‘Türk öğrenciler sınırları aştı’

Teknoloji Firmaları
Müfit Yılmaz Gökmen’in röportajı SolidWorks yazılımlarını ders müfredatına uyarlayan mühendis Maria Blanchard, ntvmsnbc’ye Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu. Blanchard, “Türk öğ...
EMOJİLE

Müfit Yılmaz Gökmen’in röportajı

SolidWorks yazılımlarını ders müfredatına uyarlayan mühendis Maria Blanchard, ntvmsnbc’ye Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu. Blanchard, “Türk öğrenciler standart öğretim mevzuatının sınırlarını aştı” ifadesini kullandı.

SolidWorks, 15’inci uluslararası konferansını geçtiğimiz hafta düzenledi. Dünyanın dört bir yanında on binlerce öğrencinin kullandığı SolidWorks yazılımlarının okulların ana eğitim araçlarından biri haline gelmesinde büyük rol oynayan Maria Blanchard, Türkiye ve Türk öğrencilerini överek, “Üniversitelerle geliştirdiğimiz projeler beni çok etkiledi. Türkiye mimari yeteneği ve matematik bilgisiyle başarılı olan bir ülke” dedi.
Blanchard, Türkiye’nin sahip olduğu potansiyele değinirken, Türk öğrencileri övdü: ‘Bizi Facebook’tan buluyor ve getirdikleri projelerle beni çok etkiliyorlar.’

Türkiye’nin SolidWorks için önemi nedir?
Türkiye, SolidWorks sertifikası için sınava giren ve başarılı olan okullar bakımından başarı sıralamasında 11’inci. Bu yüzden Türkiye hakkında gerçekten çok olumlu düşünüyoruz ve gelecekten daha fazlasını bekliyoruz. Türkiye’de SolidWorks’ün sertifika sınavını sunan 14 kuruluş var. Bu kurumlar müşterilerimizin aldığı sınavları okullara da sunuyor. Ayrıca, SW birkaç yıl önce Türkçe’ye çevrildi. Yine de müşteriler ve okullar İngilizce veya Türkçe kullanım konusunda tabii ki özgürler.

Bartın Teknik, Sabancı Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi gibi eğitim kurumlarıyla çalışıyoruz. Eğitim kurumları SW yazılımlarının yaygınlaşmasında önemli bir rol oynuyor. Her eğitim birimi, SW ağında 500 sandalyeye sahip oluyor. Yani 500 öğrenci için SW kopyası dağıtılıyor. Öğrenciler yazılımı evlerine, yurtlarına götürebiliyor, her yerden erişim sağlayabiliyor. Okulun açık olduğu saatler, yeterli bilgisayar bulunup bulunmaması gibi faktörler erişimi etkilemiyor.

SolidWorks nasıl bir eğitim aracı haline getiriliyor?
SolidWorks bir görselleştirme aracı. Herkes SW yazılımlarının sadece mühendisler tarafından kullanıldığını düşünüyor ancak bugün 9 yaşındaki çocukların da yazılımlarımızı kullandığını görüyoruz.
25 yıldır bu sektörde yer alıyorum. Görevim, yeni bir ürünü yönlendirmek, müfredat programı ve sertifika işlemleriyle ilgilenmek. Aynı zamanda, okullarla aramızdaki sosyal bağı kurarak, 9 yaşındaki öğrencilerden üniversite öğrencilerine kadar SW yazılımlarının tanıtılması için çalışıyorum. Ticari yazılımızı alarak, nasıl bir okul projesine çevrilebileceğini tasarlıyorum.

Müfredatı hazırlarken, ortaokul, lise ve meslek okullarının nelere ihtiyacı olduğunu belirliyoruz. Ayrıca, yüksekokul ve üniversiteler için de müfredat çalışması yapıyoruz. Çalışmalarımız, sadece mühendislik değil, aynı zamanda teknoloji, matematik, geometri, fizik ve hatta bazı zamanlarda sanat öğrenmek isteyen öğrencileri de kapsıyor. Sanat, grafik sanatı ve endüstriyel tasarımı kapsıyor. Tıp okulları için de çalıştığımızı söylemem lazım. Müfredatın hazırlanmasında tabii ki öğretmenlerden yardım alıyoruz ama ortaya çıkarak projeyi yönlendirmek bana kalıyor.

 “ÜNİVERSİTELER FARKLI BİR SEKTÖR”

Birkaç yıl içinde SolidWorks yazılımlarının her seviyedeki okulda temel eğitim aracı olacağını düşünüyor musunuz?
Küresel alanda bunun örneklerini görmeye başladık bile. Fransa’da bugün 6 bin ortaokul ve lise SW yazılımları kullanıyor. Bu da 10 yaşındaki öğrencilerin SW öğrendiği anlamına geliyor. Öğrenciler makineler, fizik kuralları hakkında birçok şey öğreniyor. İrlanda’da ise neredeyse tüm lise öğrencilerinin SW kullandığını söyleyebilirim. Tam 18 bin okul bugün SW ile eğitim veriyor. Öte yandan hala kalemin mühendisler için birincil araç olarak kullanıldığı okullar var.

