Hukukçu ve siyaset adamı Ali Fuat Başgil kimdir? Ali Fuat Başgil kısaca hayatı… Ali Fuat Başgil biyografi… Ali Fuat Başgil’in eserleri… Detaylar haberimizde…
Ali Fuat Başgil, 1893 senesinde Samsun Çarşamba’da doğdu. İlkokulu Çarşamba’da, ortaokulu ise İstanbul’da bitirdi. 1. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte eğitimi yarıda bıraktı ve orduya katıldı. 4 yıl boyunca Kafkas cephesinde görev yaptı.
Savaştan sonra İstanbul’a gidip bir müddet burada ticaretle uğraştı. Daha sonra eğitimi için Fransa’ya gitti. Paris’te Buffon Lisesi’nde lise eğitimini tamamladı. Ardından Grenoble Üniversitesi’ne giren Ali Fuat Başgil, burada Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktorasını tamamladı. Paris Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü ve Paris Siyasi İlimler Merkezi’ni de bitirdi.
İstanbul Üniversitesi’nde uzun yıllar Anayasa dersleri veren Ali Fuat Başgil, 1937 yılında Hatay’ın bağımsız olmasından sonra 1937 yılında Hatay Cumhuriyeti’nin anayasasını hazırlamıştır. 1939 yılında ordinaryüs profesör unvanını almıştır.
Ali Fuat Başgil, Demokrat Parti’ye yakınlık gösteriyordu. Bu yüzden 27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra Milli Birlik Komitesi tarafından hazırlanan 147’ler listesinde yer aldı ve üniversiteden atıldı. Bir yıl sonra çıkarılan özel kanunla görevine devam edebilecek olmasına rağmen o bunu tercih etmedi ve Adalet Partisi ile birlikte siyaset hayatına atıldı. 15 Ekim 1961 yılında seçimlerinde Samsun Senatörü seçildi.
Devam eden süreçte cumhurbaşkanlığına adaylığını koyması askeri kesim tarafından tepkiyle karşılandı. Milli Birlik Komitesi üyesi subaylarınca eğer aday olursan “hayatını garanti edemeyiz” diyerek tehdit edildi. Bunun üzerine Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi ve Cumhuriyet Senatosu üyeliğinden de istifa ederek yurt dışına çıktı. 1965 yılının seçimlerinde Adalet Partisi’nden İstanbul Milletvekili seçildikten Türkiye’ye döndü.
Ali Fuat Başgil, 17 Nisan 1967 yılında İstanbul’da vefat etti.
Ali Fuat Başgil’in Eserleri:
- La Vie Juridique des Peuples (Belçika 1939)
- Klasik Ferdî Hak ve Hürriyetler Nazariyesi ve Muasır Devletçilik Sistemi (1938)
- Esas Teşkilat Hukuku Dersleri (3 cilt, 1940)
- Türkiye İş Hukuku (1940)
- Vatandaşın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Müracaat Hakkı (1944)
- Hukukun Ana Müessese ve Meseleleri (1947)
- Cihan Sulhu ve İnsan Hakları (1948)
- Türkçe Meselesi (1948)
- Vatandaş Hürriyeti ve Bunun Teminatı (1948)
- Demokrasi ve Hürriyet (1949)
- Gençlerle Başbaşa (1949)
- Din ve Laiklik (1954)
- Vatandaş Hak ve Hürriyetlerinin Korunması ve Anayasamızın Eksiklikleri (2 cilt, 1960)
- 27 Mayıs İhtilâli ve Sebepleri (1963)