Bilişim 500 Araştırması kapsamında yazılım, donanım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 49 kategorinin birincileri ve ilk 10’da yer alan şirketlere ödül verildi.
İnterpromedya’nın, Türkiye bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların 2010 yılı net satış gelirlerine göre hazırladığı ”İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması”na göre ilk 10 şirket sıralamasında Türk Telekom birinci, Turkcell ikinci, Vodafone üçüncü, diğer firmalar DA sırasıyla Avea, KVK, Genpa, İndeks Bilgisayar, Teknosa, Hewlett-Packard ve Digitürk oldu.
Bu yıl 12. kez yapılan Bilişim 500 Araştırması kapsamında yazılım, donanım, hizmet ve özel bölüm başlıkları altındaki 49 kategorinin birincileri ve ilk 10’da yer alan şirketler, ödüllerini düzenlenen törenle aldılar.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2010 verilerine göre Avrupa’da en çok konuşan 3. ülke olduğunu, 2011’in ilk 3 aylık verilerine göre ise aylık 260 dakikayla en çok konuşan ülkesi konumunda bulunduğunu söyledi.
Türkiye’de geçen yıl global krize rağmen 16 milyon civarında cep telefonu satıldığını, bu yıl ise 20 milyonu zorlayacağını belirten Acarer, şöyle devam etti:
”Dünyada günde 3 milyon cep telefonu satılıyor. Türkiye’de ise her gün 70 bin cep telefonu satılıyor. Ancak günde 70 bin cep telefonun satıldığı Türkiye’de, kendi telefonumuzu üretemiyoruz. 20 milyon telefon, çok mütevazi şekilde tanesini 100 liradan hesaplarsak 2 milyar lira yapar. Cari açıktan bahsediliyor. Türkiye’de bazı sektörler cari açığın kapatılmasına katkıda bulunabilir. Bu telefonları, bu teknolojilerin altyapılarının çok önemli kısmını Türkiye’de üretebiliriz. Bu sektörde çok ciddi ithalat yapılıyor ve cari açığı bunlar olumsuz etkiliyor. Petrol üretemiyoruz, ama cep telefonlarını, baz istasyonlarını neden burada üretmeyelim? Burada sektörün her kesimi elinden geleni yapsın. Ufak hesaplar bu ülkeye zarar veriyor. Türkiye’de, ithalatın başladığı günden bugüne kadar yaklaşık 24 milyar dolarlık cep telefonu makinelerine para ödedik.”
Tayfun Acarer, artan data trafiğine de dikkati çekerek, ”2-3 sene sonra mevcut şebekemiz bunu kaldırmayacak, tıkanacak. 3G şebekemiz dünyanın en ileri sistemleri. Kapsama alanı ve sistemin kalitesi açısından Avrupa’nın pek çok ülkesinden daha ileriyiz. Ancak tedbir alınamazsa sistem tıkanacak” dedi.
İşletmeler arasında makul düzeyi aşan rekabetin de başka bir sorun olduğunun altını çizen Acarer, ”Rekabet, makul düzeyi aştığında bu orta dönemde bütün işletmecilere, neticede ülkeye zarar verir” diye konuştu.
AA