Türkiye’ye bakarsak, 5 yıl içinde ortaokul ve lise seviyesinde SW kullanımının ciddi oranda artacağını düşünüyoruz. Bugün Türkiye’de daha çok dört yıllık üniversite eğitiminde SW yazılımlarına başvuruluyor. Bana kalırsa Türkiye ortaokul ve liselerde SolidWorks’ün yaygınlaşmasında rol oynayacak ülkelerden. Çünkü Türkiye’nin şu anki konumu ABD’nin sekiz yıl önceki haline benziyor. ABD’de eğitim kurumlarındaki çalışmalarımıza üniversiteler ile başladık ve daha yavaşça aşağılara kaymaya başladık.

Sizin için üniversiteler ve liseler arasında nasıl bir fark var?
Üniversiteler için daha farklı bir ‘sektör’ diyebilirim. Orada mühendislik için ayrı bir bölüm bulunuyor. Ancak liselere baktığınızda, eğitimin matematik mi, geometri mi, yoksa diğer derslere göre mi proje hazırlayacağınızı düşünmeniz lazım. Örneğin İrlanda’da SolidWorks temel geometri için kullanılıyor. 3 boyutlu cisimlerin geometrik özelliklerini çalışırken SW kullanıyorlar.

Kısaca üniversite ve yüksekokullarda eriştiğimiz öğrenci arttıkça, SolidWorks’ü kanalize eden öğretmenler de artıyor. Türkiye, bugün en çok SW sertifikası alan ülkelerden biri ve birçok ülkeyi bu konuda geride bırakıyor.

“TÜRKİYE’NİN KÖKENLERİNDE MATEMATİK VAR”

Türkiye’de üniversiteler alanında projeleriniz var mı?
Üniversiteler tarafından yönlendirildiğimiz projeler oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) güneş teknesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) güneş enerjili araba projelerinde SolidWorks kullanıldı. Öğrenciler girişimci bir ruhla öne çıkıp SolidWorks’ü neden kullanmak istediklerini belirledi ve bize sponsorluk için başvuruda bulundu. Biz her iki projeden de çok etkilendik ve sponsorluğu kabul ettik. Her iki örnekte bahsettiğim öğrenciler standart öğrenim mevzuatının üstüne çıkmayı başaran öğrenciler. Başarılı olmak için de çok çalışmış olan öğrenciler.

Düşünün, boş zamanlarında alışveriş yapmak, sinemaya gitmek yerine tekne ve araba üzerinde çalıştılar. Dahası, üniversitede SolidWorks yazılımına erişimleri olmalarına rağmen bize geldiler çünkü başarı istiyorlardı. Beni daha da çok etkileyen, bu gençlerin projeleriyle uluslararası yarışmalara girmeleri ve başarı kazanmaları oldu.

Buradan yola çıkarak Türkiye’deki potansiyeli nasıl görüyorsunuz?
Türklerin tarihi birçok ülkenin tarihinden çok eskilere uzanıyor. Geçmişinizde çok büyük matematikçiler yetiştirdiniz. İstatistiklere baktığımız zaman, bir ülkenin mühendis yetiştirebilmesi, her alanda başarılı olması için çok iyi bir matematik bilgisine sahip olması gerektiğini görüyorsunuz. Türkiye kökenlerinde matematikle bir bağlantı kuruyor. Bugün, Türkiye’deki teknoloji altyapısının hızla gelişmesiyle de, öğrenciler Solidworks’ü arıyor ve buluyor. Aynı zamanda Türk öğrenciler sanat alanında da SolidWorks’ten faydalanmayı öğreniyor. Dünyadaki en harika mimari örneklerine sahip ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Benim düşüncem, Türkiye bir yandan mimarisini, bir yandan matematik gücünü bir araya getirebiliyor ve bu başarısı burada yatıyor.
Türkiye’de başarılı olmamızın bir diğer sebebi, Türk firmalarında çalışacak olan mühendislerin en iyi şekilde yetiştirilmelerindeki sorumluluğumuzu çok iyi üstlenmemiz oldu. Satıcılarımızdan istediği de buydu.

Benim öğrenci olduğum dönemde, sadece bir su şişesinin kalıbını tasarlamak ve ortaya çıkarmak için 18 ay proje süresi verilirdi. Bugün, bir projenin tasarlandığı süre 3 hafta ile 6 aya indi. Mühendisler, yeni araçlar sayesinde tasarım sürecini çok hızlı ilerletiyor ve değişiklikleri bir o kadar hızlı yapabiliyor.

Türk öğrenciler SolidWorks’ü nasıl keşfediyor?
Öğrenciler bizi Facebook üzerinden buluyor. Bir diğer önemli sosyal medya aracı YouTube. Ve tabii ki Google üzerinde arama yaparak buluyorlar çünkü artık hiçbir genç kütüphaneye gitmiyor. 20 yaşında kızım var ve tüm aramalarını, ders araştırmalarını internet üzerinden yapıyor. Bu SolidWorks’ün öğrencileri nasıl sosyal mecrada kendine çekebildiğine işaret eden bir örnek. Bazen öğrenciler SolidWorks öğrenirken kimseye ihtiyaç duymuyor. Onu internette, bir bilgisayarda keşfediyor ve kendi kendilerine öğreniyorlar.

