Ali bin Abbas kimdir? Ali bin Abbas kısaca hayatı… Ali bin Abbas kanser tedavisi

Biyografi
Ali bin Abbas kimdir? Ali bin Abbas kimdir kısaca… Ali bin Abbas biyografi… Ali bin Abbas kısaca hayatı… Ali bin Abbas eserleri… Ali bin Abbas yaptığı çalışmalar… Ali bin...
EMOJİLE

Ali bin Abbas kimdir? Ali bin Abbas kimdir kısaca… Ali bin Abbas biyografi… Ali bin Abbas kısaca hayatı… Ali bin Abbas eserleri… Ali bin Abbas yaptığı çalışmalar… Ali bin Abbas bilime katkıları… Ali bin Abbas tıp ilmine katkıları… Ali bin Abbas kanser tedavisi…

Ali bin Abbas, İranlıdır. Batı da Haly Abbas adıyla tanınır. Ali bin Abbas’ın en çok bilinen eseri “El-Kitab-ül Meliki” adlı eseridir. Ali bin Abbas’ın adı, İbn-i Sina, er-Razi, İbn Zuhr, Ebu’l-Kasım gibi Müslüman doktorların adıyla birlikte anılır. Bu doktorlar asırlarca Avrupalılara doktorluğu öğrettiler. Eserleri ellerden düşürülmedi. Ders kitabı olarak tıp fakültelerinde okutuldu.

Ali bin Abbas, her şeyden önce iyi bir cerrahtı. Zamanına göre en zor ameliyatları başarıyla gerçekleştirdi. Bu konuda hala değerini koruyan eserler verdi. Uzun yıllar İslam aleminde cerrahi doktor adaylarına ilk sorulan sorulardan biri, Ali bin Abbas’ın anatomiyle cerrahisi idi. Onun kitabını bilmeyen cerrah olamazdı. Bilhassa kırık-çıkık tedavisi, taş, bademcik ve katarakt ameliyatı, çıbanların yarılması, tiraphane etmek, bir uzvun kesilmesi… Onun kitabından sorulan sorulardan sadece bir kısmıydı.

Ali bin Abbas’ın Tıp ilmine katkıları:

Ali bin Abbas, Yunan tıbbını inceleyen onun hata ve noksanlarını düzelten onun İslam tıbbıyla birleştiren İslam bilginlerinden biridir. O, Yunanlıların hiç bilmediği sahalarda önemli keşifler yaptı. Tıbbın yükselmesine büyük katkıda bulundu. Tecrübelerini ve deneylerini birleştirip, kıymetli bir kitap vücuda getirdi. Kitabında yazdıkları bizzat kendi müşahede, tetkik ve deneyleriydi.

Kılcal Damarlar:

Kılcal kan damarları sistemini ilk defa Ali bin Abbas ortaya attı. Bu konuda sağlam ve tutarlı görüşler ileri sürdü. Hipokrat ve ondan sonrakiler, çocuğun kendi hareketleriyle ana rahminden dünyaya geldiğini kabul ederlerdi.

Ali bin Abbas bu görüşü kökünden yıktı. Doğum olayının bebeğin hareketleriyle değil, rahimdeki adalelerin kasılıp gerilmesiyle gerçekleştiğini keşfetti.

Ali bin Abbas’ın Kanser Tedavisi:

Ali bin Abbas’ın, 10. yüzyılda alt karın kanserleri hakkında yazılar kaleme aldığını, hatta kanser ameliyatları yaptığına kaynaklarda şahit oluyoruz. Kanser ameliyatları hakkındaki şu görüşleri oldukça ilginçtir: ” Doktorlar bu hususta nadiren yardımda bulunabilir. Tümörün organdan tamamen ayrılmasına çalışılmalı, köklerinden geride bir şey kalmaması için tümörden muayyen bir mesafe uzaklaşacak şekilde etrafı temizlenmelidir.

Kanser ameliyatı bugün de aynı şekilde yapılmaktadır. Ali bin Abbas, bugün olduğu gibi, ameliyat esnasında yanında asistanlar bulundururdu. Yardımcı asistanlardan biri hassas, banotu ve vik sürülmüş narkoz süngerini ıslatıp hastanın burnu önünde tutarken(narkoz) bir diğeri hastanın nabzını kontrol eder, üçüncüsü de müdahalede bulunurdu. Operasyon ne geniş, ne de derin olur, bunun için azami titizlik gösterilir, bir asistanda kancalarla deriyi geriye çekerdi. Ali bin Abbas, ameliyatı öğrencilerine şöyle öğretirdi. “Şimdi tümörü, sardığı dokudan ayırabilmek için yavaşça ve itinayla kes. Herhangi bir damarın yaralanmasına ve sinirin kesilmemesine dikkat et.

Ali bin Abbas’ın En Meşhur Eseri “Kitab-ül Meliki”

Ali bin Abbas’ı şöhrete kavuşturan başlıca eseri “Kitab-ül Meliki” adlı eseri oldu. Dr. Sigrid Huke’in ifadesiyle “Bu kitap dünya tıbbına hediye edilen, o zamana kadar ki bütün millet ve çağların tıp bilgisini işlemesi, bunlar mantıki bir şekilde düzenlemiş olmasıydı.

Kitap tıbbın gerek teori ve gerekse tatbikatından bahseder. Yunan ve İslam tıp eserlerinin kritiğini içine alan başlangıç kısmı eserin en ilginç taraflardan birini teşkil eder.