni köyünden çikmis Anadolu`nun netameli günlerinde ora ya savrularak gelip Elbistan ovasini mekan tutmuslardir. Bargeni, Alevi ocaklarindan mürsit ocagi olarak kabul gören Aguiçen ocaginin merkezidir.

Kalender Çelebi ayaklanmasi sirasinda Anadolu`nun çesitli bölgelerin den sökün eden Alevi Türkmenler, Nurhak Daglari`na siginmis, ancak Osmanlinin bu ayaklanmayi kanli bir sekilde bastirmasindan sonra çevre yörelere dagilmislardir. Bu nedenle Elbistan Ovasi`nda farkli bölgelerden gelmis, farkli ocaklara mensup Alevi Türkmenler bugün de yasamaktadir.

 Mahzuni Serif`in büyük dedesi Seyyid Mehmet`in türbesinin bulundugu Hasan Köyü de 1800`lü yillarin ortasin da Sünniligi seçmistir. Seyyid Mehmed`in ölümünden sonra aile iki kola ayrilmis. Bir kol, Berçenek`e yerleserek Alevi inancini sürdürmüs, diger kol ise Hasanköy`de kalarak Sünni inanci benimsemistir.
 
Okul çagi geldiginde köyü Berçenek`te ilkokul olmadigi için Elbistan’ın Alembey Köyü’nde bulunan Lütfü Efendi Medresesi’nde Kur’an kurslarina giden Mahzuni Serif, böylece eski yaziyi da ögrenmis, ilköğrenimini ancak 1956 yilinda köyüne ilkokul yapilmasiyla tamamlayabilmistir.
 
12 yasindan itibaren amcasi Asik Fezali (Behlül Baba)’den saz çalmayi ögrenen Serif Çirik, Alevi yol ve erkani ile tasavvuf bilgisini Sakir ve Cirik Baba`dan ögrenmistir. Cirik Baba, saz çalip nefesler de söyleyen bu kara kuru mahcup delikanliya "Mahzuni" mahlasini vermistir.

Serif Çirik bir yandan Mahzuni mahlasiyla deyisler çalip söylerken bir yandan da Mersin`de Astsubay Okuluna devam eder. 1960 yilinda Ankara Ordu Donatim Teknik Okulu`na devam eden Asik Mahzuni, sonunda ordudan kendini kovdurtarak istedigi yasam biçimine kavusmustur.
 
Artik Mahzuninin mekani siklari, ozanlarin bulustugu muhabbet sofralaridir. Ankarada elinde sazi sik sik usta asiklarin sofralarina konuk olur. Ismini yeni yeni duyurdugu yillarda Asik Veysel ve diger ünlü ozanlar, büyük bir kitle tarafindan taniniyordu. Mahzuni Serif, ilk plağı "İşte Gidiyorum Çesmi Siyahim"i yaptigi 1967 yilinda henüz yirmili yaslarınınn başındaydı.
 
1967den 1980li yılların basina kadar Türkiyede bir Mahzuni Serif kasirgasi esmistir. Ilk plağına bir sevda türküsü okumasina karsin Mahzuni asıl çıkışını Alevi tasavvufu ve yola iliskin ne fesleri ile yapmistir. Daha 18 yasinda Imam Hüseyine yazdigi mersiyesi karsisinda kendisinden yasça büyük olan ozanlarin takdirini kazanmistir. Özellikle de Asik Veysel’in. Asik Veysel, her platformda Asik Mahzuni’ye ilgi göstermis ve yaşı çok genç olmasina karsin aralarina büyük bir ozanin katildigini ifade etmistir. Mahzuni’nin Imam Hüseyin’e yazdığı mersiye 1967 yilinda bir muhabbet sofrasinda Fikret Otyam tarafindan kaydedilmis ve üç yil önce albüm olarak piyasaya çıkmıştı. Bir senfoni niteligindeki bu eserden sonra da Mahzuni, tasavvuf konulu deyişler üretmeyi sürdürdü ve asıl ününü bu alanda yaptı.
 
Anadolu halk ozanligi geleneginde önemli bir kilometre tasi olan Asik Mahzuni Serif, 17 Mayis 2002`de Köln’de Hakka yürüdü. Asik Mahzuni Serif son yüzyilda yasayan halk ozanlarinin kuskusuz en ünlüsüydü. O nedenle öldügünü haber yapan yazili basin ve televizyon kuruluslari onu "yüzyıla damgasini vuran ozan" olarak tanımladı. Ölümü, Türkiye’de ve Türklerin yasadigi ülkelerde büyük yanki uyandirdi. Mahzuni Şerif, hiçbir halk ozanina, sanatçiya, hatta politikaciya kolay kolay nasip olmayacak görkemli bir törenle son yolculuĞuna ugurlandı.
 
Vasiyet
 Asik Mahzuni Serif son iki yılında ölümünün yaklaştıgını, dostlarina bildirerek vasiyetini açıklamıştır. Öldüğünde, Hacıbektaş’a Pirinin irşad ettiği topraklara gömülecek, mezarinin bulundugu topraklara bostan ekilecek, gelen geçen yolcu bu bostanlardan yiyecektir. Bu vasiyet aynı zamanda şiirleşmiştir.