WhatsApp kurucusu: Facebook’tan bağımsızız

Teknoloji Firmaları
WhatsApp kurucularından Brian Acton Çarşamba günü çoğunluğunu Stanford’lı öğrencilerin oluşturduğu küçük bir gruba şirketi nasıl kurduğunu ve Facebook  ile yapılan 19 milyar dolarlık anlaşm...
EMOJİLE

WhatsApp kurucularından Brian Acton Çarşamba günü çoğunluğunu Stanford’lı öğrencilerin oluşturduğu küçük bir gruba şirketi nasıl kurduğunu ve Facebook  ile yapılan 19 milyar dolarlık anlaşmayı anlattı.

Stanford’da 90’ların sonunda okuyan Acton bu geniş kapsamlı forumunun kendisinin ilk konuşma deneyimi olduğunu söyledi. Organizasyon Stanford’ın yeni şirketleri desteklemek için kurduğu StartX tarafından sponsor edildi.

Acton bunun amacının WhatsApp platformunun basitliğini ve kullanım kolaylığını korumak olduğunu açıkladı. Ancak bir noktada Acton’ın WhatsApp için vizyonunun, dünyadaki herkesi birbirine bağlamayı amaçladığını söyleyen Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’inkine benzediği görüldü. Acton, “Dünyadaki herkes birbiriyle konuşabilirse bu en iyisi olur,” şeklinde görüş bildirdi.

Anlaşma Şubat’ta duyurulduğunda, gizlilik yanlısı kişiler Facebook’un WhatsApp kullanıcılarıyla ilgili bilgi edindiği endişelerini dile getirmişti. Acton Facebook’un Messenger uygulaması ve WhatsApp arasındaki ilişkiyi “ayrı ama eşit” olarak tanımladı.

Bu iki platformun da nasıl birlikte çalışacağına dair detaylı açıklama yapmayan Acton durumu bir insanın telefon numarasına sahip olan ama bunu Facebook kimliğiyle birleştirmeyen bir sigorta sağlayıcısına benzetti.

Acton “nasıl ciro yapacaklarına” dair uzun vadeli soruların ve iki platform arasındaki “birlikte çalışabilirliğe” dair soruların hala çözülmesi gerektiğini açıkladı.

Acton, birçoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere yaklaşık 450 milyon kullanıcısı bulunan WhatsApp’ın büyümesi için kendisinin ve diğer kurucu Jan Koum’un farklı bölgelerdeki iletişim stillerini araştırdıklarını aktardı. Acton, “Dünyada insanların birbirleriyle nasıl konuştuğuna dair çok şey öğreniyorsunuz,” ifadesini kullandı.

Örnek olarak Hindistan’da insanların telefon veya kredi kartlarını kullanarak ödeme yapmaya alışkın olmadıklarından uygulamayı ücretsiz yaptıklarını belirten Acton, Orta Doğu’da insanların grup mesajları yolladıklarını söyledi ve Ramazan sırasında insanların nasıl iletişim kurduklarına dair araştırma yaptığını belirtti.

Acton, WhatsApp’ın Japonya ve Tayvan’da daha çok odaklanıp konsantre olsaydı daha iyi işler başarmış olabileceğini söyledi.

11 yıl Yahoo ‘da mühendis olarak çalışan Acton Arjantin ve Antarktika’ya gitmek için 2 yıl tatil aptığını ve daha sonra Koum ile birlikte 2009’da WhatsApp’ı kurduklarını ifade etti. Koum’a güvendiğinden onunla çalışmayı seçtiğini belirten Acton, 10 yıl önce havaalanına gitmesi gerektiği zaman Koum’un tüm işini bırakıp ona nasıl yardım ettiğini anlattı.

WSJ’nin haberine göre nasıl bir patron olduğuna dair soruya cevap veren Acton, insanları haftada 80 saat çalışmak zorunda bırakmayan, aile yaşantılarına zaman tanıyan ama çalışanların hala yeni kurulan bir şirkette çalıştıklarını söyleyebilecekleri bir yönetim stili olduğunu söyledi. Acton organizasyondan sonra kalıp kalabalığa karışmadı çünkü eve gidip Facebook anlaşması sırasında doğan oğluyla ilgilenmesi gerektiğini belirtti. Acton, ilk kez baba olma duygusunun 19 milyar dolarlık anlaşmanın verdiği duygudan ağır bastığını ifade etti.