Özellikle küçük öğrenciler temel eğitim olmadan SolidWorks kullanmakta zorlanmıyor mu?
Bugün bir üniversiteye girerek lise öğrencilerinin bir köprü, tekne, otomobil tasarlayamayacağını savunacak akademisyenler görebilirim. Çünkü yüksek matematik ve diğer temel bilimleri henüz öğrenmediklerini savunacaklar. Ancak 10 yaşındaki bir çocuğa yazılım üzerinde bir model gösterdiğinizde bunu anlıyor. Arkasındaki matematiği ve formülleri bilmesine gerek olmadan anlıyor. Görsel modeller sayesinde yaptıkları işlemin yanlış veya doğru olduğunu görebiliyorlar. Kısaca hata yaparak öğreniyorlar ve bundan doğal bir şey yok.

“ŞİRKETLER İÇİN OYUNLAR ÜRETİLMEYE BAŞLANDI”
Peki SW kullanarak matematik de öğrenecekler mi?
Bazı ülkeler, bizimle çalışırken çok ileri seviye matematiğe bağımlı kalmak istiyor. Benim için bu ilk sınıflar için müfredat hazırlanması aşamasında zor olan bir şey. SolidWorks’ün özelliği, her branşla matematiği bağlantılı, uyumlu kılmasıdır. Bir motorun parçası haline geldikleri zaman, çarkların neden teğet olduklarını anlarsınız. Mekanizmalar arasındaki derecelerin neden oldukları gibi hesaplandığını anlarsınız. Kullandığınız trigonometriden, çektiğiniz çizgiye kadar her işlemin nasıl bir rol oynadığını bilirsiniz. SolidWorks ile matematiğin karma bir görüntüsüne bakarsınız. Projenizi matematiksel bir görselliğe dönüştürürsünüz. 13 yaşındaki bir çocuk bir mancınık inşa ederek ne kadar mesafeye gülle atabileceğini, kaç hedefi devirebileceğini hesaplayabilir ve bundan keyif alabilir.

Geleneksel eğitim araçları SW ile ortadan kalkacak mı?
Ben ortadan kalkacaklarını değil ama tamamlayıcı olacaklarını düşünüyorum. Şu an bile akıllı telefon, tablet bilgisayar, defter ve kalem görüyorum. Kağıt ve kalemin ortadan kalkacağını zannetmiyorum.

Korku duyulan bilimlere karşı beslenen korku nasıl değişecek?
Son 10 yıldır konuştuğum öğrenci sayısını tahmin bile edemem. 10 yıl mühendislik dersleri verdim ve yüksek matematik öğrettim. Öğrencilere eskiden dört tahtada geometri öğretir, en detaylı şekilde anlatır yine de bir anlam çıkaramadıklarını görürdüm. Ardından, SolidWorks ile ağırlık merkezi veya başka bir konuda cisimlerin nasıl hareket ettiğini göstererek anlattım. Öğrenciler bana ‘neden önceden böyle ders görmedik’ dedi. Ancak bu her şeyi yazılıma dökecekseniz anlamına gelmiyor.
Mühendislikte ilerlerken kafanızda belirli şeyler olmalı ve çok iyi ortaya dökmelisiniz. Kağıt üzerinde yapabildiğinizi görmeniz gereken şeyler olacak. Bunların hepsi, genel konsepti daha iyi anlamak için. Mühendislikte ilerledikçe değişim de devam edecek.

Gelecekte SolidWorks’ün oyun üretmesi gibi bir ihtimal var mı?
Bazı müşterilerimiz SolidWorks’ü oyun geliştirmek için kullanıyor. Bir tanesi Time Engineers adında bir şirket. Geliştirdikeri oyunun içindeki modelleri SolidWorks ile tasarladılar. Oyunda bir kaleyi mancınık ile kuşatıyorsunuz. Güllenin ağırlığından mancınığın açısı, mesafe gibi tüm faktörleri değiştirmelisiniz. Tüm bu modeller SW ile hazırlandı ve video ortamına oyun olarak sunuldu. Çalıştığımız çeşitli sektörlerde, ürettiğimiz fiziksel modelleri değiş tokuş yapanlar var. Bazıları HTML5 formatına uyarlıyor, XML’e uyarlıyor. Oyun üretenleri de görüyoruz. SW bu sektörde yer almayı düşünmüyor. Ama Dassault Systems sektöre 3DVia ile giriş yaptı. Bu yazılım, oyun geliştirmek için hazırlandı.
3Dvia ile geliştirilen oyunlar şirketler için düşünülen akıllı modellemeler. Örneğin bir giyim mağazası, bir müşteriye giysilerinin nasıl uyduğunu deneyebilecek. Bunu görsel olarak yapacaksınız. Ya da bir kozmetik mağazasında alışveriş yapan müşteriyi simülasyonda kontrol edeceksiniz.

Ntvmsnbc
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107